ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 27 Δεκεμβρίου 2023

Οι New York Times μηνύουν OpenAI και Microsoft για το ChatGPT


Ζητούν αποζημίωση δισεκατομμυρίων για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων 

Ο αμερικανικός ειδησεογραφικός οργανισμός των New York Times, όπως έγινε γνωστό την Τετάρτη (27/12), μηνύει την OpenAI, ιδιοκτήτρια εταιρεία του ChatGPT, ισχυριζόμενος ότι παραβιάστηκαν τα πνευματικά του δικαιώματα για την εκπαίδευση του συστήματος. Η αγωγή, η οποία στρέφεται και κατά της Microsoft, αναφέρει ότι οι εταιρείες θα πρέπει να θεωρηθούν υπεύθυνες για «δισεκατομμύρια δολάρια» σε αποζημιώσεις.

Το ChatGPT και άλλα μεγάλα γλωσσικά μοντέλα (LLM) «μαθαίνουν», αναλύοντας τεράστιο όγκο δεδομένων που συχνά προέρχονται από το διαδίκτυο. Η αγωγή, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα του BBC, ισχυρίζεται ότι «εκατομμύρια» άρθρα που δημοσιεύτηκαν από τους «New York Times», χρησιμοποιήθηκαν χωρίς την άδειά τους για να γίνει το ChatGPT πιο έξυπνο και υποστηρίζει ότι το εργαλείο ανταγωνίζεται πλέον την εφημερίδα ως αξιόπιστη πηγή πληροφοριών.

Ακόμα, ισχυρίζεται ότι όταν το ChatGPT ερωτάται σχετικά με τα τρέχοντα γεγονότα, μερικές φορές παράγει «αυτολεξεί αποσπάσματα» από άρθρα των «New York Times», στα οποία δεν έχει κανείς πρόσβαση χωρίς να πληρώσει για συνδρομή.

Σύμφωνα με τη μήνυση, αυτό σημαίνει ότι οι αναγνώστες μπορούν να λαμβάνουν περιεχόμενο των «New York Times» χωρίς να πληρώνουν γι' αυτό, πράγμα που σημαίνει ότι χάνονται έσοδα από συνδρομές καθώς και διαφημιστικά κλικ από ανθρώπους που επισκέπτονται τον ιστότοπο. Δίνεται, επίσης, το παράδειγμα της μηχανής αναζήτησης Bing – η οποία διαθέτει ορισμένες λειτουργίες που υποστηρίζονται από το ChatGPT – και παράγει αποτελέσματα, τα οποία προέρχονται από έναν ιστότοπο που ανήκει στους «New York Times», χωρίς να παραπέμπει στο άρθρο ή να περιλαμβάνει συνδέσμους παραπομπής που χρησιμοποιεί για να παράγει έσοδα.

Η Microsoft έχει επενδύσει περισσότερα από 10 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI. Επισημαίνεται ότι η αγωγή, που κατατέθηκε την Τετάρτη (27/12) σε ομοσπονδιακό δικαστήριο του Μανχάταν, αποκαλύπτει ότι οι «New York Times» προσέγγισαν ανεπιτυχώς τη Microsoft και την OpenAI τον Απρίλιο για να επιδιώξουν «φιλική λύση» σχετικά με τα πνευματικά δικαιώματα.