ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 4 Αυγούστου 2023

Επιστροφή στο σκοτάδι: Ο Άδωνις θέλει να θεσμοθετήσει 16ωρη εργασία


Τις άγριες διαθέσεις του κατά των εργαζομένων έδειξε ο αρμόδιος υπουργός προαναγγέλλοντας σαρωτική νομοθεσία που διαλύει και τα τελευταία δικαιώματα… για το καλό τους. Ο Άδωνης Γεωργιάδης με μια εμφάνιση που ξεχείλιζε αλαζονεία και προκλητικότητα ανακοίνωσε μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό του σπεύδοντας να δηλώσει με το καλημέρα ότι «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς».
Οι ανακοινώσεις του υπουργού Εργασίας αποτελούν επιστροφή σε ζοφερές εποχές για τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς προβλέπουν τη θέσπιση της 16ωρης ημερήσιας εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».
Πηγαίνοντας την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό για την αγορά εργασίας, προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις «νέες οδηγίες της Κομισιόν» και έσπευσε να τονίσει ότι «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».

Και εξάμηνη δοκιμαστική εργασία με απόλυση χωρίς αποζημίωση

Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ανακοίνωση την εισαγωγή του θεσμού του δόκιμου εργαζόμενου, σύμφωνα με τον οποίο ένας εργάτης, μετά από εργασία έξι μηνών θα απολύεται χωρίς αποζημίωση εφόσον δεν τα βρει με τον εργοδότη του.
Ο υπουργός, βέβαια, δεν βρήκε κάποια λέξη να πει για τις αυθαίρετες εργοδοτικές πρακτικές, το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης των συγκεκριμένων ρυθμίσεων, την απουσία ελεγκτικών και προστατευτικών μηχανισμών, αλλά και τις εκρηκτικές συνθήκες ακρίβειας και οικονομικής κρίσης που εξαναγκάζουν πολλούς εργαζόμενους να δέχονται εξευτελιστικούς μισθούς και ωράρια εργασίας.

- από ρεπορτάζ στην EφΣυν (ολόκληρο ΕΔΩ)