ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2023

Η ΕφΣυν ούτε ψηφίζει ούτε... τσιρίζει


Tα ρεπορτάζ και τα κύρια άρθρα της «Εφημερίδας των Συντακτών» για την αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. έχουν γίνει «είδηση» και αντικείμενο ερμηνειών. Μέσα και πρόσωπα που έχουν πάρει σαφή θέση υπέρ συγκεκριμένων υποψηφίων, έσπευσαν να κατατάξουν την «Εφ.Συν.» στους υποστηρικτές της Εφης Αχτσιόγλου και στους πολέμιους του Στέφανου Κασσελάκη. 
Στο σημερινό της editorial υπό τον τίτλο "Η ΕφΣυν ούτε ψηφίζει ούτε... τσιρίζει", η εφημερίδα ξεκαθαρίζει ξανά:
"Η «Εφ.Συν.» δεν είναι «συνιστώσα» του ΣΥΡΙΖΑ. Και καμιάς άλλης πολιτικής δύναμης. Είναι μια ανεξάρτητη, συνεταιριστική εφημερίδα που βασίζεται στους αναγνώστες και στους εργαζομένους της. Έχει επιβιώσει εδώ και 11 χρόνια σε ένα απόλυτα εχθρικό περιβάλλον.

Δεν έχει κρύψει ούτε στιγμή την ιδεολογική και πολιτική ταυτότητά της ως εφημερίδας που συνομιλεί με την ευρύτατη Αριστερά. Φυσικά, ανάλογα με το ειδικό βάρος κάθε δύναμης. Ούτε οι συντάκτες της κρύβουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους, αλλά χωρίς να προδίδουν το ρεπορτάζ τους.

Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογική συντριβή του, την παραίτηση Τσίπρα και τη δρομολόγηση της διαδοχής του, έγιναν εξ αντικειμένου κεντρικό στοιχείο του ρεπορτάζ της «Εφ.Συν» και του διαλόγου που άνοιξε στις σελίδες της. Ισως κανένα άλλο ΜΜΕ δεν έδωσε τόσο γενναιόδωρα βήμα όχι μόνο στα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και σε ανθρώπους εκτός ΣΥΡΙΖΑ, με αγωνίες για το μέλλον της Αριστεράς.

Ξεκαθαρίσαμε (βλέπε κύριο άρθρο στις 22.7.2023, «Οι εξελίξεις στον ΣΥΡΙΖΑ και η “Εφ.Συν.”») ότι «το ποια ή ποιος θα βγει πρόεδρος στον ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι δική μας δουλειά. Είναι δουλειά των μελών και των φίλων του». Αλλά δεν είμαστε αδιάφοροι ούτε για το πολιτικό περιεχόμενο της αναμέτρησης ούτε για το ήθος και το ύφος της. Την αξιολογούμε με κριτήρια τις ανάγκες της κοινωνίας –που δέχεται νέα επίθεση από την κυβέρνηση Μητσοτάκη–, τις διεκδικήσεις των κινημάτων, τις αξίες της Αριστεράς.

Με αυτά τα κριτήρια δώσαμε βήμα σε όλους τους υποψηφίους. Τους καλέσαμε να καταθέσουν το σχέδιό τους. Το έκαναν μέσω του «debate των 5» που φιλοξενήσαμε το περασμένο Σαββατοκύριακο. Επαναλάβαμε την πρόταση στους μονομάχους του β΄ γύρου. Δεν ευθυνόμαστε για την απροθυμία της μιας πλευράς και δεν κρίνουμε την εκλογική στρατηγική κάθε υποψηφίου.

Ωστόσο, καταδικάζουμε την πολιτική αήθεια και απρέπεια από όπου κι αν προέρχεται. Προγραφές, απειλές, μπούλινγκ και τσιρίδες για ξεκαθαρίσματα λογαριασμών από «αριστερές» περσόνες δεν έχουν ίχνος αριστεροσύνης. Και μια ξεκάθαρη αποδοκιμασία τους από όλες τις πλευρές θα ήταν η καλύτερη υπηρεσία και στην ευρύτατη Αριστερά και στην καμπάνια του κάθε μονομάχου.

Η «Εφ.Συν.» δεν ψηφίζει στην εσωκομματική αναμέτρηση στον ΣΥΡΙΖΑ. Αλλά και δεν τσιρίζει. Καταγράφει, κρίνει και δεν κρύβει την αγωνία της για το μέλλον της Αριστεράς".