ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 20 Σεπτεμβρίου 2023

Καληνύχτα Γιάννη, καλημέρα Αντετοκούνμπο Α.Ε.


Θα ήθελα να ξεκινήσω με τις ευχαριστίες μου σε νηφάλιο αρθρογράφο καθημερινής εφημερίδας, που μου θύμισε προ ημερών εκείνο εκεί το άρθρο που είχα γράψει πριν από έξι χρόνια εδώ στο Newpost και έφερε τον τίτλο:
«10 + 1 λόγοι γιατί ο Γιάννης Αντετοκούνμπο είναι πιο Έλληνας από εσένα»!
Δίκιο είχα φυσικά και απεδείχθη αυτό στη συνέχεια, με πολλούς και διάφορους τρόπους. Ως και ο γίγαντας ο Άδωνις που κάποτε έκανε πλάκα με το όνομα του Γιάνναρου (ο ορισμός του cheap shot, κυρία μου…), έφτασε να το παινεύει το παλικάρι μας, επειδή αρνήθηκε για λόγους σεβασμού να υπογράψει αυτόγραφο πάνω στην ελληνική σημαία. Ακόμη κι ο Άδωνις, του προσέφερε πιστοποιητικό εθνικοφροσύνης. Αλλά φαίνεται ότι δεν ήταν αρκετό, γιατί εδώ και κάτι μερούλες όλο το πατριωτικό (πόσα εισαγωγικά να βάλω;) μέτωπο τον έχει βάλει στο στόχαστρο του σούπερ σταρ του μπάσκετ και τον πλακώνει στα βρισίδια.

Ο λόγος;
Βγήκε ο Αντετοκούνμπο σε ένα podcast που το λένε «48 minutes» και δήλωσε πάνω κάτω τα εξής:
«Έχω τις αξίες και τις αρχές της Νιγηρίας. Άλλωστε οι γονείς μου είναι Νιγηριανοί και έχω μεγαλώσει σε ένα τέτοιο περιβάλλον. Βέβαια εγώ γεννήθηκα στην Ελλάδα, μεγάλωσα στην Ελλάδα, με την ευρωπαϊκή νοοτροπία, οπότε έχω στοιχεία και από τις δύο πλευρές. Η περίπτωση μου μοιάζει λίγο με του Ολάζουον γιατί και εκείνος αν και Νιγηριανός αντιπροσώπευε περισσότερο το αμερικάνικο κομμάτι του.
Στο τέλος της ημέρας, όλοι γνωρίζουν ότι εγώ είμαι Νιγηριανός. Αυτή την κουλτούρα έχω. Το καλοκαίρι πήγα και με τη μητέρα μου, συνάντησα τους συγγενείς μου. Έχω γεννηθεί στην Ελλάδα, έχω παίξει με την Ελλάδα, αλλά όλοι ξέρουμε ότι είμαι Νιγηριανός, Αφρικανός
».

Τι ήταν να τα πει;
Ξεχείλισαν οι βόθροι του ίντερνετ χειρότερα κι από Θεσσαλία και σκόρπισαν λύματα προς κάθε κατεύθυνση. Με πιο απαλό σχόλιο «εμείς σας τα λέγαμε τόσα χρόνια ότι είναι λάθρο» και χειρότερο, συγγνώμη δεν μπορώ να σας το γράψω, μπορεί να με διακρίνει μια κάποια τοξική αρρενωπότητα, αλλά ως εκεί δεν φτάνω. Κι όμως, τα λεγόμενα του Γιάννη, όπως και η συνολικότερη στροφή της προσοχής του προς την Αφρική, με υποχρεώνουν να προσθέσω ακόμη έναν λόγο στους «10 +1» γιατί είναι παραπάνω Έλληνας από εσένα:
Γιατί διακρίνεται από το επιχειρηματικό δαιμόνιο της ελληνικής φυλής, που ανά τα έτη έβγαλε ασπροπρόσωπο αυτό τον τόπο!

Έτσι είναι παιδιά, αλήθειες να λέμε. Τα γράφουν όλα τα media, τα γράφει συχνά πυκνά και η προαναφερθείσα καθημερινή εφημερίδα τα κατορθώματα των Ελλήνων μπίζνεσμεν ανά την υφήλιο. Για να μη μιλήσω για τα αδερφά της φύλλα, που υμνούν σχεδόν καθημερινά τους άθλους των εφοπλιστών μας. Ποτάμι τα σορόπια, τι να σας πω, μηδενική η υπερχείλιση του Πηνειού μπροστά τους. Με τέτοια προβολή, θ’ αργούσε ο Αντετοκούνμπο να δει το φως και να ακολουθήσει τα βήματα των γαλανόλευκων εντερπρενιούρζ;

Λογικό, πολύ λογικό το βλέπω με την αγορά της Νιγηρίας να ξεπερνάει τα διακόσια μύρια πληθυσμό και της Αφρικής ολόκληρη το ένα δισεκατομμύριο διακόσια μύρια ψυχές. Το ξέρουν και οι Αμερικάνοι αυτό, εξ ου και έχουν θέσει ως πρώτη τους προτεραιότητα την ανάπτυξη του αθλήματος στην συγκεκριμένη ήπειρο. Και θεατές θα προσθέσουν και ταλέντα θα ανακαλύψουν και το μέρτσανταϊζ θα σπάσει ταμεία, γουίν γουίν που σημειώνουν και στο Στέητς.

Οπότε, γιατί να μην ενεργοποιηθεί και ο Αντετοκούνμπο; Δίχως να χάσει την επαφή του με την Ελλάδα (τις προάλλες διαφημίζανε οι ιστοσελίδες ότι αγόρασε σπίτι πέντε μύρια στο Ψυχικό για τον ίδιο και τα λοιπά μέλη της οικογένειάς του), απλώνει δίχτυα στην Αφρική και ετοιμάζει το επόμενο επιχειρηματικό βήμα του. Γκόου γουίθ δε φλόου που λένε και στο Χάρβαρντ, άμα δεν τα ξέρετε να πάτε να σας τα μάθει ο Αγοραστός που είναι ξακουστός στα πέρατα του κόσμου!

Χρήστος Ξανθάκης
Voices / Newposr (19.9.2023)