ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Μήνυμα απόλυτης κυριαρχίας Μητσοτάκη: Απέλυσε Μηταράκη, απέσυρε Πατούλη και του είπαν και… ευχαριστώ!


Τα άτιμα τα γεγονότα… κάποιοι έσπευσαν να μας πείσουν ότι ο Πατούλης ετοίμαζε μέχρι και κόμμα…
Τίποτα από όλα αυτά, ούτε κιχ, «Σφάξε με, αγά μου, ν’ αγιάσω» εξελίχθηκε η υπόθεση. Τα κοιλιακά ρεπορτάζ είναι σαν τα ρομάντζα που τα διαβάζεις στην παραλία και τα παίρνει το κύμα…

Λοιπόν, ο Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος στο κόμμα του και θα το ανασυνθέσει σύμφωνα με το δικό του ιδεολογικό-πολιτικό στίγμα, αντίπαλος του είναι ο εαυτός του και φυσικά, με τον ΣΥΡΙΖΑ, που εύλογο είναι μετά την ήττα και τις διαδικασίες εκλογής αρχηγού, να μην δείχνει ότι μπορεί, στην παρούσα φάση, να του δημιουργήσει προβλήματα χωρίς ισχυρή ηγεσία και εναλλακτική πρόταση.

Αυτό φάνηκε και με τις καταστροφικές πυρκαγιές που οι επίδοξοι αρχηγοί δεν έδειξαν ότι μπορούν να τον αντιμετωπίσουν.

Στην πραγματικότητα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης, κατάφερε κάτι που κανένας προηγούμενος αρχηγός δεν είχε καταφέρει: να αναμορφώσει τη Νέα Δημοκρατία και να φτιάξει μια πολυτασική Κοινοβουλευτική Ομάδα, που έχει αναφορά αλλά και λογοδοτεί στον ίδιο.

Μια απόδειξη της επιτυχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι το επίτευγμα της εκλογής του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στην πρώτη θέση της Δυτικής Αθήνας. Ο κ. Χρυσοχοΐδης, παρότι απείχε δύο χρόνια από τα υπουργικά έδρανα, όντας μάλιστα ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, κατάφερε να βρεθεί στην κορυφή της δυτικής Αθήνας.

Αντίστοιχη περίπτωση θεωρείται και ο Κυριάκος Πιερρακάκης, που σάρωσε στην Α’ Αθήνας. Ο ίδιος ήταν προσωπική επιλογή του προέδρου της Ν.Δ., αμετακίνητος υπουργός για τέσσερα χρόνια και φυσικά ένα στοίχημα που βγήκε στον πρόεδρο του κόμματος.

Η κυριαρχία όμως Μητσοτάκη αποτυπώθηκε και στο υπόλοιπο Αττικής, όπου η πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Σοφία Ζαχαράκη άφησε πίσω κατά πολύ τον Μάκη Βορίδη.
Μεγάλη ήταν η νίκη του προέδρου του κόμματος και στη Β’ Δυτικής Αττικής, όπου ο Γιώργος Κώτσηρας άφησε πίσω του τον Θανάση Μπούρα.

Και ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι κυρίαρχος, ο Αντώνης Σαμαράς και ο Κώστας Καραμανλής – ο τελευταίος αποσύρθηκε από πολιτική – δεν έχουν πλέον το ισχυρό πολιτικό αποτύπωμα του παρελθόντος.
Η λεγόμενη «καραμανλική» πτέρυγα του κόμματος είναι πιο αδύναμη από ποτέ, την ίδια ώρα, σε προβληματισμό έχει μπει και η ομάδα του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος είδε κεντρικούς του ανθρώπους είτε να μένουν εκτός μάχης είτε να βρίσκονται στα χαμηλά.

Επομένως ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθαρίζει το εσωτερικό τοπίο, βοηθούμενος και από τις γκάφες πολιτικών στελεχών, καρατομώντας τον Νότη Μηταράκη από την θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη και αποσύροντας, επί της ουσίας, τη στήριξη της ΝΔ στην υποψηφιότητα του Γιώργου Πατούλη για την Περιφέρεια Αττικής.

Αλλά η ουσία είναι ότι πρωθυπουργός στέλνει μηνύματα και βάζει νέους όρους, πέρα από ισορροπίες και απενεργοποιώντας «Bαρωνίες» και «Δελφινάρια». Θέτει από την αρχή της δεύτερης θητείας του ψηλά τον πήχη των προσδοκιών ως προς την αποτελεσματικότητα αλλά κυρίως την αξιολόγηση από τον ίδιο της κυβέρνησης του.

Αυτό που ζητά είναι αποτελεσματικότητα και προσήλωση στις οδηγίες του κεντρικού συστήματος εξουσίας που εδρεύει στο Μαξίμου με την απειλή, «Ουδείς αναντικατάστατος».

Νίκος Παναγιωτόπουλος 
Voices / Νewpost (01.8.2023)