ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Πέμπτη 7 Σεπτεμβρίου 2023

Μαξίμου σε αδιέξοδο μπροστά στην ολική καταστροφή


Εξι νεκροί, δεκάδες αγνοούμενοι 

Μετά από τρεις ημέρες που η κακοκαιρία Daniel σφυροκοπά τη χώρα και με έξι νεκρούς και τουλάχιστον έξι αγνοούμενους, γίνεται εμφανές ότι η κυβέρνηση βρίσκεται σε ένα πολιτικό αδιέξοδο, καθώς η καταστροφή σε αρκετές περιοχές της χώρας είναι ολοκληρωτική, ενώ παραμένει άγνωστο το εάν ο κατάλογος των θυμάτων θα μεγαλώσει κι άλλο. Πολλοί φοβούνται ότι οι αγνοούμενοι είναι δεκάδες.

Σπίτια διαλυμένα, περιουσίες θαμμένες κάτω από τη λάσπη, η παραγωγή σε μια από τις πιο βασικές αγροτικές και κτηνοτροφικές περιφέρειες της χώρας κατεστραμμένη, ενώ και ο τουρισμός -μετά τις πυρκαγιές στη Ρόδο- δέχθηκε ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα σε μέρη όπως το Πήλιο και οι Σποράδες. δέχθηκε ακόμη ένα ισχυρό πλήγμα.

Όλα αυτά λίγες ημέρες μετά τις μεγάλες πυρκαγιές στην περιοχή, αλλά και τρία περίπου χρόνια μετά το καταστροφικό πέρασμα του Ιανού, καθιστούν σαφές ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί, πλέον, να κρυφτεί ούτε πίσω από δράσεις επικοινωνιακής διαχείρισης της κατάστασης.

Δεν τους γλιτώνει ούτε η επικοινωνία

Μπροστά στην οργή των πολιτών και τις εικόνες κατάρρευσης ,το Μαξίμου αποφάσισε να αναβάλλει την εμφάνιση Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, προτού… προλάβει ο πρωθυπουργός να εκστομίσει καμία ατάκα όπως «η απόδοση της οικονομίας αντισταθμίζει το σκοτεινό κλίμα από τις πυρκαγιάς» και αυτό αποτελεί ένδειξη της σοβαρότητας της κατάστασης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αντιθέτως, θα βρεθεί στις πληγείσες περιοχές προκειμένου να επιβλέψει την κατάσταση, κάτι που απέφυγε επιμελώς να πράξει τόσο άμεσα στην περίπτωση των καταστροφικών πυρκαγιών του περασμένου μήνα.
Κι ενώ στην παρούσα φάση ούτε τα φιλικά προς τη Ν.Δ. μέσα μπορούν να αποκρύψουν ή να ωραιοποιήσουν την κατάσταση η κυβέρνηση είναι αναγκασμένη να τεθεί επί ποδός.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, επέστρεψε εκτάκτως από τα Εμιράτα, ενώ ήδη ανακοινώθηκε ότι στήνεται κέντρο επιχειρήσεων στη Λάρισα προκειμένου να υπάρξει συντονισμός όλων των δράσεων σε Μαγνήσια, Καρδίτσα, Τρίκαλα, Λάρισα. Στην περιοχή, εξάλλου, σπεύδει εκτάκτως κυβερνητικό κλιμάκιο.

Μετρημένες δηλώσεις Μαρινάκη, αλλά ούτε λέξη για ευθύνες

Την επισημοποίηση του… συναγερμού ανέλαβε να κάνει στο πλαίσιο του σημερινού briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ανακοινώνοντας την αναβολή της ομιλίας στη ΔΕΘ, αλλά και ενημερώνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα βρεθεί το Σαββατοκύριακο στη Θεσσαλία.

Για ευθύνες, φυσικά, ούτε κουβέντα, καθώς ο Παύλος Μαρινάκης περιορίστηκε στο να μιλήσει για «φαινόμενο που όμοιό του δεν έχουμε αντικρίσει στο παρελθόν». Αυτή, άλλωστε, είναι η κυβερνητική γραμμή για όλες τις κρίσεις που έχει αντιμετωπίσει αναποτελεσματικά εδώ και χρόνια.

«Η απόλυτη προτεραιότητα του κρατικού μηχανισμού αυτή τη στιγμή είναι η διάσωση και ο απεγκλωβισμός πολιτών από τις περιοχές που έχουν πληγεί από την κακοκαιρία και η προστασία των κρίσιμων υποδομών» είπε σε άλλο σημείο της ενημέρωσης ο κυβερνητικός εκπρόσωπος μεταθέτοντας, όπως πάντα, την όποια συζήτηση για αστοχίες, λάθη και κατάρρευση σε κάποιον, μελλοντικό χρόνο.
Είμαστε μόνο στην αρχή

Και είμαστε μόνο στην αρχή, καθώς η οποιαδήποτε καταγραφή των πραγματικών καταστροφών και απωλειών θα μπορέσει να γίνει μόνο εφόσον φύγουν τα νερά από τις περιοχές που έχουν μετατραπεί σε λίμνες.

Και, δυστυχώς, τότε θα γίνει και η πραγματική οικονομική αποτίμηση της κατάστασης σε μια οικονομία που εξακολουθεί να κλυδωνίζεται και με μια κυβέρνηση που περίμενε ως… πανάκεια την επενδυτική βαθμίδα και παρουσιάζει μια επίπλαστη οικονομική πραγματικότητα, η οποία για ακόμη μια φορά ανατρέπεται με τρόπο δραματικό.