Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

Για τους συνταξιούχους και μελλοντικούς συνταξιούχους δημοσιογράφους


Από τη Δημοσιογραφική Ανανέωση της Ένωσης Συντακτών Ηλεκτρονικού και Περιοδικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), εστάλη διαδικτυακά στα μέλη της Ένωσης ανακοίνωση-επιστολή που ενδιαφέρει τους συνταξιούχους και τους μέλλοντες συνταξιούχους του κλάδου. Το κείμενο ακολουθεί:
"Σε μία προσπάθεια επικοινωνίας, και κυρίως ενημέρωσης θέλαμε να σας πληροφορήσουμε για νέα δεδομένα που αφορούν τον κλάδο μας.

Στο μίνι ασφαλιστικό που ψηφίζεται από την κυβέρνηση, περιλαμβάνεται η διάταξη που καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη καταβολή του επιδόματος προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ πριν από τα Χριστούγεννα σε 742.772 συνταξιούχους που δεν θα λάβουν την αύξηση 3 % στις συντάξεις τους το 2024. Πρόκειται γι' αυτούς που έχουν προσωπική διαφορά πάνω από 10 ευρώ και σύνταξη έως 1.600 ευρώ.

Με τη διάταξη, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματός των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους. Αυτός ο πόρος είναι επιπλέον των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλουν έτσι κι αλλιώς για την ασφαλιστέα τους απασχόληση οι συνταξιούχοι. Ο πόρος επιμερίζεται σε 7,7% για κύρια ασφάλιση και 2,2% για επικουρική.

Με εκτίμηση
Δημοσιογραφική Ανανέωση"