ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τετάρτη 6 Δεκεμβρίου 2023

Υπό διωγμόν οι «ενοχλητικοί» δημοσιογράφοι


«Στον βαθμό που αυξάνονται παγκοσμίως οι επιθέσεις εναντίον ελεύθερων και ανεξάρτητων μέσων ενημέρωσης, ολοένα και περισσότεροι δημοσιογράφοι αναγκάζονται να εργαστούν από το εξωτερικό και είναι αντιμέτωποι με την εντεινόμενη απειλή της διεθνικής καταστολής», αναφέρει σε έκθεσή της που δημοσιεύθηκε σήμερα, η αμερικανική οργάνωση προώθησης της δημοκρατίας Freedom House.
Μεταξύ του 2014 και του 2023 η οργάνωση έχει καταγράψει «112 φυσικές πράξεις διεθνικής καταστολής εναντίον δημοσιογράφων που διαπράχθηκαν από 26 κυβερνήσεις».
Όμως «αυτά τα δεδομένα δεν αντικατοπτρίζουν παρά ένα μικρό κομμάτι του φαινομένου, καθώς πολλά περισσότερα περιστατικά δεν καταγράφονται ή είναι εξαιρετικά δύσκολο να επιβεβαιωθούν», υπογραμμίζεται στην έκθεση.
«Παρατηρούμε απόπειρες να φιμωθούν οι δημοσιογράφοι, είτε πρόκειται για επιθέσεις είτε για δολοφονίες. Αλλά αυτά τα κράτη χρησιμοποιούν και άλλες τακτικές, όπως η διαδικτυακή παρενόχληση, οι εκστρατείες δυσφήμησης ή τα αντίποινα εναντίον των οικογενειών τους που παραμένουν στη χώρα καταγωγής τους», εξηγεί η Τζέσικα Γουάιτ, μία από τους συντάκτες της έκθεσης.