ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 7 Νοεμβρίου 2023

Επικίνδυνα κυβερνητικά παιχνίδια για τον Παλαιστίνιο με τη σημαία


Ξεπέρασαν και τον εαυτό τους κυβέρνηση και υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και επιδίδονται σε ένα κρεσέντο τρομολαγνείας και εθνικισμού, με αφορμή το περιστατικό με τον 22χρονο Παλαιστίνιο που ύψωσε σημαία της χώρας του μαζί με την ελληνική σε στύλο του Συντάγματος, στο περιθώριο του μεγάλου συλλαλητηρίου της Κυριακής.
Όταν αναζητείται επειγόντως αλλαγή ατζέντας (τα Εξάρχεια «βράζουν» για να μην ξεχνιόμαστε) και αφηγήματος η κυβέρνηση φαίνεται πως επιστρέφει στα γνώριμα λημέρια του «νόμος και τάξη», με έναν νεαρό να χρησιμοποιείται ως εξιλαστήριο θύμα, μετά από ένα διήμερο ακροδεξιών κραυγών στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
 
«Υπάρχουν νόμοι, δεν ξέρω, ρωτήστε το Προ Πο»

Ο νεαρός Παλαιστίνιος κατηγορείται με βάση το άρθρο 141 του Ποινικού Κώδικα, καθώς θεωρείται ότι η κίνησή του «εκθέτει το ελληνικό κράτος ή σύμμαχό του ή κατοίκους τους σε κίνδυνο αντιποίνων ή εκθέτει σε κίνδυνο διατάραξης τις φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους ή συμμάχου του με ξένο κράτος». Αυτό, τουλάχιστον προβλέπει το συγκεκριμένο άρθρο, παρότι επίσημη ενημέρωση για τη δικογραφία δεν έχει δοθεί και η συγκεκριμένη κατηγορία έχει διακινηθεί μέσω αστυνομικών πηγών.
Για το θέμα ρωτήθηκε, όπως, αναμενόταν και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο οποίος εμφανίστηκε μεν ελαφρώς αδιάβαστος, αλλά δεν παρέλειψε να επενδύσει στον αυταρχισμό, προτού πετάξει την μπάλα στον αρμόδιο υπουργό.

Ο Παύλος Μαρινάκης υποστήριξε για την υπόθεση ότι «υπάρχει δικογραφία και έγινε προσαγωγή. Αν θα μετατραπεί σε σύλληψη και με ποια κατηγορία, αυτό θα αξιολογηθεί από τις αρμόδιες αρχές. Υπάρχουν νόμοι που πρέπει να τηρούνται χωρίς εξαιρέσεις, από όπου και εάν κατάγεται ο δράστης. Η ΕΛΑΣ κάνει τη δουλειά της. Η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών επισήμανε ότι δεν έχει διαβάσει τη δικογραφία, όμως, φρόντισε να δηλώσει ότι η προσαγωγή έγινε «με προσωπική παραίνεση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για να δράσει άμεσα η Αστυνομία».

Μπλεγμένες «γραμμές»

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο αρμόδιος υπουργός, Γιάννης Οικονόμου, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έκανε λόγο για σύλληψη και όχι προσαγωγή του Παλαιστίνιου, σπεύδοντας να διαφημίσει την... αποτελεσματική δράση της ΕΛ.ΑΣ. «σε ένα ιδιαίτερα δύσκολο και πολλαπλώς φορτισμένο περιβάλλον».
Υπογραμμίζεται, επίσης, ότι η κατηγορία που αποδίδεται στον νεαρό δεν έχει ανακοινωθεί επισήμως ούτε από την αστυνομία, ούτε από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη.



Οι ακροδεξιές κραυγές και τα fake news

Τι μεσολάβησε, όμως, μέχρι να αποφασίσει η ΕΛ.ΑΣ. να αναγάγει έναν 22χρονο σε απειλή για τη χώρα και τις διεθνείς μας θέσεις; Ένα μπαράζ ψεμάτων στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από ακροδεξιά τρολς, αλλά και στελέχη όπως ο Φαήλος Κρανιδιώτης, όπου επαναλαμβανόταν ο ισχυρισμός ότι ο νεαρός κατέβασε την ελληνική σημαία.
Κάτι τέτοιο, φυσικά δεν προκύπτει από τις φωτογραφίες και τα βίντεο, καθώς ο νεαρός όχι μόνο δεν κατεβάζει καμία σημαία, αλλά υψώνει και την ελληνική μαζί με την παλαιστινιακή.
Για τα συγκεκριμένα fake news ρωτήθηκε ο Παύλος Μαρινάκης, ο οποίος δεν τα υιοθέτησε μεν, αλλά δεν δίστασε να επενδύσει εθνικιστικά λέγοντας ότι ο νόμος έχει προβλεπόμενες διατάξεις για όποιον κατεβάζει τη σημαία ή προσβάλλει εθνικό σύμβολο, αφήνοντας ανοιχτό ακόμη και το ενδεχόμενο απέλασης.

ΚΚΕ: Απαράδεκτη και προκλητική ενέργεια

«Η ενέργεια της αστυνομίας να προσαγάγει και να σχηματίσει δικογραφία σε βάρος 22χρονου Παλαιστίνιου επειδή τοποθέτησε την παλαιστινιακή σημαία μαζί με την ελληνική σε μια κολώνα, στο πλαίσιο της τεράστιας λαϊκής κινητοποίησης την Κυριακή 5 Νοέμβρη, είναι ενέργεια απαράδεκτη και προκλητική. Αποτελεί κυβερνητική, πολιτική μεθόδευση με στόχο να τρομοκρατήσει τους δεκάδες χιλιάδες λαού και νεολαίας και να ποινικοποιηθεί η αντίδρασή τους απέναντι στο συνεχιζόμενο έγκλημα του κράτους του Ισραήλ στην Παλαιστίνη. Άλλωστε, αντίστοιχα μέτρα καταστολής λαμβάνονται σε μια σειρά χώρες απέναντι στις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις αλληλεγγύης στην Παλαιστίνη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το ΚΚΕ.

«Το γεγονός ότι η δίωξη σε βάρος του Παλαιστινίου διαδηλωτή έγινε με τη χρήση χαφιέδικων μηχανισμών στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης για την ταυτοποίησή του και κυρίως με την ενεργοποίηση του άρθρου 141 του Ποινικού Κώδικα, την κατηγορία δηλαδή πως ο νεαρός Παλαιστίνιος “εκθέτει το ελληνικό κράτος σε κίνδυνο αντιποίνων” (!) και διαταράσσει τις "φιλικές σχέσεις του ελληνικού κράτους με ξένο κράτος", ανοίγει πολύ επικίνδυνους δρόμους. Πολύ περισσότερο που κεντρικό αίτημα των λαϊκών κινητοποιήσεων είναι η δημιουργία ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους, για το οποίο υπάρχει ομόφωνη απόφαση της Βουλής» επισημαίνει η ανακοίνωση του κόμματος και προσθέτει:

«"Στόχος αντιποίνων" καθίσταται η χώρα μας όχι από τη μαζική λαϊκή δράση ενάντια στο πολεμικό σφαγείο και μάλιστα από συμβολικές ενέργειες που προωθούν τη φιλία και την αλληλεγγύη ανάμεσα στον ελληνικό και στον παλαιστινιακό λαό, αλλά από την πολιτική της κυβέρνησης, που εμπλέκει τη χώρα ολοένα βαθύτερα στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στα αιματηρά σχέδια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Η αποστολή της φρεγάτας “Ψαρά” στην περιοχή, η διάθεση των αεροδρομίων, των λιμανιών της χώρας, η πολύμορφη συνεργασία και διευκολύνσεις στο κατοχικό κράτος του Ισραήλ και τους ιμπεριαλιστές συμμάχους τους, είναι αυτά που εκθέτουν τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους».

«Ματαιοπονεί η κυβέρνηση και οι δυνάμεις καταστολής αν νομίζουν ότι θα κάμψουν το τεράστιο κύμα αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό! Τώρα να αποσυρθεί κάθε κατηγορία για τον 22χρονο Παλαιστίνιο και να αφεθεί ελεύθερος! Τώρα να σταματήσει κάθε εμπλοκή της χώρας στο αιματοκύλισμα του παλαιστινιακού λαού από το κράτος - δολοφόνο του Ισραήλ!» τονίζει, καταλήγοντας, η ανακοίνωση του ΚΚΕ.