ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Μαρτίου 2024

Τα αυγά του φιδιού


Η εικόνα του όχλου εκατοντάδων νεαρών να κυνηγούν και να προπηλακίζουν δύο ανυποψίαστα τρανς άτομα στην πιο πολυσύχναστη πλατεία της Θεσσαλονίκης, το περασμένο Σαββατόβραδο, είναι ένα σήμα συναγερμού.
Πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός ότι η πρωτοφανής, ακόμη και για τα ελληνικά δεδομένα, τρανσφοβική επίθεση φαίνεται ότι δεν είχε κανένα σχεδιασμό, καμιά προετοιμασία ή οργάνωση από υπαρκτές φασιστικές ομάδες «έτοιμες για όλα». Κατά βάση, ήταν αυθόρμητη.

Ήταν η ανακλαστική, ακαριαία και τρομακτικά μεταδοτική αντίδραση εκατοντάδων νέων στη θέα δύο επίσης νέων ανθρώπων, που απλώς συναντήθηκαν στον δημόσιο χώρο, στην πλατεία όλων των Θεσσαλονικέων, ελπίζοντας ότι δεν είναι πια επικίνδυνο να φανερώνουν την ταυτότητά τους. Και ακόμη πιο ανησυχητικό ήταν το γεγονός ότι ελάχιστοι από τις πολλές εκατοντάδες παρόντων θεώρησαν ότι πρέπει να αντιδράσουν στο αποτρόπαιο πογκρόμ, να προστατέψουν τους δύο τρανς συμπολίτες τους από το λιντσάρισμα. Κάποιοι ίσως να φοβήθηκαν να «ανακατευτούν». Αλλά οι περισσότεροι απλώς χάζευαν και χασκογελούσαν με το θέαμα.

Ποια είναι άραγε η πηγή αυτής της τρομακτικής αντίδρασης; Φυσικά, στον σκληρό πυρήνα της θα βρει κανείς την επιρροή οργανωμένων φασιστικών και ρατσιστικών ομάδων που σηκώνουν σημαίες μίσους ενάντια σε καθέναν διαφορετικό: τους μετανάστες, τους αριστερούς, τους αναρχικούς, τους ομοφυλόφιλους, τους τρανς.

Ωστόσο, είναι αδύνατο να μη δει κανείς σε αυτόν τον όχλο τυφλού μίσους την καταλυτική επιρροή της ηγεσίας της Εκκλησίας, που στους πολλούς μήνες συζήτησης επί του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομοφύλων, μέχρι και χθες που κήρυξε ανεπιθύμητους στους ναούς όσους βουλευτές το υπερψήφισαν, ενστάλαζε αυτό ακριβώς το μίσος εναντίον συμπολιτών μας με διαφορετικό σεξουαλικό προσανατολισμό. Και είναι αδύνατο να μη δει κανείς σε αυτό το μίσος την επίδραση της ακατάσχετης ομοφοβικής ρητορικής της ηγεσίας της Ελληνικής Λύσης και των άλλων ακροδεξιών μορφωμάτων εντός και εκτός Βουλής. Ρητορικής που κανονικά «σηκώνει» παρέμβαση της κοιμωμένης Δικαιοσύνης.

Φυσικά, έχουν τη συμβολή τους στην εκκόλαψη των αυγών του φιδιού του σεξουαλικού, φυλετικού και κοινωνικού ρατσισμού οι ιδεολογικές ακροβασίες της κυβέρνησης και της Ν.Δ., η οποία διατηρεί στον σκληρό πυρήνα της υπουργούς και στελέχη διαπρύσιους κήρυκες της ομοφοβίας και της τρανσφοβίας. Αλλά και των κομμάτων της προοδευτικής αντιπολίτευσης, που δεν υπερασπίστηκαν ομόθυμα και ομόφωνα τα αυτονόητα, συντηρώντας στερεότυπα προηγούμενων αιώνων εις βάρος της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας.

Ευτυχώς, η μαζική αντίδραση της προοδευτικής Θεσσαλονίκης την Κυριακή ξέπλυνε την ντροπή του Σαββάτου.