ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 10 Ιανουαρίου 2024

«Kύμα ψύχους» στην ενημέρωση


Οι Μελισσουργοί Άρτας, ο Κοκκινοπηλός Ολύμπου, ο Άγιος Γερμανός στην Πρέσπα, τα Βραγγιανά Αγράφων, ο Κοσμάς στον Πάρνωνα ή τα Μαγούλιανα Μαινάλου είναι -ενδεικτικά- όμορφοι τόποι της Ελλάδας σε μεγάλο υψόμετρο.
Πιο απλά είναι οικιστικά σύνολα σε βουνά. Τέτοιες ημέρες όπως αυτές που διανύουμε τώρα στα Τζουμέρκα, στον Όλυμπο, στην περικυκλωμένη από βουνά Πρέσπα, στα Άγραφα, στον Πάρνωνα και το Μαίναλο συνήθως κάνει κρύο. Συνήθως ο υδράργυρος δείχνει μονοψήφια νούμερα στα θερμόμετρα. Με «κλειστό καιρό», και με τη θερμοκρασία από τέσσερις βαθμούς και κάτω, είναι σχεδόν βέβαιο ότι θα χιονίσει εκεί.
Οι κάτοικοι σε αυτά τα χωριά, όπως και οι υπόλοιποι τηλεθεατές οι οποίοι διαμένουν σε μέρη με χαμηλότερο υψόμετρο και πόλεις όπως η Αθήνα ή η Πάτρα, έχουν μάθει από προηγουμένως ότι «έρχεται κύμα ψύχους» και σε διαρκή ενημέρωση πληροφορούνται για «νέα εισβολή ψύχους» προς το τέλος της εβδομάδας.
Κάποιες τηλεοπτικές πρωινές εκπομπές έστειλαν δημοσιογράφους και τηλεοπτικά συνεργεία στην- πού αλλού; – Πάρνηθα. Εκεί γύρω από το πάρκινγκ του τελεφερίκ, καθώς ο δρόμος προς τα πάνω για προληπτικούς λόγους ήταν κλειστός.
Άρχισαν και τα «σουπεράκια» με τα οποία ειδοποιούν για «κακοκαιρία με τσουχτερό κρύο και χιόνι».
Το κλίμα που καλλιεργείται από τα ενημερωτικά προγράμματα, στα Μαγούλιανα, τον Κοσμά, τον Κοκκινοπηλό ή στα Βραγγιανά μάλλον αδιάφορους αφήνει τους κατοίκους. Πιθανόν και να χαμογελούν. «Συνηθισμένα τα βουνά στα χιόνια», λέει ο λαός. Για την επικρατούσα αντίληψη στην τηλεοπτική ενημέρωση, με το αθηνοκεντρικό πρόσημο, τα πράγματα λίγο απέχουν από το να θεωρηθούν ακραία.
Αν στόχος είναι η προσοχή στις μετακινήσεις ή ο περιορισμός τους, στις απολύτως απαραίτητες, δεν είναι βέβαιο ότι επιτυγχάνεται. Η μετάδοση της είδησης, όπως γίνεται, καλλιεργεί φόβο.
Με αποδεικτικό στοιχείο την -σε απευθείας μετάδοση- πασπαλισμένη από χιονάκι Πάρνηθα και «ζωντανές» συνδέσεις με χιονοδρομικά κέντρα αλλά και με τοποθεσίες οι οποίες συνήθως πρώτες από άλλες «ασπρίζουν», όταν ο υδράργυρος κινείται σε μονοψήφια νούμερα, η τηλεοπτική ενημέρωση θεωρεί πως ενημερώνει και προειδοποιεί.
Συμπτωματικά όμως το -κατά την τηλεοπτική ενημέρωση- «κύμα ψύχους» και η επικείμενη νέα «εισβολή κρύου» συμβαίνουν μέσα Γενάρη. Είναι δε ακριβώς αυτό που τέτοιες μέρες και εποχή, ονομάζαμε προ καιρού… χειμώνα.
Στους Μελισσουργούς, στον Κοκκινοπηλό, στα Βραγγιανά ή τα Μαγούλιανα και τον Κοσμά πιθανόν να μειδιούν… Όπως και στην Αθήνα πλέον, αρκετοί.