ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Για τους συνταξιούχους και μελλοντικούς συνταξιούχους δημοσιογράφους


Από τη Δημοσιογραφική Ανανέωση της Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού και Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), εστάλη διαδικτυακά στα μέλη της Ένωσης ανακοίνωση-επιστολή που ενδιαφέρει τους συνταξιούχους και τους μέλλοντες συνταξιούχους του κλάδου. Το κείμενο ακολουθεί:
"Σε μία προσπάθεια επικοινωνίας, και κυρίως ενημέρωσης θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για νέα δεδομένα που αφορούν τον κλάδο μας.

Στο μίνι ασφαλιστικό που ψηφίζεται από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η διάταξη που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα σε 742.772 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση 3 % στις συντάξεις τους το 2024. Πρόκειται γι' αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1.600 ευρώ.

Με τη διάταξη, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους. Αυτός ο πόρος είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν έτσι κι αλλιώς για την ασφαλιστέα τους απασχόληση οι συνταξιούχοι. Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική.

Με εκτίμηση
Δημοσιογραφική Ανανέωση"