ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 31 Δεκεμβρίου 2023

Μια κακή χρονιά μάς αποχαιρετά...

Σκίτσο του Μιχάλη Κουντούρη στην Εφημερίδα των Συντακτών

Μια πολύ άσχημη χρονιά, για πολλούς και διαφορετικούς λόγους, μας αποχαιρετά, αφήνοντας όμως πίσω της πικρές μνήμες που καλύπτουν τις όποιες -αν υπήρξαν- ευχάριστες αναμνήσεις. Από την έναρξή του το 2023 φρόντισε να μας μαυρίσει τις ψυχές και να μας υπενθυμίσει με τον πλέον τραγικό τρόπο ότι στην Ελλάδα ίσως ζούμε και τυχαία.

Το πρωτοφανές τραγικό σιδηροδρομικό δυστύχημα με τους 57 νεκρούς στις 28 Φεβρουαρίου συγκλόνισε την Ελλάδα και βύθισε στο πένθος και στην απόγνωση δεκάδες οικογένειες. Τέσσερις μήνες μετά, τον Ιούνιο, εκατοντάδες άνθρωποι, περίπου 600 μετανάστες, που επέβαιναν σ’ ένα σιδερένιο αλιευτικό πνίγηκαν, αβοήθητοι, ανοιχτά της Πύλου.

Τον επόμενο μήνα μεγάλη φωτιά κατέκαψε για περισσότερες από 10 μέρες το νησί της Ρόδου αφήνοντας πίσω της μια τεράστια καταστροφή και αμέσως μετά, για σχεδόν 19 μέρες, φωτιά κατέστρεψε σχεδόν το μισό πανέμορφο δάσος της Δαδιάς και 20 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους. Σε όλα αυτά τα άσχημα ήρθε να προστεθεί ένα ακόμα χειρότερο. Τον Σεπτέμβριο ένας νέος άνθρωπος, ο 36χρονος Αντώνης Καργιώτης, δολοφονήθηκε και πέθανε αβοήθητος στο λιμάνι του Πειραιά από μέλη του πληρώματος του πλοίου «Blue Horizon», ενώ τον ίδιο μήνα η κακοκαιρία «Ντάνιελ» βύθισε στην απόγνωση και στην καταστροφή τη Θεσσαλία, με 17 ανθρώπους να πνίγονται στα λασπωμένα νερά.

Αυτές είναι οι τραγωδίες που έπληξαν τη χώρα μας το 2023, οι οποίες δύσκολα θα ξεχαστούν. Τι έγινε για όλα αυτά τα τραγικά γεγονότα στη συνέχεια; Εδώ σηκώνει πολύ μεγάλη κουβέντα, που σίγουρα δεν μπορεί να αναλυθεί σ’ ένα τόσο μικρό κείμενο. Οι περισσότερες υποθέσεις πάντως βρίσκονται υπό δικαστική διερεύνηση. Θα φτάσει λοιπόν «το μαχαίρι στο κόκαλο»; Θα αποδοθούν ευθύνες εκεί που πρέπει; Ή για ακόμα μια φορά τα εγκλήματα θα γίνουν ατυχήματα; Τα υπόλοιπα γεγονότα που σημάδεψαν τη χώρα το 2023 είναι πολιτικά: η εκ νέου σαρωτική νίκη της Ν.Δ. και του Κυριάκου Μητσοτάκη και η διάσπαση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τα δύο σοβαρά και τα δύο αρνητικά.

Χριστίνα Παπασταθοπούλου
Εφημερίδα των Συντακτών (30.12.2023)