ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 4 Ιουλίου 2023

Παιχνίδια Εξουσίας στην Κουμουνδούρου


Με άσχημο τρόπο ξεκινά η μετα-Τσίπρα εποχή στον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αφενός γίνεται ένα σκληρό παιχνίδι πόκερ για τους υποψηφίους αρχηγούς ενώ ραγδαίες είναι οι εξελίξεις και στο εσωτερικό της κάθε «φράξιας»-που κατ΄ ευφημισμό ονομάζονται… τάσεις!
Αν δεν θέλουμε να κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας –και με καμιά διάθεση παρέμβασης στα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ ή οποιουδήποτε άλλου κόμματος- τη δυναμική δείχνει αυτή τη στιγμή να συγκεντρώνει η Έφη Αχτσιόγλου. Πολύ περισσότερο που ο Αλέξης Χαρίτσης, που θα μπορούσε να απευθυνθεί στον ίδιο χώρο, δείχνει να μην επιθυμεί να είναι υποψήφιος. Όπως, βεβαίως, δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά της και η Έφη Αχτσιόγλου, με όλους πάντως να προεξοφλούν ότι στο τέλος θα αναλάβει πρωτοβουλία «σωτηρίας του κόμματος», θέτοντας υποψηφιότητα για την ηγεσία.

Η ανασύνθεση της τάσης των «προεδρικών»…

Το βασικό πρόβλημα παρατηρείται στην «Κίνηση Μελών», τους λεγόμενους –έως τώρα- και «προεδρικούς», επειδή είχαν (;) όλοι αναφορά στον Αλέξη Τσίπρα.
Ήδη η τάση εμφανίζεται «τριχοτομημένη»: Χρήστος Σπίρτζης, που δείχνει τις τελευταίες μέρες να μετατρέπεται σε μια «κινούμενη βόμβα» για την Κουμουνδούρου, και Νίκος Παππάς δείχνουν να βρίσκονται σε επαφή, ενώ σε συνεννόηση μαζί τους, κρατώντας ταυτόχρονα την αυτονομία του είναι και ο Παύλος Πολάκης.
Την ίδια στιγμή, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, Κώστας Ζαχαριάδης, Θανάσης Θεοχαρόπουλος, Γιάννης Ραγκούσης και άλλα στελέχη λειτουργούν σε διαφορετική βάση.

…Τα αδιέξοδα και ο πληθωρισμός υποψηφίων στην Κίνηση Μελών!

Το γεγονός πως οι «προεδρικοί» δεν διαθέτουν αξιόπιστο πρόσωπο για υποψήφιο αρχηγό, ο οποίος ταυτόχρονα θα έχει και νικηφόρα προοπτική, προκαλεί τα αδιέξοδα, που με τη σειρά τους φέρνουν …πληθωρισμό υποψηφίων!
Βέβαιο για παράδειγμα θεωρούν πολλοί πως με την τελευταία κινητικότητά του ο Χρήστος Σπίρτζης έχει ως στόχο να είναι υποψήφιος πρόεδρος, παρότι δεν εκλέχτηκε βουλευτής, όπως θεωρούν ότι το ίδιο επιδιώκει και ο Νίκος Παπάς, που αν δεν υπήρχε η απόφαση του Ειδικού Δικαστηρίου και σειρά άλλων πραγμάτων θα μπορούσε να είναι ένας εξαιρετικός «δελφίνος».
Η ομάδα των «προεδρικών» που έχει διαφοροποιηθεί από αυτούς εκτιμάται ότι θα επιχειρήσει να πείσει την Όλγα Γεροβασίλη να είναι υποψήφια, με την αντιπρόεδρο της Βουλής να αρνείται ή ακόμα και τον νυν πρόεδρο της ΚΟ Σωκράτη Φάμελλο. Υπενθυμίζεται ότι ενδιαφερόμενη είναι και η Ρένα Δούρου.
Υποψηφιότητα, επίσης, εκτιμάται ότι θα καταθέσει και ο Παύλος Πολάκης, προκειμένου να καταγράψει τις δυνάμεις του, ώστε να είναι έτοιμος για όποιες εξελίξεις την επόμενη μέρα.

Η «Ομπρέλα» θέλει να «πάρει ξανά το κόμμα» - Ο Τσακαλώτος , ο Φίλης και η Αχτσιόγλου

Η «Ομπρέλα» δεν έχει αποφασίσει οριστικά αν θα στηρίξει για την ηγεσία τον Ευκλείδη Τσακαλώτο ή τον Νίκο Φίλη ή εάν θα στηρίξει τυχόν υποψηφιότητα Αχτσιόγλου εφόσον λάβει τις ανάλογες διαβεβαιώσεις.
Στόχος είναι, πάντως, μετά την επίτευξη του πρώτου στόχου (κάτι που δημοσίως αποκλείεται να παραδεχτεί ποτέ) που ήταν η απομάκρυνση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία, να «πάρει πίσω το κόμμα».
Πολύ περισσότερο που μαζί με τον Αλέξη Τσίπρα και τη …βοήθεια των επίδοξων διαδόχων του, φεύγουν και χιλιάδες μέλη, γεγονός που βοηθά την «Ομπρέλα» αφού θέλει «στενό σώμα» για να επικρατήσει.

Το ενδεχόμενο αποχώρησης Τεμπονέρα

Χωρίς καμία αμφιβολία ο Διονύσης Τεμπονέρας ήταν η αποκάλυψη της προεκλογικής περιόδου για πολλούς που δεν τον ήξεραν- όχι όμως και γι αυτούς που τον γνώριζαν από πριν.
Ο επικεφαλής της Εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, με ομιλία-πλατφόρμα στη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας, την οποία και δημοσιοποίησε, αφήνει ολάνοιχτο το ενδεχόμενο παραίτησής του από τον ΣΥΡΙΖΑ αν η πλατφόρμα του δεν γίνει αποδεκτή.

Bασίλης Σκουρής