ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 11 Οκτωβρίου 2023

Αριστερό κεφάλαιο


● Ο Χρήστος Σπίρτζης πρότεινε κοινή κάθοδο ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στις ευρωεκλογές. Περίεργο που δεν είχε την ίδια ιδέα όταν ήταν στο ΠΑΣΟΚ του 40% ή στον ΣΥΡΙΖΑ του 30%.
● «Η σύγχρονη Αριστερά αναγνωρίζει το οικονομικό περιβάλλον στο οποίο ζούμε. Η λέξη “κεφάλαιο” δεν είναι λέξη προς δαιμονοποίηση». Δυνατά ξεκίνησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Στέφανος Κασσελάκης στη γενική συνέλευση του ΣΕΒ. Φοβάμαι όμως ότι πρώτα πρέπει να πείσει τα στελέχη του κόμματός του και μετά τους βιομήχανους.

● Παρά τις καλές διακηρύξεις για τα εργασιακά δικαιώματα και προτάσεις για stock options στους εργαζόμενους (αντίστοιχες είχε κάνει και ο Μητσοτάκης το 2018 πριν γίνει πρωθυπουργός), δεν είμαι σίγουρος αν ο πρόεδρος Στέφανος ήξερε την πραγματικότητα για ένα σημαντικό μέρος του κοινού που τον παρακολουθούσε: κρατικοδίαιτοι επιχειρηματίες που έχουν τσακωθεί με την καινοτομία, που αδυνατούν να σκεφτούν πέρα από το μέρισμα που θα πάρουν και που το τελευταίο που τους νοιάζει είναι η πορεία της χώρας. Αυτός είναι ο ιδιωτικός τομέας στην Ελλάδα, ο επονομαζόμενος και «ευρύτατος δημόσιος τομέας», όπως εύστοχα τον έχει χαρακτηρίσει ο Πάσχος Μανδραβέλης.

● Στο μεταξύ, η νέα ηγετική ομάδα Κασσελάκη σε Βουλή και κόμμα μάλλον θέλει λίγο καλύτερο συντονισμό και κυρίως κοινή στόχευση. Π.χ. ο βουλευτής Πέτρος Παππάς είπε χθες ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είχε λάθος στρατηγική τόσο στις εθνικές εκλογές (με την απλή αναλογική) όσο και στις αυτοδιοικητικές κάλπες, κάτι που αποδείχτηκε άλλωστε από τη σκληρή πραγματικότητα των αριθμών. Αρα ο πρόεδρος Αλέξης δεν τα έκανε όλα τέλεια, επομένως πρέπει η νέα ηγεσία να πάρει αποστάσεις και με ειλικρίνεια να κάνει κριτική σε ορισμένα πράγματα. Κανένας ηγέτης δεν προχώρησε εξυμνώντας απλώς τον προκάτοχό του.

● Ακολούθησε ο Ευάγγελος Αποστολάκης, ο οποίος κάπως τα μπέρδεψε σε τηλεοπτική εκπομπή όταν πήγε να πει ότι το κόμμα μπορεί να στηρίξει τους δεξιούς «αντάρτες» υποψήφιους στον β΄ γύρο των αυτοδιοικητικών. Δηλαδή, ναύαρχε, μπορεί ο ΣΥΡΙΖΑ να στηρίξει «γαλάζιους αντάρτες» με ψηφοδέλτια που έχουν ακόμη και ακροδεξιούς, στο όνομα του αντιμητσοτακισμού; Γι’ αυτό και το κόμμα τον άδειασε μιλώντας για προσωπικές απόψεις και υπενθυμίζοντας τη στήριξη σε προοδευτικές (και ΠΑΣΟΚικές) υποψηφιότητες, όπως ο Δούκας στην Αθήνα και ο Αγγελούδης στη Θεσσαλονίκη.

● Και το κερασάκι στην τούρτα, η Θεοδώρα Τζάκρη, που προκάλεσε την «ακραία, μειοψηφική και αυτοαναφορική» εσωκομματική αντιπολίτευση ότι στο συνέδριο θα χάσει με 80%. Θα συνιστούσα να μην είναι τόσο απόλυτη, ειδικά απέναντι σε μπαρουτοκαπνισμένα στελέχη της Αριστεράς που περιμένουν πώς και πώς το συνέδριο για να πάρουν τη ρεβάνς από τον Κασσελάκη. Βέβαια το πότε θα γίνει αυτό το συνέδριο είναι ένα ζήτημα, αλλά καλύτερα να μη μεταφέρω όσα ακούω επί του θέματος γιατί προβλέπω νέο… επεισόδιο. Υπενθυμίζεται ότι η Τζάκρη προκαλεί κατά καιρούς, όπως με εκείνο το άρθρο «να τελειώνουμε με τις αριστερίζουσες εκκρεμότητες» ή όταν είχε κατηγορήσει τον Μητσοτάκη ως διεθνιστή και άπατρι. Φαντάζομαι σήμερα θα έρθει δημόσια απάντηση από κάποιο στέλεχος της Ομπρέλας.

● Τι το ήθελε ο Νίκος Σοφιανός (ΚΚΕ) να ανοίξει συζήτηση με τη γνωστή και μη εξαιρετέα Σοφία Βούλτεψη (Ν.Δ.) για το Μεσανατολικό σε τηλεοπτικό πάνελ. «Το ΚΚΕ επειδή πήρε δύο τρία ποσοστά σε μερικούς δήμους νομίζετε ότι γίναμε μπολσεβίκοι όλοι. Κάντε μας τη χάρη. Μην παίρνετε αέρα», ξεκίνησε η υφυπουργός Μετανάστευσης (αν το είχατε ξεχάσει), δηλώνοντας θυμωμένη με το ΚΚΕ. «Στηρίζετε ένα εγκληματικό κράτος και μας λέτε για το δικαίωμα του παλαιστινιακού λαού να αντισταθεί; Πότε θα θυμηθείτε ότι αυτή η χώρα είναι υπό κατοχή;» της απάντησε και εκείνη επανήλθε: «Η Χαμάς δεν είναι ο παλαιστινιακός λαός, είναι τρομοκράτες πληρωμένοι. Να βιάζουν και να σκοτώνουν και εσείς να λέτε μπράβο». Μετά η «συζήτηση» ξέφυγε εντελώς, όπως καταλαβαίνετε...

● Βρήκαμε και άλλη μία σύμμαχο στον αγώνα κατά του Μπέου. Η Ζωή Κωνσταντοπούλου δήλωσε χθες ότι ο δήμαρχος Βόλου φεύγει… τρέχοντας όταν τη βλέπει στα δικαστήρια, οπότε έχουμε άλλη μια εστία αντίστασης. Πάντως, η επικεφαλής της Πλεύσης Ελευθερίας, μιλώντας στην Κ. Καινούργιου (Alpha), επέκρινε και τον Στέφανο Κασσελάκη για τις πρόσφατες δηλώσεις του περί παιδιών, λέγοντας ότι «δεν είναι μωρό για να παραγγείλει το αδερφάκι του από τους γονείς του».

Χάρης Ιωάννου / ΕφΣυν