ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 5 Μαΐου 2025

Πλεύση Ελευθερίας και συμμαχίες


Ξεκίνησε από χαμηλά, από πολύ χαμηλά. Εκτός Βουλής στην πρώτη δοκιμασία, στη συνέχεια με το ζόρι ξεπέρασε το όριο του 3% και πολλοί δεν της έδιναν ελπίδες για να επιβιώσει. Θα έχει την τύχη, έλεγαν, των άλλων μικρών κομμάτων που μπήκαν φουριόζικα στην πολιτική, έκαναν έναν σύντομο κύκλο και εξαφανίστηκαν. Κόμμα-κομήτης, δηλαδή. Θα λάμψει για λίγο και μετά θα σβήσει.

Κι όμως σήμερα βρίσκεται στη δεύτερη θέση σχεδόν σ’ όλες τις μετρήσεις, η επικεφαλής της είναι πρώτη στην κατηγορία της δημοφιλίας. Ο λόγος για την Πλεύση Ελευθερίας και την πρόεδρό της Ζωή Κωνσταντοπούλου, που έχει βάλει το όνομα της στον τίτλο του κόμματος. Το δοκίμασε και η Ζάρα Βάγκενκνεχτ στη Γερμανία, αλλά το κόμμα της έμεινε εκτός Κοινοβουλίου –εκεί το όριο είναι στο 5%.

Στην αρχή τα υπόλοιπα κόμματα δεν έδιναν σημασία στην Πλεύση Ελευθερίας. Οταν όμως ξεκίνησε η δημοσκοπική άνοδός της επιτέθηκαν με σφοδρότητα και στην Πλεύση Ελευθερίας και στην κ. Κωνσταντοπούλου. Μίλησαν για μονοθεματικό κόμμα επειδή ασχολείται κυρίως με το έγκλημα των Τεμπών, για προσωποπαγές κόμμα επειδή η πρόεδρός του πρωταγωνιστεί και στη Βουλή και στα μέσα ενημέρωσης, για κόμμα διαμαρτυρίας επειδή δεν έχει παρουσιάσει κάποιο πολιτικό σχέδιο, κατηγόρησαν τη Ζωή Κωνσταντοπούλου για επιθετική ρητορική και τοξικό λόγο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης την αποκάλεσε θηλυκό Βαρουφάκη, υπουργοί του κάνουν χολερικά σχόλια (εισπράττουν πάντως πληρωμένες απαντήσεις), ο Νίκος Ανδρουλάκης του ΠΑΣΟΚ και ο Σωκράτης Φάμελλος του ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλουν πολλές παρτίδες μαζί της κι ας συνυπέγραψαν την πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης, θεωρούν αμφότεροι ότι η ανάδειξή της σε ρόλο αξιωματικής αντιπολίτευσης στα γκάλοπ βολεύει τη Δεξιά γιατί υπερέχει στο ζήτημα της κυβερνησιμότητας και της πολιτικής σταθερότητας και προσπαθούν να σταματήσουν τις διαρροές ψηφοφόρων τους προς την Πλεύση Ελευθερίας.


Στην κλίμακα Αριστερά - Δεξιά πού τοποθετείται η Πλεύση Ελευθερίας; Οι άλλοι δυσκολεύονται να την εντάξουν. Λίγο απ’ όλα είναι, ψαρεύει από παντού, λένε οι δημοσκόποι και αρνούνται να κάνουν πρόβλεψη για το αν θα αντέξει. Η πρόεδρός της, αν και δηλώνει αριστερή, αναφέρει ότι στο δίλημμα Αριστερά ή Δεξιά η απάντηση είναι ούτε Αριστερά ούτε Δεξιά, αλλά Μπροστά. Παίρνει πρωτοβουλίες για κοινή στάση των κομμάτων της δημοκρατικής αντιπολίτευσης στη Βουλή, αλλά μέχρι προχθές απέφευγε να μιλήσει για συνεργασίες σε κυβερνητικό επίπεδο.

Το έκανε με εμφατικό τρόπο στη συνέντευξη που έδωσε στη δημόσια τηλεόραση. Η τοποθέτησή της καθαρή: «Δεν θα συνεργαστούμε με όσους κατέστρεψαν τη χώρα. Δεν υπάρχει περίπτωση εμείς να ξεπλύνουμε ανθρώπους οι οποίοι έχουν καταστρέψει τη χώρα, ανθρώπους οι οποίοι έχουν ψηφίσει μνημόνια, έχουν συμπράξει σε καταστροφικές και αντικοινωνικές πολιτικές, έχουν κυβερνήσει με μνημόνια, όπως επίσης ανθρώπους οι οποίοι έχουν συμπράξει από όποιες θέσεις σε διαδικασίες διαφθοράς».

Αρα; Με τη Δεξιά; Ποτέ. Αναμενόμενο. Με το ΠΑΣΟΚ; Σε καμία περίπτωση, έχει ψηφίσει και εφαρμόσει μνημόνια. Με τον ΣΥΡΙΖΑ; Ούτε. Εχει φέρει και εφαρμόσει το τρίτο Μνημόνιο προδίδοντας το «όχι» του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα. Με τη Νέα Αριστερά; Οχι. Τα μέλη της ηγετικής ομάδας της ήταν υπουργοί στην κυβέρνηση του Τσίπρα, ψήφισαν και εφάρμοσαν Μνημόνιο. Τι μένει, αν βγάλουμε έξω το ΚΚΕ με το οποίο η Πλεύση Ελευθερίας συγκρούστηκε προσφάτως; Το ΜέΡΑ 25. Ο επικεφαλής του και τα στελέχη της ΛΑΕ (υπάρχει εκλογική συμμαχία) αποχώρησαν από τον ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Υπάρχει λοιπόν βάση συνεννόησης. Θέλουν; Μπορούν; Θα προσπαθήσουν;

Τάσος Παππάς