ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Η ερευνητική δημοσιογραφία ανθεί, αλλά αγωνίζεται να επιβιώσει


Μια πολύ σημαντική εκδήλωση για τη δημοσιογραφία –και τις προκλήσεις αλλά και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει– πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα Γιώργος Καράντζας, στον 1ο όροφο της ΕΣΗΕΑ, τη Δευτέρα. Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης (που οργάνωσε η Συσπείρωση Δημοσιογράφων  «Δούρειος Τύπος») τονίστηκε η σπουδαιότητα της ερευνητικής δημοσιογραφίας, σε μια περίοδο ωστόσο που η ίδια η δημοσιογραφία βρίσκεται «υπό δίωξη», καθώς υπάρχουν ευθείες επιθέσεις και παρακολουθήσεις κατά δημοσιογράφων, στοχοποιήσεις και «δολοφονίες χαρακτήρα», «στοχευμένες» και εκδικητικού τύπου αγωγές (SLAPPs), καθώς και οικονομική ασφυξία.

Μεταξύ άλλων τονίστηκε ότι η ερευνητική δημοσιογραφία έχει αρχίσει να ανθεί από το 2017 με την ίδρυση πολλών και αξιόλογων ερευνητικών ομάδων. Μέσα σε διάστημα λίγων ετών, οι ομάδες αυτές (και οι δημοσιογράφοι τους) έχουν προβεί σε σπουδαίες αποκαλύψεις, έχουν συνεργαστεί με μεγάλα διεθνή μέσα ενημέρωσης και έχουν λάβει σημαντικά βραβεία για το έργο τους.

Ωστόσο, την ίδια ώρα, τα σπουδαία θέματα και οι αποκαλύψεις αυτές, σχεδόν δεν αγγίζουν τα συστημικά ΜΜΕ, τα οποία αρνούνται –σχεδόν συστηματικά– να τα φιλοξενήσουν και να τα προβάλουν. Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα των υποκλοπών, ένα θέμα που μόνο όταν έλαβε συγκεκριμένη πολιτική διάσταση (με τις αποκαλύψεις να αφορούν τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Νίκο Ανδρουλάκη) έλαβε την προβολή που του άξιζε στα ελληνικά μέσα ενημέρωσης.

Ηχηρή εξαίρεση στον παραπάνω κανόνα αποτελεί η «Εφημερίδα των Συντακτών», η οποία είναι από τα ελάχιστα ΜΜΕ που φιλοξενεί τα μεγάλα θέματα και τις αποκαλύψεις της ερευνητικής δημοσιογραφίας.

Παράλληλα, στην εκδήλωση υπογραμμίστηκε ένα κρίσιμο ζήτημα που αντιμετωπίζουν οι ερευνητικές ομάδες και αφορά στη χρηματοδότησή τους. Όπως τονίστηκε, αρκετές από τις ομάδες αυτές δίνουν μάχη για την επιβίωσή τους, καθώς παρά το σπουδαίο έργο που επιτελούν, τα θέματά τους δεν τυγχάνουν ευρείας απήχησης και προβολής, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τα έσοδά τους.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο διευθυντής της «Εφημερίδας των Συντακτών», Σωτήρης Μανιάτης, προανήγγειλε καμπάνια με στόχο τη στήριξη της διανομής και των σημείων πώλησης του Τύπου. Η πρωτοβουλία αυτή αφορά την απαίτηση προς την Πολιτεία να χρηματοδοτήσει τη διατήρηση και επέκταση των σημείων πώλησης εφημερίδων σε όλη τη χώρα, όπως και την επιδότηση της ταχυδρομικής αποστολής τους.

Όλα αυτά συμβαίνουν τη στιγμή που υπάρχει ομόθυμη καταδίκη από τα κόμματα (πλην... Ν.Δ.) για τη SLAPP αγωγή του Γρ. Δημητριάδη κατά της «Εφ.Συν.», του Reporters United και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη.
screen shot

► Ακολουθούν συνοπτικά, τα θέματα που συζητήθηκαν στην εκδήλωση:

Ερευνητικές ομάδες Ανεξαρτησία - Χρηματοδότηση
Συντόνισε ο Ματθαίος Τσιμιτάκης και συμμετείχαν οι: Ελίζα Τριανταφύλλου (InsideStory)
Γιάννης Ορέστης Παπαδημητρίου (The Manifold)
Κώστας Ζαφειρόπουλος (MIIR - Mediterranean Institute for Investigative Reporting)
Νικόλας Λεοντόπουλος (Reporters United)
Ηλιάνα Παπαγγελη (Solomon)

ΜΜΕ και εναλλακτικά μοντέλα χρηματοδότησης και διοίκησης
Λαμπρινή Παπαδοπούλου Επίκουρη καθηγήτρια ΕΚΠΑ

Έρευνα VS Επικαιρότητα. Ποιος πληρώνει για ενημέρωση;
Συντόνισε η Εμμανουέλα Αργείτη και συμμετείχαν οι:
Σωτήρης Μανιάτης (Εφημερίδα των Συντακτών)
Kωνσταντίνος Πουλής (The Press Project)
Φωτεινη Λαμπρίδη (TV Χωρίς Σύνορα)

Η Δημοσιογραφία υπό δίωξη. SLAPPs, παρακολουθήσεις, οικονομική ασφυξία
Συντόνισε η Μάχη Νικολάρα και συμμετείχαν οι:
Κώστας Βαξεβάνης
Θανάσης Κουκάκης
Σταύρος Μαλιχούδης
Τάσος Τέλλογλου
Θοδωρής Χονδρόγιαννος
- από efsyn.gr