ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 30 Απριλίου 2024

Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον Τάκη Χατζόπουλο


Η ΕΡΤ αποχαιρετά τον σκηνοθέτη-παραγωγό Τάκη Χατζόπουλο, έναν δημιουργό που τίμησε με το έργο και την παρουσία του τη δημόσια τηλεόραση. Από τα πρώτα βήματά του στον κινηματογράφο, ο Τάκης Χατζόπουλος ασχολήθηκε με το ντοκιμαντέρ. Το 1966 σκηνοθέτησε τη μικρού μήκους ταινία «Πρέσπες» και στη συνέχεια, το 1969, τη «Γυναικοκρατία», για ένα χωριό της Θράκης όπου μια φορά τον χρόνο οι γυναίκες καταλαμβάνουν την εξουσία.

Πιο γνωστή ταινία του είναι ο «Γάζωρος Σερρών», ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους που τιμήθηκε το 1974 στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης με το βραβείο της αρτιότερης παραγωγής. Η ταινία καταγράφει αυθεντικά τη φυσιογνωμία μιας αγροτικής περιοχής, που εκείνα τα χρόνια ερήμωνε λόγω της μαζικής μετανάστευσης στο εξωτερικό.

Στη συνέχεια ο Τάκης Χατζόπουλος, σε συνεργασία με τον Λάκη Παπαστάθη, συγκρότησαν την Ομάδα Cinetic και δημιούργησαν τη σειρά ντοκιμαντέρ «Παρασκήνιο», μια εμβληματική πολιτιστική εκπομπή, από τις πιο επιτυχημένες της ελληνικής τηλεόρασης.

Ο Χατζόπουλος σκηνοθέτησε δεκάδες επεισόδια του «Παρασκηνίου», τα οποία απαθανάτισαν σπουδαία πρόσωπα της πνευματικής ζωής της χώρας και αποτελούν πλέον τμήμα του ιστορικού Αρχείου της δημόσιας τηλεόρασης.

Ξεχωρίζουν -μεταξύ πολλών άλλων- τα ντοκιμαντέρ του Τάκη Χατζόπουλου για τους Μίνωα Βολονάκη, Κορνήλιο Καστοριάδη, Φώτη Κόντογλου, Στρατή Τσίρκα, Άρη Αλεξάνδρου, Κώστα Αξελό, Νίκο Μαμαγκάκη, Γιώργο Λάππα, Χρόνη Μπότσογλου.

Εκτός από το «Παρασκήνιο», η εταιρεία Cinetic δημιούργησε στη δημόσια τηλεόραση και άλλες σειρές, όπως το «Ιστορικό Αρχείο», «Αναζητώντας τη χαμένη εικόνα», «Ντοκιμαντέρ στο πέρασμα του χρόνου», που κοσμούν το Αρχείο της ΕΡΤ.

Στο ERTFLIX, όπως και στη διεθνή εκδοχή του, μπορείτε να παρακολουθήσετε κάποια επεισόδια από τη σειρά «Παρασκήνιο» που σκηνοθέτησε ο Τάκης Χατζόπουλος.