ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Σεπτεμβρίου 2023

Γλώσσα: Ποιοι μιλούν πιο γρήγορα στην Ευρώπη, με 7,28 λέξεις το δευτερόλεπτο


Ένα θέμα περί ευρωπαϊκών γλωσσών


■ Τα γαλλικά είναι μία από τις γλώσσες που διατηρούν την πιο στενή συνάφεια με τη λατινική. Στην πραγματικότητα είναι μείξη εκλαϊκευμένων λατινικών που εισήχθησαν στη χώρα μετά από τη ρωμαϊκή κατάκτηση, των φραγκικών που μιλούσαν οι Γερμανοί κατακτητές και των παλαιότερων γλωσσών που ομιλούνταν στην περιοχή, δηλαδή των κελτικών και των γαλατικών.

■ Τα μαζαραβικά είναι μία ρομανική γλώσσα της ιβηρικής χερσονήσου με πολλές αραβικές λέξεις, όπως διαμορφώθηκε μετά από την κατάκτηση της Ιβηρικής χερσονήσου από τους Άραβες το 711 μ.Χ.

■ Τα ισλανδικά, εξαιτίας της απομόνωσής του νησιού της Ισλανδίας, θεωρούνται μέχρι σήμερα κάτι σαν αρχαία νορβηγικά. Και αυτό είναι απολύτως φυσικό, αν σκεφτεί κανείς ότι Βίκινγκς- ομιλητές αρχαίων νορβηγικών δηλαδή- ήταν αυτοί που εποίκισαν την Ισλανδία κατά τον 9ο ως και τον 12ο μεταχριστιανικό αιώνα.

■ Το έπαθλο γρηγορότερης ομιλίας στον κόσμο ανήκει στους Ισπανούς. Αυτοί προφέρουν κατά μέσον όρο, 7,28 λέξεις το δευτερόλεπτο σε αντίθεση με τους Άγγλους που προφέρουν 6,17 και τους Γερμανούς (5,97).

■. Τα φινλανδικά θεωρούνται η ευκολότερη γλώσσα της Ευρώπης, αφού γράφονται ακριβώς όπως μιλούν.

- από θέμα της fractalart.gr που υπογράφει η Λεύκη Σαραντινού και έχει τίτλο «20 Πράγματα που δεν ξέρατε για τις γλώσσες της Ευρώπης». Ολόκληρο το θέμα εδώ.