ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 5 Αυγούστου 2023

Άδωνις σε «τρικυμία» για το 16ωρο: Έβγαλε 24ωρο με… 27 ώρες


Τα διαφορετικά ΑΦΜ και το επικίνδυνο τρικ για 16ωρο στον ίδιο εργοδότη

Μετεξεταστέος και στα μαθηματικά ο υπουργός Εργασίας, προσπάθησε να μαζέψει τις ανακοινώσεις για διάλυση των εργασιακών δικαιωμάτων με μια καταγέλαστη ανακοίνωση. Aναλυτικά σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΕφΣυν: 
Μνημείο πανικού μπορεί να χαρακτηριστεί η ανεκδιήγητη διευκρινιστική δήλωση του υπουργού Εργασίας. Ο Άδωνις Γεωργιάδης επιχειρεί να μαζέψει την προαναγγελία για 16ωρη εργασία υπό την… προστασία του νόμου, που προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων από κόμματα και εργατικά συνδικάτα.
Είναι ξεκάθαρο, πλέον, ότι στην πρωινή του εμφάνιση την Παρασκευή ο κ. Γεωργιάδης πραγματοποίησε μια επική χοντράδα, μη μπορώντας να διαχειριστεί την αλαζονεία του και σπεύδοντας να δηλώσει ότι οι νέες ρυθμίσεις «δεν θα αρέσουν ιδιαίτερα σε κάποιους ανθρώπους της Αριστεράς» για να συμπληρώσει ότι το «θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».
Αντιλαμβανόμενος, όμως, την πατάτα στην οποία υπέπεσε αναγκάστηκε να βγάλει διευκρινιστική δήλωση, με την οποία ούτε παραδέχθηκε ευθέως την αστοχία του, αλλά και έκανε τα πράγματα χειρότερα, θέλοντας να κρυφτεί πίσω από την ευρωπαϊκή νομοθεσία.
«Στο Σχέδιο Νόμου που θα τεθεί σε δημόσια διαβούλευση, την επόμενη εβδομάδα, ρητώς διευκρινίζεται η δυνατότητα της εργασίας σε πολλαπλούς εργοδότες, όπως ορίζει η ευρωπαϊκή νομοθεσία. Σε καμία όμως περίπτωση δεν σταματά να εφαρμόζεται το ΠΔ88/1999 περί των ελαχίστων περιόδων ανάπαυσης που αποτελεί υπερεθνικό δίκαιο και όπου εκεί ορίζεται ρητώς ότι για κάθε περίοδο 24 ωρών η ελάχιστη ανάπαυση δεν μπορεί να είναι κατώτερη των 11 συνεχών ωρών, το οποίο συνεχίζει να ισχύει για κάθε εργοδότη στον οποίο εργάζεται ο εργαζόμενος» αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Γεωργιάδης. Εκείνο που δεν μας λέει είναι πώς το 8 + 8 ώρες εργασίας μαζί με 11 ώρες ανάπαυσης μας κάνει στο σύνολο 24 ώρες.
Οπως σχολιάζει το avgi.gr: Πώς γίνεται να υπάρχει ευρωπαϊκή νομοθεσία και ταυτόχρονα «υπερεθνικό» ΠΔ και πώς γίνεται, να μπορεί κάποιος να εργάζεται δύο οκτάωρα την ημέρα και να έχει ανάπαυση 11 συνεχών ωρών για κάθε περίοδο 24 ωρών, θα πρέπει να το εξηγήσει η κυβέρνηση.
Ο υπουργός Εργασίας δεν έμεινε όμως εκεί αλλά μετά από σκληρή ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ - ΠΣ, επανήλθε, σε μία προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις. Είναι χαρακτηριστικό του πανικού του τα ορθογραφικά λάθη που έκανε: «Είναι θλιβερό να πιστεύουν στα αλήθεια ότι η ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία μίας Ευρωαπαϊκής (σ.σ. εννοούσε «ευρωπαϊκής» οδηγίας) θα επέτρεπε κάτι τέτοιο…αλλά πραγματικά δεν έμαθαν τίποτε από το αποτέλεσμα των εκλογών. Η θεσμοθέτηση της άδειας να εργάζεσαι σε πολλαπλούς εργοδότες νόμιμα γίνεται εντός του 8ωρου. Δεν δρα δηλ αθροιστικά. Όλα θα τα δουν άλλωστε στην Δημόσια Διαβούλευση».
Το επικίνδυνο τρικ για 16ωρο στον ίδιο εργοδότη

Λίγους μόνο από τους κινδύνους που ελλοχεύει αυτή η πολύ κακή «ιδέα» του Άδωνι Γεωργιάδη για περαιτέρω απελευθέρωση των ωραρίων εργασίας και νομιμοποίηση του 16ωρου αναδεικνύει ο Κώστας Τσουκαλάς.
Ο γνωστός εργατολόγος, εξηγεί πως με τα σχέδια του υπουργού Εργασίας για «οκτάωρη εργασία σε πολλαπλούς εργοδότες, συνδεδεμένες επιχειρήσεις, όμιλοι που λειτουργούν μέσω πολλαπλών εταιρικών σχημάτων και εταιρείες κοινών συμφερόντων θα μπορούν να απασχολούν τους ίδιους εργαζομένους για 16 ώρες την ημέρα, χωρίς να υπάγονται στο όριο των νόμιμων υπερωριών και χωρίς να καταβάλλουν την νόμιμη προσαύξηση της υπερεργασίας και της υπερωρίας».
«Θα μπορούν δηλαδή να απασχολούν υπερωριακά τον εργαζόμενο νομότυπα και με πολύ χαμηλότερο κόστος», περιγράφει ο κ. Τσουκαλάς.
Μάλιστα, όπως ο ίδιος χαρακτηριστικά αναφέρει, «όσοι γνωρίζουν την αγορά, ξέρουν ότι πλέον μια ενιαία στην πράξη επιχείρηση μπορεί να εμφανίζεται με διαφορετικές νομικές μορφές και διαφορετικά ΑΦΜ».
«Η ρύθμιση έχει έναν και μόνο στόχο, την περαιτέρω υποτίμηση της εργασίας των μισθωτών, την μείωση του κόστους των εργοδοτών και την αύξηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων», τονίζει ο εργατολόγος.

Τι είχε δηλώσει ο Γεωργιάδης για το νομοσχέδιο - εφιάλτη

Καλεσμένος σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ την Παρασκευή, ο υπουργός Εργασίας ανακοίνωσε μερικές από τις ρυθμίσεις που θα περιλαμβάνει το νομοσχέδιό του προαναγγέλλοντας επιστροφή σε ζοφερές εποχές για τα εργασιακά δικαιώματα, καθώς προβλέπουν τη θέσπιση της 16ωρης ημερήσιας εργασίας.
«Θεσπίζουμε τη δυνατότητα ενός εργαζόμενου να δουλεύει σε πολλαπλούς εργοδότες, δηλαδή μπορεί κάποιος εργαζόμενος να δουλεύει δύο 8ωρα σε δυο διαφορετικούς εργοδότες και να είναι αυτό απολύτως νόμιμο» δήλωσε ευθαρσώς για να προσθέσει απαντώντας σε ερώτηση των δημοσιογράφων του ΣΚΑΪ ότι ο εργαζόμενος θα δουλεύει 16 ώρες την ημέρα «εάν το επιθυμεί. Δική του είναι η απόφαση όχι δική μου. Από εδώ και μπρος θα του το επιτρέπουμε, γιατί σήμερα δεν γίνεται».
Πηγαίνοντας την πρόκληση ένα βήμα παραπέρα ο Άδωνης Γεωργιάδης υποστήριξε ότι το νομοσχέδιο είναι πολύ καλό για την αγορά εργασίας, προσπάθησε να κρυφτεί πίσω από τις «νέες οδηγίες της Κομισιόν» και έσπευσε να τονίσει ότι «θα προκαλέσει το ενδιαφέρον και θα έχουμε ενδιαφέρουσες συνεδριάσεις στη Βουλή με αρκετή ιδεολογική συζήτηση».

Ορυμαγδός αντιδράσεων από την πρώτη δήλωση

Όπως ήταν αναμενόμενο ο υπουργός Εργασίας βρέθηκε στο επίκεντρο σφοδρών αντιδράσεων, με τον Νάσο Ηλιόπουλου να μιλά για βαρβαρότητα.
Δεν άργησε να έρθει και η ανακοίνωση από τον ΣΥΡΙΖΑ, με την Κουμουνδούρου να τον κατηγορεί για ένα «εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της Ν.Δ.»
Η αξιωματική αντιπολίτευση αναφέρει: Ο υπουργός Εργασίας κ. Γεωργιάδης, ως άξιος συνεχιστής του κ. Χατζηδάκη, αποκάλυψε σήμερα το εφιαλτικό σκηνικό που ετοιμάζει η κυβέρνηση της ΝΔ για τους εργαζόμενους. Προανήγγειλε νομοθετική πρωτοβουλία που θα προβλέπει 16 ώρες δουλειά την ημέρα με δύο 8ωρα σε δύο εργοδότες. Και αυτό - κατά τον κ. Γεωργιάδη - θα είναι «προσωπική απόφαση» του εργαζόμενου. Με λίγα λόγια, ο εκβιασμός βαφτίζεται «επιλογή» την ώρα που η ακρίβεια, η εργοδοτική αυθαιρεσία και οι χαμηλοί μισθοί πλήττουν τον κόσμο της εργασίας. Να μην διανοηθεί καν ο κ. Γεωργιάδης να φέρει στη Βουλή αυτό το έκτρωμα. Δεν θα βρει απέναντι μόνο τον κόσμο της Αριστεράς, αλλά το σύνολο των εργαζομένων και της ελληνικής κοινωνίας.

«Μετά το "δικαίωμα" στη 10ωρη εργασία χωρίς υπερωριακή αμοιβή που θεσπίστηκε με τον νόμο "Χατζηδάκη", ο νέος υπουργός εργασίας, 'Αδ. Γεωργιάδης, ανακοίνωσε και το "δικαίωμα" στη δουλειά μέχρι και 16 ώρες την ημέρα, με απασχόληση σε περισσότερους από έναν εργοδότη, αξιοποιώντας τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την "παράλληλη απασχόληση"» αναφέρει το ΚΚΕ σε σχόλιό του και επισημαίνει: 
«Ο υπουργός προκαλεί τη νοημοσύνη όλων όταν προσπαθεί να κρύψει την εξυπηρέτηση των εργοδοτικών απαιτήσεων πίσω από τη φράση "αν το θέλει ο εργαζόμενος". Σε συνθήκες ανέχειας και εκτίναξης της ακρίβειας, που οδηγεί σε πραγματική μείωση των - ήδη χαμηλών - μισθών, αλλά και σε συνθήκες εργοδοτικών εκβιασμών, δεν υπάρχει καμία "επιθυμία" των εργαζομένων, υπάρχει απλά ο ωμός καταναγκασμός.
Ο υπουργός Εργασίας, μάλιστα, εξαγγέλλει τη δήθεν "εθελοντική" 16ωρη δουλειά, την ώρα που ήδη υπάρχει μεγάλη αύξηση των εργατικών "ατυχημάτων", εξαιτίας της εντατικοποίησης της δουλειάς, της έλλειψης μέτρων ασφαλείας και υγιεινής, αλλά και της διάλυσης της Επιθεώρησης Εργασίας. Παράλληλα, η μετατροπή των εργαζόμενων σε "πολυεργαλεία" θα κρατήσει ψηλά το ποσοστό ανεργίας, η μείωση του οποίου έχει τεθεί από την κυβέρνηση ως προϋπόθεση για την επαναφορά εργατικών δικαιωμάτων, όπως αυτό των "τριετιών"
».

«Κανένας και καμία να μην δεχτεί τον Μεσαίωνα στον οποίο μας γυρίζουν οι "πολυδύναμοι εκσυγχρονιστές", αξιοποιώντας, μάλιστα, την περίοδο των καλοκαιρινών αδειών, γιατί νομίζουν ότι έτσι θα αποφύγουν τις αντιδράσεις και την κατακραυγή.
Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες μπορούν με την οργάνωση και τον αγώνα τους να τους αναγκάσουν να πάρουν πίσω αυτό το "έκτρωμα". Να επιβάλουν την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας με πραγματικές αυξήσεις και σύγχρονα δικαιώματα παντού
» τονίζει το ΚΚΕ καταλήγοντας στο σχόλιό του.

Το ΠΑΜΕ εξήγγειλε κινητοποίηση στις 8 Αυγούστου

Η πρώτη αντίδραση ήρθε από το ΠΑΜΕ που ανακοίνωσε κινητοποίηση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας την Τρίτη 8 Αυγούστου στις 12 το μεσημέρι.
Το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σημειώνει στην ανακοίνωσή του:
Μετά το έκτρωμα που εισήγαγε από την πίσω πόρτα την δουλειά μέχρι τα 74, η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού εργασίας Γεωργιάδη προανήγγειλε ότι θα φέρει νομοσχέδιο με το οποίο θα γίνει νόμιμη η 16ωρη εργασία την ημέρα, επικαλούμενος οδηγία της Ευρωπαϊκής ‘Ένωσης, της Ένωσης δηλαδή των μονοπωλίων που θα ενσωματωθεί στο Ελληνικό εργατικό «δίκαιο». Δηλαδή, οι εργαζόμενοι θα πρέπει να δουλεύουν νύχτα με νύχτα για όσο τους βαστάν τα πόδια τους! Αυτή την πραγματικότητα θέλουν να διαμορφώσουν προκειμένου να αυξάνονται τα ματωμένα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Μάλιστα ο υπουργός είχε το θράσος να επικαλεστεί και την «ελευθερία» της επιλογής από τον εργαζόμενο. Δηλαδή ή θα δουλεύεις ένα 8ωρο και θα πεινάς ή δύο και θα φεύγεις πριν την ώρα σου. Αυτή είναι η περιβόητη ελευθερία που επικαλούνται.
Ο υπουργός και η κυβέρνηση έρχονται να νομιμοποιήσουν την υποδηλωμένη και αδήλωτη εργασία, κατ απαίτηση αυτών των εργοδοτών που τάχα θα κυνηγήσει, καθώς σε πολλές περιπτώσεις οι εργαζόμενοι για να τα βγάλουν πέρα ήδη εργάζονταν παραπάνω από ένα 8ωρο σε διαφορετικούς εργοδότες. Το νέο αυτό μέτρο που έρχεται να προστεθεί σε όλα τα αντεργατικά νομοσχέδια των προηγούμενων κυβερνήσεων, θέλει να μας γυρίσει πίσω στον 19ο αιώνα.
Να απαιτήσουμε με βάση τις δικές μας ανάγκες
• 35ωρο - 7ωρο-5νθημερο.
• Γενναίες αυξήσεις στους μισθούς και στις συντάξεις.

Εμείς επιλέγουμε τις ζωές μας και όχι τα κέρδη τους.

Απευθύνουμε κάλεσμα σε όλα τα συνδικάτα και τους εργαζόμενους να υψώσουμε τοίχος αντίστασης στον νέο εργασιακό μεσαίωνα που μας ετοιμάζουν. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο δρόμος του αγώνα, είναι για εμάς μονόδρομος. Να μην τολμήσει η κυβέρνηση να φέρει αυτό το νέο έκτρωμα στην βουλή! \Όλοι και όλες Την Τρίτη 8/8 στις 12 το μεσημέρι στην παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο εργασίας.