ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 23 Οκτωβρίου 2023

Αγνωστο το μέλλον(;) του ΣΥΡΙΖΑ - «Διαγραφές», επικρίσεις, αποχωρήσεις...


- Αποχώρηση Κούλογλου από την ευρωομάδα
- Κασσελάκης: Σε όποιον αρέσει...
- Φίλης: Θα θέσω ζήτημα ηγεσίας
Βίτσας: 'Η θα φύγει ο καθένας μόνος ή θα υπάρξει συνεννόηση

Η αποχώρηση του Στέλιου Κούλογλου από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ήταν ένα ακόμη επεισόδιο της κρίσης που επικρατεί στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης μετά και την εκλογή του Στέφανου Κασσελάκη στην ηγεσία. 

Ήδη σοβαρές αναταράξεις έχει προκαλέσει η απόφαση του προέδρου του κόμματος να παραπέμψει τον Στέφανο Τζουμάκα στην Επιτροπή Δεοντολογίας με το αίτημα της διαγραφής, για τη σκληρή κριτική που του άσκησε, ενώ πληθαίνουν οι αντιδράσεις και για όσα έχει δηλώσει στη συνεδρίαση του ΣΕΒ.

Ο Στέφανος Κασσελάκης, από τη Νέα Υόρκη έστειλε ξανά μήνυμα προς τους διαφωνούντες, λέγοντας ότι «όποιος θέλει να συνεργαστεί στο κομμάτι ξεκάθαρων πολιτικών προτάσεων θα δει ότι είμαι σύμμαχος του. Όποιος δεν θέλει να συνεργαστεί μαζί μου [...], δεν πειράζει παιδιά. Εγώ είμαι εδώ για τον κόσμο, αυτός με εξέλεξε σ’ αυτόν λογοδοτώ. Και σε όποιον αρέσει».

Φίλης: Θα θέσω ζήτημα ηγεσίας

Με αφορμή το δημοσίευμα της «Εφημερίδας των Συντακτών» της 21ης Οκτωβρίου 2023, «Ο Στέφανος Κασσελάκης με τα δικά του λόγια», από την τηλεόραση του ΑΝΤ1, ο Νίκος Φίλης είπε ότι θα θέσει θέμα λειτουργίας του κόμματος και δημοκρατικής τάξης καθώς «όσα λέει ο Στέφανος Κασσελάκης δεν μπορούν να εκπροσωπούν τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία».

«Τίθεται το ζήτημα τι εκπροσωπεί ο κ. Κασσελάκης σήμερα», επισήμανε και πρόσθεσε: «Με όσα λέει και τα υποστηρίζει και σήμερα, όχι μόνο προ δέκα ετών, δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ένα κόμμα της Αριστεράς όπως είναι ο ΣΥΡΙΖΑ. Σε ό,τι με αφορά θα θέσω θέμα των όσων λέει. Εμείς λέμε ότι υπάρχει θέμα δημοκρατικής τάξης και αυτά που λέει ο κ. Κασσελάκης δεν μπορούν να εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ».



Δ. Βίτσας: 'Η θα φύγει ο καθένας μόνος ή θα υπάρξει συνεννόηση

Από τη δική του πλευρά, ο Δημήτρης Βίτσας, που μόλις πριν από λίγες ημέρες είχε χαρακτηρίσει λάθος τη σύνδεση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ με το κεφάλαιο, όπως είπε ότι έκανε ο Στέφανος Κασσελάκης στην ομιλία του στον ΣΕΒ, μίλησε ανοιχτά για διάσπαση, αφήνοντας ανοιχτά δύο ενδεχόμενα: κατά μόνας ή συντονισμένα και σε συνεννόηση.
Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ, ο πρώην υπουργός είπε πάντως, εν όψει της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, ότι «όπως γίνεται συνήθως, διασπάσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίασης κεντρικού οργάνου δεν έχουμε».
Και εξήγησε ότι πολύ δύσκολα θα περάσει η πρόταση διαγραφής του Στέφανου Τζουμάκα, γιατί «αυτή την απόφαση στην πρώτη συνεδρίαση τη Κεντρικής Επιτροπής πρέπει να την ψηφίσει πάνω από το 70%, δηλαδή 210 άνθρωποι».
«Είμαστε στη χειρότερη στιγμή του ΣΥΡΙΖΑ από τότε που δημιουργήθηκε το κόμμα», επισήμανε ο Δημήτρης Βίτσας, και σημείωσε πως «είναι ώρα αποφάσεων».

➤ Μετά την κριτική του Ανδρέα Ξανθού προς την ηγεσία του κόμματος, αλλά και του Πάνου Σκουρλέτη, πολύ σοβαρές αιχμές είχε η ανοιχτή επιστολή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου προς τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, με την οποία ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή του και οδήγησε το κόμμα να του ζητήσει, μέσω διαρροών πάντως, να παραδώσει την έδρα του.
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση, η κατάσταση είναι ανυπόφορη» αναφέρει μεταξύ άλλων στην επιστολή του.
Ενώ αργότερα, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN είπε: «Δεν μπορούσα πλέον να συμμετέχω, έστω και από τις Βρυξέλλες, σε ένα σίριαλ, γιατί η όλη κατάσταση έχει εξελιχθεί σε σίριαλ του Netflix. Δεν γίνεται σοβαρή αντιπολίτευση. Τα βράδια ο Μητσοτάκης εμφανίζεται και κάνει πολιτική μόνος του και ανενόχλητος και ο ΣΥΡΙΖΑ παίζει στα πρωινάδικα σε επίπεδο προσωπικού κουτσομπολιού».

➤ Η ανεξαρτητοποίηση του Στέλιου Κούλογλου έρχεται μετά και την ανοιχτή τοποθέτηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου, ο οποίος μίλησε για δοκιμασία της ενότητας του κόμματος τις επόμενες εβδομάδες:
«Δεν θεωρώ ότι χάθηκε η υπόθεση, αλλά ούτε είμαι και αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Παραμένω στρατευμένος στην υπόθεση της ανανεωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς. Την επόμενη περίοδο θα φανεί αν αυτή η υπόθεση έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ».

➤ Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Αρβανίτης, μίλησε για προβληματική κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, εκφράζοντας αγωνία για το μέλλον του:
«Είναι σε μια κρίση. Η κρίση ξεκινάει 21 Μαΐου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα και νομίζω ότι στην παρούσα φάση το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους, η ευθύνη της ηγεσίας αλλά και των στελεχών να είναι ενωμένοι και να ανασυγκροτηθεί το κόμμα».