ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 7 Ιανουαρίου 2024

Τρεις μήνες εγκλημάτων πολέμου


Στον τέταρτο μήνα εισέρχεται πλέον ο πόλεμος ανάμεσα στη Χαμάς και το Ισραήλ, που συνεχίζει τη σφαγή στη Γάζα διαπράττοντας μαζικά και με κραυγαλέα ατιμωρησία εγκλήματα πολέμου στη μαρτυρική Λωρίδα της Γάζας.
Τα ξημερώματα οι ισραηλινές δυνάμεις εισέβαλαν στην πόλη Τζενίν και στον προσφυγικό καταυλισμό της με τις πληροφορίες να αναφέρουν πυροβολισμούς και εκρήξεις, σύμφωνα με αυτόπτες μάρτυρες.
Αυτόπτες μάρτυρες λένε ότι ο βομβαρδισμός συγκέντρωσης με drone στην πλατεία Μαρτύρων στην Τζενίν είχε ως αποτέλεσμα πολλά θύματα - τουλάχιστον έξι σύμφωνα με το Al Jazeera.
Παράλληλα, νέα ισραηλινά αεροπορικά πλήγματα έπληξαν την Χαν Γιούνις, τη μεγαλύτερη πόλη στο νότιο τμήμα της Λωρίδας της Γάζας, πλέον επίκεντρο των συνεχιζόμενων εχθροπραξιών, με το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA να μεταδίδει πως υπάρχουν πολλοί νεκροί και τραυματίες.
Ισραηλινοί αντικυβερνητικοί διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες βράδυ στην πλατεία Χαμπιμά του Τελ Αβίβ, καλώντας να προκηρυχθούν πρόωρες εκλογές και να παραιτηθεί η κυβέρνηση Νετανιάχου. Στο Παρίσι και σε άλλες πόλεις της Γαλλίας, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδηλώσεις απαιτώντας «κατάπαυση του πυρός» και σε ένδειξη υποστήριξης στην Παλαιστίνη.
Συνολικά έχουν σκοτωθεί τουλάχιστον 22.722 Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους γυναίκες και παιδιά, και 58.000 έχουν τραυματιστεί, κατά τον πιο πρόσφατο απολογισμό. Με άλλα λόγια, περί το 1% του πληθυσμού του παλαιστινιακού θύλακα.
Οι ισραηλινές επιχειρήσεις έχουν ισοπεδώσει ολόκληρες γειτονιές στη Γάζα κι ανάγκασαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους 1,9 εκατ. ανθρώπους -το 85% του πληθυσμού, σύμφωνα με τον ΟΗΕ-, που δεν έχουν νερό, τρόφιμα, φάρμακα, ούτε ιατρική περίθαλψη, καθώς τα περισσότερα νοσοκομεία στον θύλακο έχουν τεθεί εκτός λειτουργίας.
Σε βαθμό που η Λωρίδα της Γάζας έχει μετατραπεί σε «τόπο θανάτου και απελπισίας», απόλυτα «ακατάλληλο για να ζει κανείς», όπως συνόψισε ο συντονιστής του ΟΗΕ για τις ανθρωπιστικές υποθέσεις, ο Μάρτιν Γκρίφιθς. - από efsyn