ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 2 Αυγούστου 2023

Η Ακρόπολη των 100 δισ. της Bild και οι μαυραγορίτες (όπως παλιά στα γήπεδα...)


Η Ακρόπολη καθημερινά ξεπουλάει σε εισιτήρια. Η πολιτιστική κληρονομιά που μας άφησε ο Περικλής είναι μια διαρκής τονωτική ένεση στην ελληνική οικονομία. Καθημερινά επισκέπτονται τον
«βράχο» πάνω από 20.000 άτομα. Τον Μάρτιο είχαμε και ρεκόρ: 23.000 επισκέψεις ημερησίως! 
Οι ουρές στα εκδοτήρια είναι εικόνα που συνοδεύει τις φωτογραφίες από το μνημείο. Το συνεχές sold out έβαλε στο παιχνίδι και τους απατεωνίσκους, αυτούς που πουλάνε εκτός ουράς προαγορασμένα εισιτήρια με μια προσαύξηση στην πραγματική τιμή. Όσοι τα αγοράζουν δεν στέκονται στη σειρά, αλλά πάνε κατευθείαν μέσα. 
Το πράγμα θυμίζει τους μαυραγορίτες στις κακές μέρες των παχιών αγελάδων του ποδοσφαίρου. Αετονύχηδες που δρούσαν όχι μόνο στα κορυφαία ντέρμπι, οπότε τα εισιτήρια δεν έφταναν καν στα εκδοτήρια, αλλά και σε αγώνες «μεγάλων» με «μικρούς» στους οποίους δημιουργούnταν τεράστιους ουρές έξω από τα ταμεία των γηπέδων. Εκεί κοντά τριγύριζαν οι μαυραγορίτες και διαλαλούσαν την πραμάτεια τους: «Με ένα ταλιράκι κατευθείαν μέσα». Και ήταν πολλοί εκείνοι που έδιναν το παραπάνω ταλιράκι ή το δεκαρικάκι. Ανάλογα με τον τιμάριθμο των εποχών διαμορφωνόταν και το καπέλο.

Η Ακρόπολη «πουλάει» τρελά! Είναι το μνημείο που η προκλητική Bild στον πρώτο χρόνο των μνημονίων ζητούσε να το εκποιήσουμε μαζί με τα νησιά μας.
«Πουλήστε τα νησιά σας, χρεοκοπημένοι Έλληνες» ήταν ο τίτλος άρθρου της, ο υπότιτλος του οποίου συμπλήρωνε: «… μαζί (πουλήστε) και την Ακρόπολη».
Μάλιστα η εφημερίδα με μία από τις μεγαλύτερες κυκλοφορίες εντύπου στην Ευρώπη, είχε εκτιμήσει –άγνωστο με ποια δεδομένα– την αξία του Παρθενώνα σε 100 δισ. ευρώ.

Μια μέρα πριν από την επίσκεψη του Γιώργου Παπανδρέου στο Βερολίνο –με απλωμένο χέρι για τη βοήθεια– η Bild είχε φρυάξει. Έγραφε πως για να δώσουν οι Γερμανοί βοήθεια στους Έλληνες, πρέπει και οι Έλληνες να κάνουν κάτι για τους Γερμανούς. Λόγου χάρη να παραδώσουν «μερικά από τα πανέμορφα νησιά τους στο Αιγαίο». Μόνο που στο Αιγαίο έβαζε και νησί του Ιονίου γράφοντας: «Εσείς παίρνετε ρευστό, εμείς την Κέρκυρα». Και αποφαινόταν ότι ήταν καιρός να αρχίσει η εκποίηση «του μεγαλύτερου θησαυρού των Ελλήνων: των 3.054 ελληνικών νησιών, εκ των οποίων μόνο 87 κατοικούνται», όπως έγραφε.

Ευτυχώς συνεχίζουμε να έχουμε –έστω και καμένα– τα νησιά μας, όπως συνεχίζουμε να έχουμε και την Ακρόπολη των... 100 δισ. Δυστυχώς μαζί έχουμε την ταλαιπωρία των επισκεπτών που μας δυσφημεί, όπως έχουμε μαζί και τα αρπακτικά τού «ελεύθερου εμπορίου» που μεταπωλούν εισιτήρια. Μπορεί να είναι τα ίδια αρπακτικά, ή ξαδέρφια τους, που πριν μερικά χρόνια πουλούσαν στους τουρίστες τρία ευρώ τα μικρά μπουκάλια νερού.

Φωτογραφία πλάνο από το ρεπορτάζ της Άννας Νικολάου στον Αντέννα.
Ο επιτήδειος μεταπωλητής εισιτηρίων σε ώρα εργασίας...
- από το HardDog