ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2023

Εχει απάντηση ο Κασσελάκης;


Το δίλημμα του ΣΥΡΙΖΑ

Η μαζική συμμετοχή παλιών και νέων μελών του ΣΥΡΙΖΑ στις χθεσινές εκλογές του κόμματος ξεπέρασε ακόμα και την πιο ευνοϊκή πρόβλεψη, δημιουργώντας από μόνη της μια πρωτοφανή πολιτική αλλαγή στα δεδομένα που είχαν δημιουργήσει οι εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου.
Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μετά τη διπλή εκλογική συντριβή, βρισκόταν κυριολεκτικά με την πλάτη στον τοίχο, ενώ και η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα άφηνε ανοιχτό το ζήτημα της ηγεσίας, σε μια πολιτική συγκυρία που δεν επιτρέπει καθυστερήσεις και αναβολές, με τις αυτοδιοικητικές εκλογές την επόμενη μέρα και τις ευρωεκλογές τον επόμενο χρόνο.

Η εμφάνιση από το πουθενά ενός υποψηφίου με τα χαρακτηριστικά ενός σύγχρονου αστέρα του «Instagram» έδωσε το φιλί της ζωής στο κόμμα και κινητοποίησε για τις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ σημαντικές μερίδες πολιτών που δεν νιώθουν ιδιαίτερη έλξη για τις εσωκομματικές διαδικασίες της Αριστεράς και δεν είναι σίγουρο αν υιοθετούν τα κεντρικά προτάγματα του κόμματος επί της ηγεσίας του Αλέξη Τσίπρα.

Το αποτέλεσμα των χθεσινών εσωκομματικών εκλογών δείχνει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται αυτή τη στιγμή μπροστά σε ένα μεγάλο δίλημμα. 
Ο ΣΥΡΙΖΑ που σχεδιάζει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του Αλέξη Τσίπρα, όσο κι αν ο νέος υποψήφιος πρόεδρος επικαλείται με κάθε ευκαιρία τον παλιό και παρά το γεγονός ότι ο μέντοράς του δεν είναι άλλος από τον Παύλο Πολάκη, που διατηρούσε επί χρόνια ιδιαίτερο προσωπικό δεσμό με τον πρώην πρωθυπουργό.

Ωστόσο το κόμμα της Αριστεράς έχει άλλα χαρακτηριστικά, τα οποία εκφράζει με πιο αναγνωρίσιμο και αναμενόμενο τρόπο η Εφη Αχτσιόγλου, η οποία διατηρεί στενότερες σχέσεις με την πραγματική δομή του (υποστηρικτές, στελέχη, βουλευτές), ενώ έχει δημόσια αναπτύξει και το σχέδιό της για την επόμενη μέρα στον πολιτικό αγώνα κατά της δεξιάς κυριαρχίας. Εχει τη δική του απάντηση ο Στέφανος Κασσελάκης; Εχει την ευκαιρία αυτή την εβδομάδα να το δείξει.

Το σίγουρο είναι ότι η επόμενη Κυριακή θα είναι διαφορετική για όσους προσέλθουν να επιλέξουν νέο πρόεδρο για τον ΣΥΡΙΖΑ. Με την ψήφο τους θα πρέπει να εξασφαλίσουν την ενότητα του κόμματος, την αριστερή του προοπτική αλλά και την υποστήριξη των λαϊκών συμφερόντων από την οργανωμένη επίθεση της Δεξιάς. Δεν είναι εύκολο, αλλά δεν υπάρχει άλλη προοπτική.

ΕφΣυν / Αποψη