ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 9 Μαρτίου 2026

Θα ανησυχήσει κανείς;


Ο μαύρος καπνός, που κάλυψε την κοιλάδα της Τεχεράνης μετά τον βομβαρδισμό δεξαμενών πετρελαίου από ΗΠΑ και Ισραήλ μπορεί να δημιουργήσει όξινη βροχή, σύμφωνα με μεγάλα δυτικά ειδησεογραφικά Μέσα. Η εικόνα ανακαλεί τη μεγαλύτερη περιβαλλοντική πολεμική καταστροφή του 20ου αιώνα, την πυρπόληση εκατοντάδων κουβετιανών πετρελαιοπηγών το 1991 από τον ιρακινό στρατό, τότε που ο ουρανός σκοτείνιασε για εβδομαδες, ενώ έπεφτε μαύρη βροχή από αιθάλη και πετρελαϊκά κατάλοιπα.

Πετρελαϊκές εγκαταστάσεις ξαναχτυπήθηκαν, από το ΝΑΤΟ στη Σερβία, από τον Isis κατά την υποχώρησή του. Μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, είδαμε τις κάθε είδους ενεργειακές υποδομές και εγκαταστάσεις να γίνονται στρατηγικοί στόχοι, με σοβαρότατες οικονομικές και ενεργειακές επιπτώσεις -που αναλύονται συνεχώς- και με εξίσου, αν όχι μεγαλύτερες περιβαλλοντικές συνέπειες, που σχεδόν δεν συζητιούνται…

Τι και αν οι επιστήμονες, η NASA εδώ και μια δεκαετία, έχουν εκφράσει τις ανησυχίες τους πως τα πλήγματα στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις μπορούν να οδηγήσουν σε μικρό, τοπικό «πυρηνικό χειμώνα» με απορρόφηση τεράστιων ποσοτήτων ηλιακής ακτινοβολίας, σοβαρή τοπική ή περιφερειακή ψύξη. Οι ειδικοί επισημαίνουν πως ο κίνδυνος αυξήθηκε διότι οι σύγχρονες πετροχημικές εγκαταστάσεις έχουν πολύ μεγαλύτερο δυναμικό καπνού από τις πετρελαιοπηγές του Κουβέιτ. Θα ανησυχήσει κανείς;

Λάμπρος Αθ. Τσουκνίδας /Αυγή


*****

Προειδοποίηση για τοξικούς ρύπους και όξινη βροχή
μετά τις επιθέσεις σε δεξαμενές πετρελαίου

Η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος προειδοποιεί για τους κινδύνους από τις πυρκαγιές στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις και καλεί τους πολίτες να παραμείνουν, όπου είναι δυνατόν, σε εσωτερικούς χώρους ώστε να μειώσουν την έκθεσή τους σε τοξικούς ρύπους. Η προειδοποίηση αυτή έρχεται μετά την χθεσινή (7/3) ισραηλινή επίθεση στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.

Η οργάνωση συμβούλευσε τους κατοίκους να μην βγαίνουν από το σπίτι τους μετά από βροχόπτωση λόγω φόβων για τοξική όξινη βροχή και συνέστησε γαργάρες με αλατόνερο σε όσους ενδέχεται να έχουν εισπνεύσει τα λιπαρά σωματίδια αιθάλης σωματίδια που προέρχονται από τον μαύρο καπνό.

Ορισμένοι ειδικοί προειδοποίησαν επίσης ότι η βροχή μπορεί να αναμειχθεί με μολυσμένα νερά και να καταλήξει σε φράγματα μέσα και γύρω από την Τεχεράνη, επηρεάζοντας την ποιότητα του πόσιμου νερού για τους κατοίκους του Ιράν.

Σύμφωνα με το Associated Press, πρόκειται για την πρώτη φορά που μια αστική βιομηχανική εγκατάσταση γίνεται στόχος πολέμου. Εν τω μεταξύ, η Ιρανική Ερυθρά Ημισέληνος αναφέρει ότι αμερικανικές και ισραηλινές επιθέσεις έχουν ήδη προκαλέσει ζημιές σε περίπου 10.000 υποδομές σε ολόκληρη τη χώρα.

Μετά τις επιθέσεις σε εγκαταστάσεις αποθήκευσης πετρελαίου, οι φλόγες ξεχύθηκαν στους δρόμους. Το καύσιμο πλημμύρισε τους υπονόμους και τα αποχετευτικά κανάλια, δημιουργώντας την παρακάτω εικόνα σε δρόμο της Τεχεράνης:
Πηγή: Guardian