ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 1 Φεβρουαρίου 2024

Κορίτσια με αρσενική ρητορική


Δυο κορίτσια, δυο παιδιά της προεφηβείας, αναζητούσε η αστυνομία στη Θεσσαλονίκη ύστερα από νέο περιστατικό βίας μεταξύ ανηλίκων που συνέβη το βράδυ της Δευτέρας. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έγιναν γνωστά 15χρονη ξυλοκοπήθηκε σε πυλωτή πολυκατοικίας, όταν προσπάθησε να παρέμβει και να βοηθήσει άλλο παιδί που δεχόταν επίθεση. Υπήρξε σύλληψη κοριτσιού το οποίο στη συνέχεια αποδείχθηκε ότι δεν μετείχε στον ξυλοδαρμό και δεν ήταν αυτό που μαγνητοσκόπησε το επεισόδιο με το κινητό του.
Η βία ανηλίκων εκδηλώνεται πλέον από τον Βορρά έως τον Νότο της Ελλάδας. Τεράστιο πρόβλημα και άγνωστο έως πού θα φτάσει, καθώς η βία μεταξύ ανηλίκων –ακόμα και κοριτσιών– κλιμακώνεται, αυξάνεται και φαίνεται να παίρνει ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Το περιστατικό του ξυλοδαρμού μάς θυμίζει άλλο περιστατικό, πολύ μικρότερης έντασης, με κορίτσια στη Θεσσαλονίκη –όχι με ξυλοδαρμό αυτό αλλά με λεκτικές ακρότητες. Δείχνει όμως τις τάσεις σε αυτές τις ηλικίες, τα ήθη, την αισθητική και τη βαθμιαία επιδείνωση μιας κατάστασης που σε παλαιότερες εποχές μάς ήταν άγνωστες.

Το είχε περιγράψει ο Νικόλας Σεβαστάκης σε κείμενό του στη Lifo. Ο αρθρογράφος, πατέρας κοριτσιού και αυτός, έγραφε μεταξύ άλλων με τίτλο «Ωμή γλώσσα, ελεύθερη σκέψη;»:
«Περνώντας νωρίς το βράδυ από την πλατεία του πάρκου Κρήτης (στη γειτονιά μου της Θεσσαλονίκης) ήρθαν προς το μέρος μου οι δυνατές φωνές μιας παρέας κοριτσιών. Δεν θα ήταν πάνω από δεκατεσσάρων ή κάπου εκεί.
»Αν και ξέρω από καιρό τι συμβαίνει, αισθάνθηκα ένα μούδιασμα, ένα φόβο. Οι λέξεις. μα ιδίως ο τρόπος που έβγαιναν μέσα στο κουβάρι των φωνών, είχαν μια ωμότητα πιο σεξιστική και από την πιο ακίνητη στο χρόνο, αρσενική ρητορική. Οι φράσεις που άκουσα δεν είχαν κάτι το "ιδιωτικά" κουβεντιαστό, αδιαφορούσαν εμφανώς αν θα ακουστούν από τρίτους και στα πενήντα μέτρα.
»Σκέφτομαι προφανώς ότι μου έκανε εντύπωση επειδή ήταν κορίτσια της πρώιμης εφηβείας. Η ωμή γλώσσα της πιάτσας σε στόματα "τρυφερά" πάντα αιφνιδιάζει έναν ενήλικα, άνδρα ή γυναίκα. Και ίσως και να τον τρομοκρατεί αν επιπλέον αυτός έχει μια κόρη λίγα χρόνια μεγαλύτερη από αυτή των κοριτσιών του πάρκου».
- από το Harddog