ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 10 Νοεμβρίου 2023

Τέσσερα ΜΜΕ απαντούν στις κατηγορίες για τους φωτορεπόρτερ στον πόλεμο


H ισραηλινή κυβέρνηση ζήτησε απαντήσεις από τέσσερα μεγάλα ειδησεογραφικά πρακτορεία με το ερώτημα αν γνώριζαν την επίθεση της Χαμάς της 7ης Οκτωβρίου. Τα Μέσα αρνήθηκαν ότι γνώριζαν εκ των προτέρων την επίθεση.
Την Πέμπτη, η ισραηλινή κυβέρνηση επικοινώνησε με τους New York Times, το CNN, το Associated Press (AP) και το Reuters, αφότου ένας ισραηλινός εποπτικός οργανισμός μέσων ενημέρωσης, το HonestReporting, δημοσίευσε πληροφορίες σχετικά με φωτορεπόρτερ που απασχολούνταν σε αυτά τα Μέσα ενημέρωσης.
«Αυτοί οι δημοσιογράφοι ήταν συνεργοί σε εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. οι ενέργειές τους ήταν αντίθετες με την επαγγελματική δεοντολογία», ανέφερε το Γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού σε ανάρτησή του στο X.
«Μέσα στη νύχτα το GPO (Κυβερνητικό Γραφείο Τύπου) εξέδωσε επείγουσα επιστολή προς τους προϊσταμένους των γραφείων των ΜΜΕ που απασχολούσαν αυτούς τους φωτογράφους και ζήτησε διευκρινίσεις για το θέμα. Η Εθνική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας ζητά να ληφθούν άμεσα μέτρα.
«Η Εθνική Διεύθυνση Δημόσιας Διπλωματίας στο PMO βλέπει με απόλυτη βαρύτητα ότι οι φωτορεπόρτερ που συνεργάζονται με διεθνή ΜΜΕ συμμετείχαν στην κάλυψη των βίαιων πράξεων δολοφονίας που διέπραξαν τρομοκράτες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου στις κοινότητες δίπλα στη Λωρίδα της Γάζας», ανέφερε η ανάρτηση.

Οι απαντήσεις από AP, CNN, Reuters, New York Times

Τα τέσσερα πρακτορεία δημοσίευσαν δηλώσεις που διαψεύδουν την έκθεση που δημοσιεύτηκε από το HonestReporting.com.
Το AP και το CNN είπαν ότι διέκοψαν τις σχέσεις τους με τον ανεξάρτητο φωτογράφο Hassan Eslaiah, με την κατηγορία πως ήταν παρών με μαχητές της Χαμάς κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
«Το Associated Press δεν γνώριζε τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου πριν συμβούν», δήλωσε η Λόρεν Ίστον, διευθύντρια σχέσεων με τα ΜΜΕ για το Associated Press, σε δήλωση το βράδυ της Πέμπτης.
«Οι πρώτες φωτογραφίες που έλαβε το AP από οποιονδήποτε ελεύθερο επαγγελματία δείχνουν ότι τραβήχτηκαν περισσότερο από μία ώρα μετά την έναρξη των επιθέσεων. Κανένας εργαζόμενος του AP δεν βρισκόταν στα σύνορα τη στιγμή των επιθέσεων, ούτε κάποιος υπάλληλος του AP πέρασε τα σύνορα».
«Δεν συνεργαζόμαστε πλέον με τον Hassan Eslaiah, ο οποίος ήταν συνεργαζόμενος ελεύθερος επαγγελματίας για το AP και άλλους διεθνείς οργανισμούς ειδήσεων στη Γάζα», πρόσθεσε ο Easton.

Σε μια δήλωση, το CNN ανέφερε ότι ο Eslaiah δεν εργαζόταν για το δίκτυο την ημέρα της επίθεσης.
«Δεν είχαμε προηγούμενη γνώση της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου. Ο Hassan Eslaiah, ο οποίος ήταν ανεξάρτητος δημοσιογράφος που εργαζόταν για εμάς και πολλά άλλα καταστήματα, δεν εργαζόταν για το δίκτυο στις 7 Οκτωβρίου. Από σήμερα, έχουμε διακόψει όλους τους δεσμούς μαζί του», δήλωσε εκπρόσωπος του CNN.

Από την πλευρά του, ένας εκπρόσωπος του Reuters είπε ότι το πρακτορείο ειδήσεων «αρνείται κατηγορηματικά ότι είχε προηγούμενη γνώση της επίθεσης ή ότι ενσωματώσαμε δημοσιογράφους με τη Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου».
«Οι φωτογραφίες που δημοσίευσε το Reuters τραβήχτηκαν δύο ώρες αφότου η Χαμάς εκτόξευσε ρουκέτες στο νότιο Ισραήλ και περισσότερα από 45 λεπτά αφότου το Ισραήλ είπε ότι ένοπλοι είχαν περάσει τα σύνορα.
«Οι δημοσιογράφοι του προσωπικού του Reuters δεν βρίσκονταν στις τοποθεσίες που αναφέρονται στο άρθρο του HonestReporting», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Οι New York Times εξέδωσαν επίσης μια δήλωση σχετικά με κατηγορίες εναντίον ενός άλλου ανεξάρτητου φωτογράφου, του Yousef Massoud, ο οποίος αναφέρθηκε στην έκθεση του HonestReporting.
«Δεν υπάρχουν στοιχεία για τους υπαινιγμούς του Honest Reporting. Η ανασκόπηση της δουλειάς του δείχνει ότι έκανε ό,τι κάνουν πάντα οι φωτορεπόρτερ κατά τη διάρκεια μεγάλων ειδήσεων, καταγράφοντας την τραγωδία καθώς εκτυλισσόταν».
Παλαιστινιακή αντίδραση

Ο Muhammad Shehada, o Παλαιστίνιος αναλυτής χαρακτηρίζει «εξαιρετικά επικίνδυνη» την υπόθεση.
«Από χθες, υπήρξε μια άνευ προηγουμένου συντονισμένη ώθηση από κορυφαίους ισραηλινούς κυβερνητικούς αξιωματούχους, διπλωμάτες, δημοσιογράφους, ομάδες λόμπι και προπαγανδιστές για να ισχυριστούν ψευδώς ότι οι δημοσιογράφοι της Γάζας γνώριζαν εκ των προτέρων για την επίθεση της Χαμάς και ήταν ενσωματωμένοι μαζί τους», σχολίασε στο X.

- από efsyn.gr