ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 9 Σεπτεμβρίου 2023

Τουλάχιστον 11 νεκροί από τις πλημμύρες στη Θεσσαλία

  • Τρόμος για το τι θα αποκαλυφθεί κάτω από τους τόνους λάσπης στην Καρδίτσα 
  • Κλειστή η Εθνική Οδός για Αθήνα και Θεσσαλονίκη - Κομμένη στα δύο η χώρα
Ο εφιάλτης στη Θεσσαλία από την κακοκαιρία Daniel δεν έχει τέλος καθώς, μέχρι το πρωί του Σαββάτου (09/09), έχουν ανασυρθεί τουλάχιστον 11 πτώματα, ενώ κάτοικοι της περιοχής δηλώνουν πως «η ΕΜΑΚ μάς είπε ότι υπάρχουν νεκροί». Ειδικότερα, Εικόνες αποκάλυψης έχουν καταγραφεί στον Παλαμά Καρδίτσας. Κάτοικος δήλωσε ότι άνδρες της ΕΜΑΚ είπαν ότι υπάρχουν νεκροί, αλλά ακόμα δεν έχουν ταυτοποιηθεί.

Κατά τις επιχειρήσεις διάσωσης, κάτοικοι στη Μαραθέα Καρδίτσας ανέφεραν ότι είδαν πτώματα να επιπλέουν στους δρόμους, νεκρούς μέσα σε σπίτια και άλλους μέσα σε αυτοκίνητα. «Ήταν τόσο υψηλή η στάθμη του νερού, που αν είχε μείνει κόσμος στο σπίτι του, απλά δεν θα μπορούσε να αναπνεύσει», εκτίμησε κάτοικος του χωριού και συμπλήρωσε: «Εδώ στο χωριό υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πνίγει και δεν έχει πάει κανείς να τους βγάλει, είναι σίγουρο αυτό. Πέρασαν τα παιδιά με τη βάρκα και είδαν πτώματα στο δρόμο».
Στη Μαραθέα Καρδίτσας, η οποία παραμένει πλημμυρισμένη με τους κατοίκους που έχουν απομείνει να παραμένουν στις σκεπές των σπιτιών τους, οι μαρτυρίες σοκάρουν. «Πενήντα άτομα είμαστε στο σπίτι μου, δεν έχει έρθει κανείς να μας φέρει νερό. Έχουμε καλέσει πυροσβέστες από χθες το βράδυ και ήρθαν σήμερα το πρωί και πήραν μια έγκυο γυναίκα και μία με βρέφος», λέει μιλώντας στο MEGA, ο Πολύβιος Πολύζος.

Κατέρρευσαν δεκάδες σπίτια

Τα πρώτα στοιχεία δείχνουν τεράστια καταστροφή στη Θεσσαλία που δεν περιορίζεται σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις αλλά αφορά και σε σπίτια. Τα στοιχεία – όχι επίσημα – αλλά με βάση μαρτυρίες είναι ενδεικτικά του μεγέθους της καταστροφής. Στην Αγία Κυριακή Τρικάλων έχουν καταρρεύσει 106 σπίτια, στη Φαρκαδόνα 70, στο Κεραμίδι 76, στην Αστρίτσα 5, στα Μεγάλα Καλύβια τουλάχιστον 4. Δηλαδή με ένα πρώτο πρόχειρο απολογισμό 261 σπίτια δεν υπάρχουν πια σύμφωνα πάντα με μαρτυρίες.
Η υποχώρηση των υδάτων που αναμένεται τις επόμενες ημέρες, θα αποκαλύψει το μέγεθος της καταστροφής στις περιουσίες χιλιάδων πολιτών.

Αγωνία για τη Λάρισα

Βυθισμένη πολιτεία είναι η Θεσσαλία, με την αγωνία να κορυφώνεται τόσο για τους αγνοούμενους όσο και για την πόλη της Λάρισας αφού, μετά την κακοκαιρία Daniel, η στάθμη του Πηνειού έχει ξεπεράσει τα 10 μέτρα και έχει προσεγγίσει τα 12 μέτρα.
Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Πυροσβεστικής, Γιάννη Αρτοποιό, που μίλησε στον ΣΚΑΪ, η στάθμη των υδάτων σε Γιάννουλη, Άγιο Θωμά, Εργατικές Κατοικίες και Ιπποκράτη έχει ανεβεί στα δυόμισι με τρία μετρά ενώ το κέντρο της Λάρισα δεν έχει πληγεί.
Επίσης, ο ίδιος ανέφερε ότι σήμερα (09/09) οι επιχειρήσεις θα επικεντρωθούν στην Πεδιάδα, καθώς μεγαλώνει η ανησυχία για τις περιοχές της Καρδίτσας και των Τρίκαλων, δηλαδή για τα πλημμυρισμένα χωριά όπου δεκάδες κάτοικοι παραμένουν εγκλωβισμένοι υπό πολύ δύσκολες συνθήκες για τέταρτη ημέρα.

Έκλεισε η Εθνική Οδός στο ύψος της Λάρισας

«Κομμένη» στα δύο είναι η χώρα αφού τα πλημμυρικά επεισόδια που παρατηρούνται στη Θεσσαλία και δη στη Λάρισα, ανάγκασαν τις Αρχές να διακόψουν, το βράδυ της Παρασκευής (08/09), την κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης σε συγκεκριμένα σημεία.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση των Αρχών, με απόφαση της Διεύθυνσης Αστυνομίας Πιερίας, λόγω αυξημένου όγκου υδάτων, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην Εθνική Οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης στην Πιερία, από το 400ό χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Αστυνομίας Λάρισας), έως το 471ο χιλιόμετρο (όρια με Διεύθυνση Τροχαίας Θεσσαλονίκης), στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Αθήνα, μέχρι την εξομάλυνση των κυκλοφοριακών συνθηκών.

Επίσης, διακόπτεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων επί του Αυτοκινητόδρομου ΠΑΘΕ στο ρεύμα κυκλοφορίας προς Θεσσαλονίκη και, συγκεκριμένα, από τη χ/θ 261+280 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Φθιώτιδας) έως τη χ/θ 321+580 (όρια νομού Μαγνησίας – νομού Λάρισας), εξαιρουμένων αυτών με προορισμό έως και την πόλη της Λάρισας και από τη χ/θ 348+106 (A/K Νίκαιας) έως τη χ/θ 400+265 (όρια Δ.Α. Λάρισας με Δ.Α. Πιερίας).

Εξαιρούνται τα οχήματα που έχουν τελικό προορισμό την Περιφερειακή Ενότητα Πιερίας, καθώς και τα οχήματα οδικής βοήθειας και οχήματα εκτάκτου ανάγκης. Τα υπόλοιπα οχήματα που κινούνται με κατεύθυνση προς Αθήνα, θα εκτρέπονται στον ανισόπεδο κόμβο Κλειδίου Ημαθίας (474 χιλιόμετρο) του αυτοκινητόδρομου και μέσω της Εγνατίας Οδού θα κατευθύνονται προς Αθήνα. Παρακαλούνται οι οδηγοί να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να ακολουθούν τις υποδείξεις των αστυνομικών της Τροχαίας.