ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Το μαντρί, τα ανυπάκουα πρόβατα και ο κακός λύκος


Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ είναι προ των πυλών; Κάποιοι το φοβούνται, οι αντίπαλοί του το εύχονται και μερικοί φλερτάρουν με τον πειρασμό να δοκιμάσουν την τύχη τους μακριά από τον ΣΥΡΙΖΑ, ελπίζοντας ότι θα δικαιωθούν. Ορισμένοι θα αποσυρθούν από τη μαχόμενη πολιτική, θα εγκατασταθούν στους καναπέδες τους και θα παρακολουθούν από ’κεί τις εξελίξεις, περιμένοντας από τη ζωή να τους κάνει ένα νεύμα για να επιστρέψουν.

Υπάρχουν και κείνοι που θα επιλέξουν να μείνουν και να οργανώσουν εσωκομματική αντιπολίτευση. Υπάρχουν και οι εκ συστήματος οπορτουνιστές που θα γίνουν προεδρικοί και θα προσφερθούν να πλαισιώσουν τη νέα ηγεσία. Οσοι όμως αποφασίσουν να διαρρήξουν τους δεσμούς τους με το κόμμα τους και να ανοίξουν αυτόνομη περπατησιά, καλό είναι να κάνουν μια πρόχειρη έρευνα για να δουν ποια κατάληξη είχαν τα κόμματα που προέκυψαν από διασπάσεις. Και στη Νέα Δημοκρατία και στο ΠΑΣΟΚ και στον ΣΥΡΙΖΑ. Ξεκινάμε από τη Νέα Δημοκρατία.

● Η ΔΗΑΝΑ του Κωστή Στεφανόπουλου και η Πολιτική Ανοιξη του Αντώνη Σαμαρά είχαν μια παρουσία στα πολιτικά πράγματα της χώρας, επηρέασαν σε κάποιο βαθμό τις εξελίξεις, αλλά εξαφανίστηκαν. Οι αρχηγοί τους όμως δεν χάθηκαν. Το αντίθετο. Ο Κωστής Στεφανόπουλος έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο Αντώνης Σαμαράς αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας και πρωθυπουργός της χώρας.

● Ο Λαϊκός Ορθόδοξος Συναγερμός του Γιώργου Καρατζαφέρη προκάλεσε ταραχή στη συντηρητική παράταξη, μπήκε στη Βουλή, έγινε κυβερνητικό κόμμα την περίοδο του δεύτερου μνημονίου, αλλά στη συνέχεια περιθωριοποιήθηκε. Οι στενότεροι συνεργάτες του αρχηγού μετακόμισαν στη Νέα Δημοκρατία, στήριξαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη, είναι υπουργοί, ενώ ο μέντοράς τους Γιώργος Καρατζαφέρης από το υπόγειο της δεξιάς πολυκατοικίας δίνει, όποτε νομίζει πως χρειάζεται, χείρα βοηθείας στον ένοικο της μεζονέτας.

Το κόμμα του Δημήτρη Αβραμόπουλου ξεκίνησε δυναμικά, τον πρώτο καιρό οι δημοσκοπήσεις της εποχής το έδιναν δεύτερο κόμμα, ξεφούσκωσε όμως γρήγορα και διαλύθηκε, ενώ ο αρχηγός του επέστρεψε στην κοίτη του. Κατέχει πάντως ένα παγκόσμιο ρεκόρ. Δεν πήρε μέρος σε καμία εκλογική αναμέτρηση.

Οι Ανεξάρτητοι Ελληνες» (ΑΝ.ΕΛΛ.) μπήκαν στη Βουλή, συμμετείχαν σε κυβέρνηση μαζί με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο αρχηγός τους Πάνος Καμμένος και ορισμένα στελέχη έγιναν υπουργοί, αλλά ήρθε η Συμφωνία των Πρεσπών να τους δώσει τη χαριστική βολή. Ενα τμήμα του πολιτικού προσωπικού του περιπλανιέται χωρίς πυξίδα, ενώ ένα άλλο εντάχθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ.

Η Ντόρα Μπακογιάννη έχασε τη μάχη της αρχηγίας από τον Αντώνη Σαμαρά, αν και ήταν το μεγάλο φαβορί, συγκρούστηκε με τον πρόεδρο του κόμματος, διεγράφη, έφτιαξε κόμμα, κάποιοι την ακολούθησαν, αγωνίστηκε για την είσοδο στη Βουλή, απέτυχε και επέστρεψε στη Νέα Δημοκρατία.

Και από το ΠΑΣΟΚ προέκυψαν αρκετά κόμματα που επιχείρησαν να το διεμβολίσουν. Ανεπιτυχώς. Κορυφαία στελέχη του τόλμησαν να διαφοροποιηθούν. Οταν ξεκινούσαν την προσπάθειά τους πολλοί πίστεψαν ότι θα αντέξουν. Διαψεύστηκαν. Το ΕΣΚ του Γεράσιμου Αρσένη δεν άφησε κανένα ίχνος στην πολιτική ζωή. Το ίδιο και το ΕΡΚ του Αντώνη Τρίτση. Το ΔΗΚΚΙ του Δημήτρη Τσοβόλα έζησε για μερικά χρόνια, εκπροσωπήθηκε στη Βουλή, αλλά διαλύθηκε.

Το κόμμα του Ανδρέα Λοβέρδου δεν πρόλαβε να κάνει ούτε τα πρώτα βήματά του. Ο ιδρυτής του επέστρεψε στο ΠΑΣΟΚ, διεκδίκησε την αρχηγία και σήμερα είναι εκτός ΠΑΣΟΚ με δική του απόφαση. Ο Γιώργος Παπανδρέου, πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ για αρκετά χρόνια και πρωθυπουργός της χώρας για μικρό διάστημα, αποφάσισε κάποια στιγμή να φύγει από το κόμμα που ίδρυσε ο πατέρας του. Δημιούργησε το ΚΙΔΗΣΟ, κατέβηκε στις εκλογές, δεν πέρασε το όριο του 3% και στη συνέχεια πήρε τον δρόμο της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, ως συνεργαζόμενος.

Τρία κόμματα βγήκαν από τα σπλάχνα του ΣΥΡΙΖΑ. Η ΔΗΜ.ΑΡ. του Φώτη Κουβέλη είχε μια μικρή διαδρομή, μπήκε στη Βουλή, ήταν κυβερνητικός εταίρος της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ, διαφώνησε και αποχώρησε, ο Φώτης Κουβέλης και αρκετοί σύντροφοί του επέστρεψαν στον ΣΥΡΙΖΑ, ενώ άλλοι εντάχθηκαν στο ΠΑΣΟΚ ως ξεχωριστή συνιστώσα. Η διάσπαση του ΣΥΡΙΖΑ τον Ιούλιο του 2015 γέννησε δύο νέα κόμματα. Σε πρώτη φάση τη ΛΑ.Ε. και σε δεύτερη φάση το ΜέΡΑ25.

Η ΛΑ.Ε. δεν κατάφερε να ξεπεράσει για λίγο το όριο του 3% τον Σεπτέμβριο του 2015 και σήμερα κινείται στον χώρο της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς προσπαθώντας, χωρίς επιτυχία μέχρι τώρα, να δημιουργήσει ένα ευρύτερο ενωτικό σχήμα. Σκοντάφτει όμως στη σεχταριστική αλαζονεία που κυριαρχεί σ’ αυτήν την περιοχή. Το ΜέΡΑ25 έκανε την έκπληξη στις προηγούμενες εκλογές, αλλά δεν κατάφερε να την επαναλάβει στις πρόσφατες αν και προχώρησε σε συνεργασία με τη ΛΑ.Ε. Εκτός Βουλής σήμερα. Ψάχνεται.

Γιατί απέτυχαν όλες οι προσπάθειες; Γιατί οι πολίτες δεν τις στήριξαν; Ηταν κόμματα μιας χρήσεως; Οι επικεφαλής τους αποδείχτηκαν κατώτεροι των περιστάσεων; Μήπως ισχύει η φράση του Αβέρωφ ότι «τα πρόβατα που φεύγουν από το μαντρί τα τρώει ο λύκος»;

Τάσος Παππάς
Eφημερίδα των Συντακτών (23.9.2023)