ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 29 Ιανουαρίου 2024

Δικαίωση για συμβασιούχους και ανταποκριτές


Απόφαση-βόμβα που κατοχυρώνει τους συμβασιούχους δημοσιογράφους εκδόθηκε προχθές από τον Άρειο Πάγο (117/2024). Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της "Κίνησης Επαγγελματιών Δημοσιογράφων" και επισημαίνει μεταξύ άλλων:
"Η απόφαση επαναφέρει την προηγούμενη απόφαση του Εφετείου Αθηνών 6425 που είχε εκδοθεί από το 1920 και την οποία δεν δέχτηκε τότε να εφαρμόσει το ΑΠΕ!..
Με αφορμή προσφυγή δημοσιογράφου του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το ανώτατο δικαστήριο με αυτή την αμετάκλητη απόφαση του δικαιώνει τον συγκεκριμένο δημοσιογράφο αναδρομικά από το 2015 και ορίζει για ΟΛΟΥΣ τους συντάκτες ότι:
1. Οι ανταποκριτές και γενικώς οι συμβασιούχοι με διαδοχικές συμβάσεις έργου ,συνδέονται με σχέση εξηρτημένης εργασίας με τον εργοδότη τους, όπως όλοι οι συντάκτες.
2. Συνεπώς δικαιούνται μισθού σύμφωνα με την συνολική προϋπηρεσία τους ( σε όποιον εργοδότη) και αποζημίωση σε περίπτωση απόλυσης ή συνταξιοδότησης, σύμφωνα με την επικρατούσα ΣΣΕ.
Την πρωτοβουλία για συνδικαλιστική διεκδίκηση και την δικαστική περαίωση ανέπτυξε και υποστήριξε από το 2020 η Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων με αλληλέγγυους συναδέλφους και τους νομικούς παραστάτες της στα ακροατήρια.
Οι συνάδελφοι σε όλα τα ΜΜΕ πρέπει να αποκατασταθούν….Και να ΜΗΝ είναι όμηροι σε εργοδότες και ΔΕΚΟ ,όπως κατάντησαν το ΑΠΕ και την ΕΡΤ.
Οι εκλογές στην ΕΣΗΕΑ 6,7,8, Και 9 Φλεβάρη είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία για να αλλάξει η διοίκηση της ΕΣΗΕΑ.
Μόνο έτσι θα αλλάξει η ζωή μας με υπογραφή αληθινής ΣΣΕ, αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις, αναγνώριση των επαγγελματικών δαπανών μας ως έκπτωσης από το εισόδημα, πλουραλισμό και αξιοπιστία στην ενημέρωση.
29/012024
Κίνηση Επαγγελματιών Δημοσιογράφων"