ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 29 Νοεμβρίου 2023

«Λάδι στη φωτιά» από τον Σούνακ - Kατηγορεί τον Μητσοτάκη για μεγαλομανία


• Οι Βρετανοί επιμένουν στα περί αθέτησης συμφωνίας και δεσμεύσεων
• «Δεν έχουμε τίποτε παραπάνω να προσθέσουμε» απαντά η κυβέρνηση

Δεν πέφτει η ένταση ανάμεσα σε Λονδίνο και Αθήνα, παρά την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού να υποβαθμίσουν το σοβαρότατο διπλωματικό ζήτημα, που γύρισε μπούμερανγκ στον Κυριάκο Μητσοτάκη.
Ο Έλληνας πρωθυπουργός είναι βαρύτατα εκτεθειμένος για τους χειρισμούς του στο θέμα των Γλυπτών που φέρνουν το κομβικό αυτό ζήτημα σε αδιέξοδο, όμως το ίδιο εκτεθειμένος είναι και ο Βρετανός ομόλογός του.
Ο Ρίσι Σούνακ τοποθετήθηκε, σήμερα, για πρώτη φορά δημοσίως για το ζήτημα απαντώντας σε ερώτηση του ηγέτη των Εργατικών μέσα στο βρετανικό κοινοβούλιο.
Φρόντισε, μάλιστα, να ρίξει λάδι στη φωτιά επιμένοντας πως η ελληνική πλευρά είχε συμφωνήσει να μην υπάρξουν αναφορές στο θέμα των Γλυπτών του Παρθενώνα και ότι ο Κ. Μητσοτάκης αθέτησε τις δεσμεύσεις και διαβεβαιώσεις του, ενώ κατηγόρησε τον πρωθυπουργό για μεγαλομανία.

Απαντώντας στον
Κιρ Στάρμερ ο Βρετανός πρωθυπουργός υπογράμμισε «φυσικά πάντα είμαστε ευτυχείς να συζητάμε σημαντικά θέματα ουσίας με τους συμμάχους μας, όπως η αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης και η ενίσχυση της ασφάλειάς μας. Όταν όμως έγινε σαφές ότι σκοπός της συνάντησης δεν ήταν να συζητηθούν ουσιαστικά θέματα για το μέλλον, αλλά να επαναφέρουμε θέματα του παρελθόντος, κάτι τέτοιο ήταν ανάρμοστο. Επιπλέον, όταν γίνονται συγκεκριμένες δεσμεύσεις και υπήρξαν συγκεκριμένες διαβεβαιώσεις για το θέμα αυτό και στη συνέχεια αθετήθηκαν, μπορεί να φαίνεται ξένο, αλλά η δική μου άποψη είναι ότι όταν οι άνθρωποι αναλαμβάνουν δεσμεύσεις θα πρέπει να τις τηρούν».

Η απάντηση του Βρετανού πρωθυπουργού ήρθε στο πλαίσιο μιας φορτισμένης συνεδρίασης, καθώς ο Κιρ Στάρμερ τού επιτέθηκε κατηγορώντας τον, εμμέσως πλην σαφώς, ότι… τα έχει χαμένα.

Ο ηγέτης των Εργατικών έκανε ένα λογοπαίγνιο με τη φράση «lost his marbles» (που σημαίνει «τα έχασε/τρελάθηκε») και τα Γλυπτά του Παρθενώνα (Parthenon Marbles) και επιτέθηκε στον Σούνακ λέγοντας: «Αφήστε το βρετανικό μουσείο. Ο πρωθυπουργός τα έχει χαμένα. Ένας οικονομικός σύμμαχος, ένας από τους σημαντικότερους εταίρους μας για την αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης ήρθε στο Λονδίνο, αλλά ο πρωθυπουργός αντί να χρησιμοποιήσει τη συνάντηση για να συζητήσει σοβαρά θέματα, επιχείρησε να τον ταπεινώσει και ακύρωσε τη συνάντηση την τελευταία στιγμή. Γιατί τέτοια μικροπολιτική;».

«Δεν έχουμε τίποτε παραπάνω να προσθέσουμε»

Αργά το απόγευμα της Τετάρτης ήρθε και η απάντηση από την Αθήνα με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν ότι «στο πνεύμα των καλών μακροχρόνιων σχέσεων ανάμεσα στις δύο χώρες, τις οποίες και επιθυμούμε να διατηρήσουμε, δεν έχουμε τίποτα παραπάνω να προσθέσουμε απ΄ όσα έχουμε ήδη πει».

ΣΥΡΙΖΑ: Δεν μπορείς να δανείσεις κάτι στον ιδιοκτήτη του

Για το ζήτημα των Γλυπτών του Παρθενώνα τοποθετήθηκε εκ νέου και η αξιωματική αντιπολίτευση με πηγές του ΣΥΡΙΖΑ να ασκούν κριτική στις ενέργειες και τη στάση που έχει κρατήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στα χρόνια της διακυβέρνησής του.

Από την Κουμουνδούρου σημειώνουν πως «τα σενάρια για δανεισμό -και μάλιστα με ανταλλάγματα- των Γλυπτών του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο δεν συνάδουν με την πάγια θέση της Ελληνικής Δημοκρατίας, που είναι ρητά διατυπωμένη σε όλα τα διεθνή φόρα και κυρίως στην UNESCO από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις τις τελευταίες δεκαετίες». Όπως σημειώνουν, «η θέση αυτή είναι ότι δεν αναγνωρίζουμε σε κανένα κράτος και σε καμία νομική οντότητα, όπως το Βρετανικό Μουσείο, κανένα δικαίωμα ιδιοκτησίας στα κλεμμένα Γλυπτά του Παρθενώνα», ενώ τονίζουν πως «αυτή τη θέση δεν μπορεί κανένας να την παραβλέψει».

«Η απόπειρα του κ. Μητσοτάκη, από το 2019 που εξελέγη πρωθυπουργός, να προσχωρήσει στη συζήτηση περί δανεισμού των Γλυπτών παραβιάζει την εθνική θέση και ενισχύει το νομικό ισχυρισμό του Βρετανικού Μουσείου περί ιδιοκτησίας των Γλυπτών του Παρθενώνα και άρα εκ των πραγμάτων αδυνατίζει τη διαπραγματευτική ισχύ της χώρας μας», προσθέτουν, ενώ υπενθυμίζουν ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ επαναλαμβάνει τη θέση του για τη συγκρότηση μόνιμης Διαρκούς Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής, ώστε όλα τα κόμματα να μετέχουν σε αυτόν τον αγώνα και να γνωρίζουν τι γίνεται».

«Είμαστε κάθετα αντίθετοι σε πρωτοβουλίες με τις οποίες τα Γλυπτά του Παρθενώνα θα γίνουν θέμα εσωτερικής πολιτικής αντιπαλότητας. Με αυτό το πνεύμα, υπερασπιζόμενοι τη θέση της χώρας μας, καταδικάσαμε την απρεπή συμπεριφορά του Βρετανού πρωθυπουργού, Ρίσι Σούνακ έναντι του θεσμού του Έλληνα πρωθυπουργού. Η λύση του ζητήματος μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσω του διακυβερνητικού διαλόγου Ελλάδας-Ηνωμένου Βασιλείου στο υψηλότερο επίπεδο και με τη συμμετοχή της UNESCO», καταλήγουν οι πηγές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. - απο την efsyn.gr