ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 3 Οκτωβρίου 2023

Η Δύση αρχίζει να κουράζεται με την Ουκρανία: Από τις ΗΠΑ έως τη Σλοβακία


Μετά από 500 και πλέον ημέρες πολέμου το ισχυρό δυτικό μέτωπο στήριξης προς την Ουκρανία απέναντι στην ρωσική επιθετικότητα έχει να αρχίσει να παρουσιάζει σημαντικούς τριγμούς, οι οποίοι ολοένα και μεγαλώνουν.
Όπως σχολιάζει εύστοχα σε σημερινό του ρεπορτάζ το politico «το Κίεβο δεν έχει άλλη επιλογή από το να το αποδεχτεί», καθώς, στις εξελίξεις εντός Ε.Ε. και κυρίως σε Σλοβακία και Πολωνία, έρχονται να προστεθούν και τα αρνητικά μαντάτα από τις ΗΠΑ.
Επισήμως Βρυξέλλες και Ουάσιγκτον στηρίζουν αναφανδόν την ουκρανική προσπάθεια κατά των ρωσικών στρατευμάτων, όμως τα πράγματα δεν είναι, πλέον, καθόλου δεδομένα.
Μόλις λίγες ημέρες αφότου ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι βρέθηκε στην πρωτεύουσα των ΗΠΑ για να ζητήσει συνέχιση της βοήθειας, η Γερουσία κατέληξε σε μια συμβιβαστική λύση για να περάσει το προσχέδιο του προϋπολογισμού, από την οποία, όμως, απουσίαζε η όποια αναφορά για νέο πακέτο στήριξης προς το Κίεβο.
Μπορεί ο Τζο Μπάιντεν να έχει ζητήσει ήδη να έλθει νέα νομοθετική πρωτοβουλία, όμως εντός του Κογκρέσου οι ισορροπίες είναι εξαιρετικά λεπτές και η ισχυρή ακραία τραμπική πτέρυγα δείχνει τα δόντια της ζητώντας αλλαγή στρατηγικής στο ουκρανικό.
Την ίδια στιγμή που οι Ρεπουμπλικάνοι έλεγαν «όχι», οι ψηφοφόροι στη Σλοβακία έδιναν στις εκλογές του Σαββάτου την πρώτη θέση στον Ρόμπερτ Φίτσο και το κόμμα του, που έχουν φιλορωσική στάση και έχουν δεσμευθεί πως θα σταματήσει η στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Η χώρα αυτή, εξάλλου, έρχεται να προστεθεί στο μπλοκ με την Ουγγαρία και την Πολωνία που τηρούν εξαιρετικά αρνητική στάση για επιπλέον ευρωπαϊκή βοήθεια προς την κατεστραμμένη από τον πόλεμο χώρα.
Όλες αυτές οι εξελίξεις δεν σηματοδοτούν αυτομάτως αλλαγή πολιτικής σε ΗΠΑ και Ε.Ε. για την Ουκρανία, όμως, τα σημάδια οικονομικής και πολιτικής κούρασης είναι κάτι παραπάνω από εμφανή.
Χαρακτηριστικό είναι, άλλωστε, το σχόλιο της Μόσχας, καθώς μόλις χθες ο Ντμίτρι Πεσκόφ ανέφερε ότι «η κούραση από αυτή τη σύγκρουση, η κούραση από την εντελώς παράλογη χρηματοδότηση του καθεστώτος του Κιέβου θα αυξηθεί σε διάφορες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και αυτή τη κούραση θα οδηγήσει στον κατακερματισμό του πολιτικού κατεστημένου και τη μεγέθυνση των διαφωνιών».

Έρχεται δύσκολος χειμώνας;

Οι ενδείξεις, πάντως, στο στρατιωτικό μέτωπο καταγράφουν ότι είναι πολύ πιθανό ένα ακόμη ρωσικό μπαράζ μέσα στους χειμερινούς μήνες, με στόχο κρίσιμες υποδομές και σταθμούς ενέργειας.
Οι σύμμαχοι του Κιέβου επιμένουν ότι πρέπει να επιταχυνθούν οι προσπάθειες για ενίσχυση, όμως δεν είναι καθόλου σίγουρο ότι τόσο όλες οι χώρες στο δυτικό μπλοκ έχουν την δυνατότητα (και τη θέληση πλέον) να επιμείνουν στην έντονη στήριξη της χώρας.
- από efsyn