ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 3 Ιουλίου 2023

Και τώρα τι θα γίνουν χωρίς τον... βάρβαρο


Φαινομενικά η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ ευνοεί τον Κυρ. Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του να προχωρήσουν στους σχεδιασμούς και στις αποφάσεις τους. Στην υλοποίηση του προγράμματός τους, φανερού και κρυφού. Ο ΣΥΡΙΖΑ μπαίνει, εκ των πραγμάτων, σε μια κατάσταση εσωστρέφειας, έως ότου να επιλέξει τον νέο αρχηγό του και να βρει τις νέες ισορροπίες του.
Φαινομενικά η παραίτηση Τσίπρα ευνοεί και το ΠΑΣΟΚ του κ. Ανδρουλάκη. Δημιουργεί φυγόκεντρες τάσεις στη βάση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αφήνει σοβαρό κενό στην πολιτική αντιπαράθεση και δίνει την ευκαιρία στο τρίτο κοινοβουλευτικό κόμμα να αναλάβει και να κερδίσει στην πράξη τον ρόλο του δεύτερου.

Όλα αυτά φαινομενικά. Στην πραγματικότητα, η κατάσταση είναι πολύ πιο σύνθετη και για τον κ. Μητσοτάκη και για τον κ. Ανδρουλάκη. Και για τους δύο πλέον ισχύει ο καβαφικός στίχος: «Και τώρα τι θα γενούμε χωρίς βαρβάρους. Οι άνθρωποι αυτοί ήσαν μια κάποια λύσις». Τι θα γίνουν χωρίς τον Τσίπρα;

Ο Κυρ. Μητσοτάκης, από τότε που ανέλαβε την ηγεσία της Ν.Δ., έστησε ολόκληρη την πολιτική του καριέρα δαιμονοποιώντας τον Αλ. Τσίπρα. Αυτός ήταν «άγγελος», γιατί ο Τσίπρας έπρεπε να είναι «δαίμονας». Αυτός ήταν ο υπεύθυνος πολιτικός γιατί ο Τσίπρας έπρεπε να είναι ο ανεύθυνος. Εκείνος ήταν ο αποτελεσματικός και ο αξιόπιστος γιατί ο Τσίπρας έπρεπε να είναι ο ο ψεύτης, ο κωλοτούμπας, ο αναποτελεσματικός, ο λαϊκιστής. «Έτσι είναι αν έτσι νομίζετε», κατά τον Πιραντέλο. Αλλά για την περίπτωση του κ. Μητσοτάκη, έτσι ήταν γιατί ένα ολοκληρωτικό σύστημα προπαγάνδας δούλεψε να πείσει γι' αυτό.

Ο κ. Ανδρουλάκης, ως αρχηγός του ΠΑΣΟΚ, κινήθηκε με σημαία τον διμέτωπο αγώνα κατά Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, με κύριο στόχο τον δεύτερο. Αλλά οι καρποί που έδρεψε, οφείλονται κυρίως στη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Μια φθορά για την οποία δούλεψε το σύστημα που στήριξε και στηρίζει τον Μητσοτάκη, έχοντας στην αιχμή του δόρατος τον Αλ. Τσίπρα.

Και τώρα τι; Τώρα που ο «μπαμπούλας» παραμέρισε, ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Ανδρουλάκης πρέπει να περπατήσουν μόνοι τους. Ως αντιήρωες καλά τα κατάφεραν. Είναι ένας ρόλος γενικά εύκολος. Ήρωας όμως -αν δεν το έχεις- δεν γίνεσαι.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη