ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 30 Ιουνίου 2023

Ο ΣΥΡΙΖΑ της μεγάλης φυγής


Αθρόες αποχωρήσεις μετά την έξοδο Τσίπρα

Η παραίτηση του Αλέξη Τσίπρα από την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνει νέα δεδομένα για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που βλέπει να αναπτύσσονται φυγόκεντρες δυνάμεις στις γραμμές του και ενώ η Κουμουνδούρου αναζητά έναν οδικό χάρτη για την διαδοχή και την ανασυγκρότηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν εκτιμήσεις ότι θα είναι δύσκολο να διεξαχθεί το έκτακτο συνέδριο του κόμματος, καθώς ένας μεγάλος αριθμός συνέδρων έχει αποχωρήσει μετά την εκλογική ήττα και την απόφαση του κ. Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία.
Αν και είναι νωρίς να αποτιμηθεί πλήρως το τι συμβαίνει στην οργανωμένη βάση του ΣΥΡΙΖΑ – για την εκλογική βάση έδωσαν την εικόνα οι κάλπες την περασμένη Κυριακή – εκφράζεται ακόμα και ο φόβος ότι ένα συνέδριο με την σύνθεση του προηγούμενου, όπως προβλέπεται για την έκτακτη σύγκλησή του, είναι πιθανό να μην έχει απαρτία!
Φόβοι επίσης εκφράζονται, στο πλαίσιο αυτό και για τον αριθμό των μελών που θα συμμετέχουν στην ψηφοφορία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού. Για τον κ. Τσίπρα είχε προσέλθει πέρσι περίπου 150.000 άνθρωποι, αλλά στις τωρινές συνθήκες ακόμα και ένας αριθμός κοντά στις 50.000 θεωρείται υπερβολικός και υπεραισιόδοξος στόχος. Πρακτικά δεν υπάρχει θέμα σύγκρισης, με ό,τι σημαίνει αυτό για τις πολιτικές εντυπώσεις και την επόμενη μέρα του κόμματος.
Η μάλλον απρόσμενη, με βάση τη δήλωσή του το βράδυ της Κυριακής, του κ. Τσίπρα να αποχωρήσει από την ηγεσία έχει προκαλέσει έντονες αναταράξεις και πλέον ακόμα και η αριστερή πτέρυγα που δήλωνε έως χθες ότι χρειάζεται χρόνος για να γίνουν οι διαδικασίες της διαδοχής, εμφανίζεται τώρα υπέρ της επιτάχυνσης των εξελίξεων. Άλλωστε η κούρσα για την αρχηγία έχει ήδη ξεκινήσει.

- απόσπασμα από κείμενο του Γιάννη Μακρυγιάννη στο ieidiseis (ολόκληρο ΕΔΩ)