ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

Παρέμβαση Αχτσιόγλου, Χαρίτση, Ηλιόπουλου


«Η κατάσταση στο κόμμα είναι διαλυτική - Να συνεδριάσει άμεσα η Πολιτική Γραμματεία»

«Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση» αναφέρουν σε κοινή δήλωσή τους η Έφη Αχτσιόγλου, ο Νάσος Ηλιόπουλος και ο Αλέξης Χαρίτσης. Στο κείμενο – παρέμβαση κρίνουν «αναγκαία» την άμεση
συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος και τονίζουν πως «έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος».
Αναλυτικά το κείμενο:
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε σοβαρότατη κρίση. Η κατάσταση στο κόμμα μας δεν είναι πια ανησυχητική. Είναι διαλυτική. Και έχουμε υποχρέωση - απέναντι στους εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που μας στηρίζουν - να σταματήσουμε αυτόν τον κατήφορο.
Οι πολιτικές διαφωνίες είναι υπαρκτές. Για αυτό άλλωστε έχει ήδη προσδιοριστεί η διεξαγωγή Έκτακτου Συνεδρίου, το οποίο θα πρέπει πια να επισπευσθεί. Η πορεία μας όμως μέχρι αυτό θα πρέπει να διανυθεί με σεβασμό στις προγραμματικές μας θέσεις και στο καταστατικό που ορίζει σαφώς τους κανόνες της λειτουργίας μας. Δεν μπορεί να χαρακτηρίζεται από λογικές εσωτερικού εχθρού και πρακτικές εκκαθαρίσεων.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ έχει μια μακρά παράδοση εσωτερικής δημοκρατίας με κανόνες και σεβασμό των διαδικασιών. Ακόμα και σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, η αναζήτηση της σύνθεσης των διαφορετικών απόψεων ήταν δεδομένη. Η ενότητα προϋποθέτει συλλογικότητα, τήρηση των διαδικασιών, αρχές.
Υπό τις συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί είναι αναγκαία η άμεση συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας του Κόμματος. Έχουμε όλες και όλοι ευθύνη για την ενότητα. Και πρώτη απ’ όλους η ηγεσία του κόμματος.
Και δήλωση με ξεκάθαρο μήνυμα των Γραμματέων του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ

Ράνια Σβίγκου και Γιώργος Βασιλειάδης με κοινή δήλωσή τους σημειώνουν πως στη μάχη για την ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν περισσεύει κανείς και καμία. Όπως και κανείς και καμιά δεν έχει δικαίωμα να διαψεύσει τις αγωνίες και τις ελπίδες του προοδευτικού κόσμου».
Στο μήνυμα ενότητας οι δύο Γραμματείς του κόμματος ζητούν «να διορθώσουμε τα λάθη μας, να προχωρήσουμε μπροστά, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα, αξιοπιστία. Με σχέδιο και προοπτική. Κρατώντας την πολύτιμη παρακαταθήκη του Αλέξη Τσίπρα» γιατί «οι διαφωνίες, οι αντιπαραθέσεις, οι διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, θα πρέπει να αποσκοπούν στη σύνθεση, κι όχι στη διάλυση».

Εκτός ελέγχου…

Όλα αυτά ενώ η κατάσταση στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης οδηγείται στα άκρα.
Τελευταίο επεισόδιο στο σίριαλ η παρέμβαση του ιστορικού στελέχους, Θεόδωρου Δρίτσα, που ζητά από τον πρόεδρο, Στέφανο Κασσελάκη, «να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ».
Στη μακροσκελή αναφορά του ο κ. Δρίτσας σημειώνει πως «γίνεται δυστυχώς φανερό ολοένα και περισσότερο κάθε μέρα που περνάει ότι, ο Στέφανος Κασσελάκης αναδεικνύεται σε παράγοντα περαιτέρω αποσταθεροποίησης και διάλυσης του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία» και λέει πως δεν μπορεί να σκεφτεί άλλη δημοκρατική διέξοδο στο διαγραφόμενο αδιέξοδο «από το να συνειδητοποιήσει ο ίδιος ο Στέφανος Κασσελάκης το κακό που ήδη έχει κάνει με τις επιλογές του και τα προσωπικά σχέδιά του και να πάρει τη γενναία απόφαση να θέσει εαυτόν εκτός ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και να ιδρύσει ένα νέο κόμμα, όπως το θέλει».
Είχαν προηγηθεί οι μεταμεσονύκτιες διαγραφές που ανακοίνωσε ο Στέφανος Κασσελάκης, θέτοντας στην κρίση της Επιτροπής Δεοντολογίας του κόμματος τους Νίκο Φίλη, Πάνο Σκουρλέτη και Δημήτρη Βίτσα.