ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Το μπλουζ της Βασιλίσσης Όλγας (και γιατί τσαμπουκαλεύεται ο Χάρης Δούκας;)


Άλλο οι αιτίες, άλλο οι αφορμές, συνέχεια το ξεχνάμε, ακόμη κι εμείς οι δημοσιογράφοι που υποτίθεται ότι δουλειά μας είναι να το επισημαίνουμε. Αφορμή, ας πούμε, για τον καυγά
Μπακογιάννη-Δούκα είναι η Βασιλίσσης Όλγας, που αμέσως μετά από την εκλογή του ο νέος δήμαρχος Αθηναίων βγήκε και είπε ότι θα την αποδώσει ξανά στην κυκλοφορία. Γιατί; Διότι:
«Το κλείσιμό της εδώ και τρία χρόνια χώρισε το κέντρο της Αθήνας στα δύο, έχει προκαλέσει μεγάλη κυκλοφοριακή συμφόρηση, δεν απομάκρυνε τα αυτοκίνητα από το κέντρο, αύξησε την ατμοσφαιρική ρύπανση και συνεχίζει να ταλαιπωρεί καθημερινά χιλιάδες οδηγούς».
Για να του απαντήσει ο απερχόμενος δήμαρχος κάτι σε φάση δεν πα’ να λες εσύ, εγώ το έργο θα το ολοκληρώσω, ούτως ή άλλως ως την ώρα που θ’ αλλάξει ο χρόνος δεν κάνεις κουμάντο, χαλάρωσε λιγάκι κύριε καθηγητά, δουλειά σου και δουλειά μου.

Για να ξεφυτρώσει ακολούθως από το πουθενά (άουτ οφ νόγουεαρ, σε γλώσσα Χάρβαρντ) η υπουργός Πολιτισμού και να συμπαρασταθεί στον Μπακογιάννη, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να ξαναμπούν αμάξια Βασιλίσσης Όλγας γιατί έχει σπουδαία αρχαιολογικά ευρήματα, τύφλα να ‘χει η Φαιστός φιλαράκι, τύφλα να ‘χει η Βεργίνα, τύφλα να ‘χει η Αμφίπολις, που είχε και εκπρόσωπο τάφου, ξεχάστε τα τουτού, ξεχάστε τα βρουμ βρουμ, ξεχάστε τις εξατμίσεις, Μενδώνη σπρέχεν!

Τα είπε τα ανωτέρω η υπουργός και πριν περάσουν τριάντα δευτερόλεπτα απάντησε με δήλωση έξι σημείων, κομπλέ και εμπεριστατωμένη, ο Χάρης Δούκας. Καθηγητής Πολυτεχνείου γαρ, γνωρίζει πολύ καλά ότι και η παραμικρή λεπτομέρεια μετράει, δεν είναι κάνα υπεραριστερό ούφο ν’ αφήνει τα τρέχοντα για τη βασιλεία του σοσιαλισμού. Και συνέχισε δυο μέρες αργότερα με νέες δηλώσεις, από τις οποίες μπορεί κανείς να αλιεύσει τα κάτωθι τζού(ι)συ:

  • «Μετά την προγραμματική εξαγγελία μου για το άνοιγμα της λεωφόρου Βασιλίσσης Όλγας εμφανίστηκε η υπουργός Πολιτισμού, Λίνα Μενδώνη, η οποία ανακοίνωσε ότι στον χώρο βρέθηκαν σημαντικές αρχαιότητες και ότι δεν μπορεί να μπει ασφαλτοτάπητας.
  • Όμως την ίδια στιγμή τραμ, λεωφορεία κλπ συνεχίζουν να διέρχονται και η μελέτη δεν έχει αλλάξει.
  • Θα έπρεπε η απερχόμενη δημοτική αρχή να προχωρήσει σε μελέτες “ωρίμανσης” στην κοινωνία και την κοινή γνώμη των δύσκολων πολεοδομικών παρεμβάσεων, προκειμένου να εξευρεθούν διαδρομές ενοποιημένης πορείας πεζών από το Καλλιμάρμαρο ως την ακαδημία Πλάτωνος.
  • Αντί αυτού προχώρησε, χωρίς τη παραμικρή διαβούλευση, σε μία εργολαβία πολλών εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία προέρχονται από πόρους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων που διαχειρίζεται το Υπουργείο Υποδομών. Πρόκειται δηλαδή για χρήματα που πληρώνουν οι Έλληνες φορολογούμενοι».
Προσωπικώς, λογικά τα βρίσκω όλα αυτά που λέει ο νέος δήμαρχος και εκτιμώ ιδιαιτέρως την πρόθεσή του να συμβουλευθεί τους κατοίκους του Παγκρατίου (πανηγύρι θα γίνει!) και της Πλάκας για την βασιλίσσης Όλγας. Αλλά δεν είναι εκεί το θέμα μας.
Που είναι, ρε φίλε, θα ρωτήσει ο συμμαθητής εκείνος που πάντοτε μπέρδευε τις αιτίες με τις αφορμές.

Είναι στο γεγονός ότι η λεωφόρος δίνει την αφορμή, αλλά η αιτία έρχεται από αλλού. Έρχεται από το ότι δεν υπάρχει άλλος ορίτζιναλ «πράσινος» εκτός του Χάρη Δούκα (ορίτζιναλ λέω, όχι Ζέρβας τύπου) που να έχει κερδίσει τόσο σημαντική εκλογική αναμέτρηση εδώ και έτη πολλά. Τα κατάφερε ο άνθρωπος, λαγούς έβγαλε απ’ το καπέλο, κόσμο συσπείρωσε και κόσμο έπεισε, ως και με τους συριζαίους τα βρήκε. Όταν ο Ανδρουλάκης, ας πούμε, μόνο με τους παροικούντες τη Χαριλάου Τρικούπη μπορεί να συνεννοηθεί…

Επομένως; Επομένως, μιας και μετά από τις ευρωεκλογές η ΚεντροΑριστερά θα ανασυγκροτηθεί (το ξέρουν και στα νηπιαγωγεία πλέον, ακόμη και ο Τσακαλώτος το υποπτεύεται), γιατί να μην βγει μπροστά ο Δούκας, που θα έχει το μέγα παράσημο της εκλογής σε «γαλάζιο» δήμο, συν το «δε μασάω» απέναντι στον προκάτοχό του; Λέω εγώ τώρα και κρατείστε το σαν υποσημείωση για έναν τύπο, που δεν βάζει γλώσσα μέσα και κώλο κάτω. Θα μας απασχολήσει στο μέλλον, οπωσδήποτε, απλώς δεν ξέρω αν θα είναι στο εγγύς μέλλον ή μεσομακροπρόθεσμα που λένε και οι παντειακοί!

Χρήστος Ξανθάκης