ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 14 Ιουλίου 2021

O ΠΟΥ προειδοποιεί: «Χάος» από τους ανεξέλεγκτους συνδυασμούς εμβολίων


Εν αναμονή των αποτελεσμάτων σχετικά με μελέτες που αφορούν συνδυασμούς δόσεων διαφορετικών εμβολίων, η επικεφαλής επιστήμονας του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας τονίζει ότι αυτά τα.. «ταιριάσματα» θα πρέπει να αποτελούν αποκλειστική αρμοδιότητα των κατά τόπους υγειονομικών υπηρεσιών και καλεί τον κόσμο να μην προβεί ατομικά σε τέτοιες ενέργειες.
«Πρόκειται για κάπως επικίνδυνη τάση», δήλωσε η Soumya Swaminathan στη διάρκεια διαδικτυακής ενημέρωσης τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τις ενισχυτικές δόσεις. «Θα είναι μια χαοτική κατάσταση στις χώρες εάν οι πολίτες αρχίσουν να αποφασίζουν πότε και ποιος θα πάρει μια δεύτερη, μια τρίτη ή μια τέταρτη δόση».
Η Swaminathan χαρακτήρισε μάλιστα «ζώνη χωρίς δεδομένα» ένα τέτοιο σενάριο, αργότερα ωστόσο ανασκεύασε μέσω Twitter, τα σχόλιά της.
«Οι άνθρωποι δεν πρέπει να αποφασίζουν μόνοι τους, οι υπηρεσίες δημόσιας υγείας μπορούν, βάσει των διαθέσιμων δεδομένων», ανέφερε στη σχετική ανάρτηση και πρόσθεσε ότι «αναμένονται δεδομένα από μελέτες συνδυασμού και αντιστοίχισης διαφορετικών εμβολίων - πρέπει να αξιολογηθεί η ανοσογονικότητα και η ασφάλειά τους».
Ορισμένες μελέτες δείχνουν θετικά αποτελέσματα από την ανάμιξη εμβολίων από διαφορετικούς παρασκευαστές, αλλά όλες αυτές οι έρευνες βρίσκονται σε προπαρασκευαστικό στάδιο και χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να τα στηρίξουν. Η ανάμιξη εμβολίων θεωρείται ως επιλογή σε ορισμένες χώρες όπου η προσφορά σε κάποια συγκεκριμένα εμβόλια (βλ. AstraZeneca) είναι χαμηλή. Ωστόσο, ο ΠΟΥ ανησυχεί για το ενδεχόμενο μιας κατάστασης όπου τα άτομα θα αποφασίζουν μόνα τους ποια εμβόλια θα κάνουν και σε τι απόσταση μεταξύ τους, χωρίς καθοδήγηση από τις δημόσιες αρχές υγείας.
Η Στρατηγική Συμβουλευτική Ομάδα Εμπειρογνωμόνων του ΠΟΥ για τα εμβόλια ανακοίνωσε τον Ιούνιο ότι το εμβόλιο της Pfizer/BionTech θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως δεύτερη δόση μετά από μια αρχική με AstraZeneca, εάν αυτή δεν είναι πλέον διαθέσιμη.
Μια κλινική μελέτη του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης στο Ηνωμένο Βασίλειο βρίσκεται σε εξέλιξη για να διερευνήσει τη χρήση του σχήματος των εμβολίων AstraZeneca και Pfizer. Η μελέτη επεκτάθηκε πρόσφατα προκειμένου να συμπεριλάβει και τα εμβόλια Moderna Inc και Novovax Inc.
Τα σχόλια ήρθαν καθώς το Βιετνάμ ανακοίνωσε ότι θα προσφέρει το εμβόλιο κατά του κορονοϊού που ανέπτυξαν από κοινού Pfizer και BioNTech ως επιλογή δεύτερης δόσης για άτομα που εμβολιάστηκαν την πρώτη φορά με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Η μαζική εκστρατεία εμβολιασμού στο Βιετνάμ βρίσκεται στα αρχικά της στάδια, με λιγότερα από 300.000 άτομα μέχρι τώρα πλήρως εμβολιασμένα. Μέχρι στιγμής, έχει χρησιμοποιήσει το εμβόλιο ιικού φορτίου της AstraZeneca και την περασμένη εβδομάδα παρείχε 97.000 δόσεις τύπου mRNA των Pfizer / BioNTech. «Τα εμβόλια Pfizer θα δοθούν κατά προτεραιότητα σε άτομα που έλαβαν την πρώτη δόση με AstraZeneca 8-12 εβδομάδες πριν», ανέφερε η κυβέρνηση.
Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Καναδά, της Ισπανίας και της Νότιας Κορέας, έχουν ήδη εγκρίνει μια τέτοια ανάμιξη δόσεων κυρίως λόγω ανησυχιών για σπάνιες και δυνητικά θανατηφόρες θρομβώσεις στο αίμα που συνδέονται με το εμβόλιο της AstraZeneca.
Ισπανική μελέτη διαπίστωσε ότι ο συνδυασμός Pfizer-AstraZeneca ήταν εξαιρετικά ασφαλής και αποτελεσματικός, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα.