ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 3 Αυγούστου 2023

Ιδιώτης έβαλε εκσκαφικό στη θάλασσα και έβγαζε βράχια από την παραλία της Πλάκας στη Νάξο


Δεν είναι μόνο η κατάληψη των παραλιών από ομπρέλες και ξαπλώστρες, που δεν αφήνουν σπιθαμή παραλίας ελεύθερη, η οποία έχει φουντώσει το κίνημα των πολιτών ενάντια στο όργιο αυθαιρεσιών στα νησιά. Είναι και η απειλή για το ίδιο το φυσικό τοπίο από την ανεξέλεγκτη δράση επιχειρηματιών, που με μόνο σκοπό το κέρδος συχνά προχωρούν σε καταστροφικές παρεμβάσεις.
Μια τέτοια, τον εκβραχισμό στην παραλία της Πλάκας στη Νάξο από ιδιώτη, που μάλιστα έχει επιφέρει σημαντική διάβρωση στην ακτή, κατήγγειλε στην ΕΡΤ η Ελένη Ανδριανοπούλου μέλος της κίνησης «Σώστε τις παραλίες της Νάξου».
«Μέσα στη θάλασσα μπήκε εκσκαφικό ιδιώτη και άρχισε να βγάζει τα βράχια και τις πλάκες από την παραλία της Πλάκας» είπε χαρακτηριστικά. «Η παραλία λέγεται Πλάκα γι’ αυτό τον λόγο. Οι πλάκες προστατεύουν την παραλία και την αμμουδιά, για να μην φύγει από το κύμα και τον αέρα. Σ' αυτό το σημείο, όπου οι ζημιές δεν έχουν ακόμη αποκατασταθεί, η θάλασσα έχει μπει μέσα. Η διάβρωση στις ακτές είναι συνεχής, ο ανθρώπινος παράγοντας επιταχύνει ραγδαία την διάβρωση, είναι ένα πολύ σοβαρό φαινόμενο. Μιλάμε για μια οικολογική καταστροφή αλλά και οικονομική καταστροφή του νησιού» εξήγησε.
Σύμφωνα με την Ελένη Ανδριανοπούλου στη Νάξο υπάρχουν δύο θέματα. Το ένα είναι το κοινό φαινόμενο που παρακολουθούμε και σε άλλα νησιά με τις ομπρελοξαπλώστρες να έχουν εξαπλωθεί και καταλαμβάνουν μεγάλο μέρος της παραλίας, στο 80-90%. Το δεύτερο, όπως σημείωσε, είναι ότι πληθαίνουν οι κατασκευές ξύλου ή και τσιμέντου, πέργκολες, εξέδρες κλπ.