ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Μόνοι καιγόμαστε, μόνοι πνιγόμαστε


Από χθες το μεσημέρι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πλημμύρισαν με τις εικόνες ενός δημάρχου να φοράει τις γαλότσες του και να κυκλοφορεί σαν τρελός στους δρόμους-ποτάμια της πόλης του, μαινόμενος για τους πολίτες που βγήκαν από τα σπίτια τους και εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους.

Σαν ήρωας ταινίας καταστροφής, ο Αχιλλέας Μπέος περιφερόταν στη λιμνοθάλασσα, άλλοτε παρακαλώντας, άλλοτε βρίζοντας τους δημότες, την ίδια ώρα που δεκάδες ήταν τα πλημμυρισμένα λαϊκά σπίτια στην πόλη, ήδη υπήρχαν ένας νεκρός και ένας αγνοούμενος, κόσμος πάλευε μόνος του χωρίς βοήθεια, ειδικά στα χωριά του Ανατολικού Πηλίου.

Τα τελευταία χρόνια, ήταν ο ίδιος δήμαρχος που χαρακτήριζε κοπρίτες όλους εκείνους που υποστήριζαν ότι ο Βόλος είναι ανοχύρωτος σε φυσικά φαινόμενα, φωτιές και πλημμύρες. Πέρσι, στα μέσα Αυγούστου, μια βροχόπτωση είχε αναδείξει τα προβλήματα της έλλειψης υποδομών για τη διαχείριση τέτοιων φαινομένων στην περιοχή.

Αναμφίβολα, οι χθεσινές προαναγγελθείσες βροχοπτώσεις στη Μαγνησία ήταν οι χειρότερες των τελευταίων δεκαετιών. Όμως, ο Βόλος έχει ξαναζήσει την ίδια ιστορία πολλές φορές και, όπως εξηγούν μηχανικοί, δεν είναι τυχαίο ότι συχνά πλημμυρίζει, σε αντίθεση με κοντινές πόλεις, καλύτερα προστατευμένες, όπως η Λάρισα.

Κάθε καταστροφή είναι πρωτίστως ένα πολιτικό γεγονός. Οι φυσικές καταστροφές -πλην ελαχίστων εξαιρετικά ακραίων φαινομένων- δεν είναι τίποτα άλλο από την αποτυχία μιας συντεταγμένης Πολιτείας να προσφέρει ασφάλεια στους πολίτες της.

Η επίκληση της κλιματικής αλλαγής, των πρωτοφανών μετεωρολογικών δεδομένων και της ατομικής ευθύνης συνιστά ακόμα μια προσπάθεια μετατόπισης της αντικειμενικής πολιτικής ευθύνης. Για το πνίξιμο της Μαγνησίας φταίει το νερό που είναι ορμητικό, ο «Ντάνιελ», οι υδροσίφωνες και οι πολίτες. Για την ανυπολόγιστη καταστροφή του Έβρου έφταιγε η φωτιά που ήταν αγριεμένη, το πυρονέφος, οι επιστήμονες, οι μετανάστες και άλλα δαιμόνια.

«Τα ανέμελα καλοκαίρια, όπως τα ξέραμε ή τα φανταζόμασταν, θα πάψουν να υπάρχουν», ξεκαθάρισε χθες ο πρωθυπουργός στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Σάμπως οι χειμώνες μας θα είναι πιο εύκολοι; Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δείχνοντας τον μόνιμο στόχο του, είπε «πως είναι εξαιρετικά δύσκολο να πρέπει να διαχειριζόμαστε τέτοια ακραία φαινόμενα, χωρίς τη συνεργασία των πολιτών». Πώς το έλεγε ο παλιός στίχος των REM: «Εάν δεν με σκοτώσει η καταιγίδα, θα το κάνει η κυβέρνηση».

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη