ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 12 Ιουλίου 2021

Η Κεραμέως παίρνει πίσω δυο από τις απαράδεκτες διατάξεις του νομοσχεδίου


Μετά τη γενικευμένη κατακραυγή που προκάλεσαν οι προβλέψεις της κυβέρνησης Μητσοτάκη για την επί της ουσίας διάλυση των σχολείων, η Νίκη Κεραμέως υποχρεώθηκε να πάρει πίσω δυο από τις.. δεκάδες αρνητικές ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου.
Συγκεκριμένα η υπουργός Παιδείας, όπως επισημαίνει ο Νίκος Φίλης, αποσύρει δυο διατάξεις και συγκεκριμένα:
  • την απολύτως αντιπαιδαγωγική διάταξη με την οποία καταργούσε την αρχή της αλφαβητικής κατάταξης των μαθητών στα τμήματα και την υποκαθιστούσε με κριτήρια που διαχώριζαν τους μαθητές ανάλογα με το μαθησιακό τους επίπεδο, την καταγωγή τους κλπ., γκρεμίζοντας ένα πυλώνα των δημοκρατικών εκπαιδευτικών συστημάτων.
  • την πρωτοφανή δυνατότητα που έδινε σε ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, να καταλαμβάνουν διευθυντικές στη δημόσια εκπαίδευση!
«Το ερώτημα βέβαια είναι, με ποιο αιτιολογικό συμπεριέλαβαν στο νομοσχέδιο αυτές τις κραυγαλέες διατάξεις και με ποιο τις αποσύρουν μέσα σε ημέρες και ώρες; Τόσο πολύ αστόχησαν όταν το κατάρτιζαν «επιτελικά», ως συνήθως;», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Νίκος Φίλης.

Επισημαίνει ακόμα ότι το νομοσχέδιο αυτό, που ανατρέπει τη δημοκρατική λειτουργία του σχολείου, έχει προκαλέσει αντιδράσεις μεταξύ των εκπαιδευτικών, αλλά το υπουργείο το προωθεί, αγνοώντας μάλιστα τις ειδικές συνθήκες της πανδημίας που επιβάλλουν ακόμα περισσότερο κλίμα συνεργασίας -όχι αντιπαράθεσης!- στα σχολεία.
«Ο αγώνας σήμερα για να πάρουν πίσω όλες τις αρνητικές διατάξεις του νέου νόμου τους και για την ανατροπή αύριο της εκτεταμένης αντιμεταρρύθμισης Κεραμέως - Μητσοτάκη παραμένει προτεραιότητα, στη Βουλή και στους δρόμους» σημειώνει ο τομεάρχης Παιδείας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Φίλης επισημαίνει ακόμα ότι το υπουργείο καθυστερεί αδικαιολόγητα να δώσει στη δημοσιότητα τα στατιστικά στοιχεία των Πανελληνίων απ' όπου θα προκύψουν οι βάσεις εισαγωγής ανά πεδίο και τμήμα και θα φανεί ότι με το νέο σύστημα θα κοπούν χιλιάδες νέα παιδιά από τα πανεπιστήμια.