ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 3 Νοεμβρίου 2023

Είμαστε όλοι Πήλιος Γούσης (φοροδιαφυγή και κονόμα στην Ελλάδα 2.0)


Μιλάμε για καταγωγή μιξ γκριλ, ο ρεπόρτερ Ξανθάκης!
Από τον πατέρα του πατέρα μου, Καράβλάχος εκ Κορυτσάς.Από τη μάνα του πατέρα μου, βέρος Αγραφιώτης.
Από τη μάνα της μάνας μου, Μικρασιάτης σπλήνα.
Κι από τον πατέρα της μάνας μου;
Αυτό, λοιπόν, έψαχνα χρόνια να το βρω, ώσπου έπεσε το μάτι μου σε κάτι ιστορίες τοπικής εφημερίδα των Γρεβενών (ο παππούς Χρήστος είχε φαμίλια στο χωρίον Τσούρχλι) και άναψε ο γλόμπος πάνω απ’ την κεφάλα μου:
Σουλιώτης!
Μάλιστα Σουλιώτης παρακαλώ κι έτσι εξηγείται ότι ο προππάπος είχε πέσει θύμα δολοφονικής επίθεσης, το συνηθίζανε τότε οι φάρες μεταξύ τους το μπιστολίδι.

Τέλος πάντων, λόγω καταγωγής, έκατσα κι έμαθα και το στόρι του Πήλιου Γούση. Πάμε κόπυ πάστε από Βικιπαίδεια, να τη μάθετε κι εσείς:
«Ο Αλή Πασάς κατά την 3η εκστρατεία του κατά των Σουλιωτών (1803) όταν διαπίστωσε ότι με τα όπλα δεν πετύχαινε τίποτα προσπάθησε τότε με δωροδοκίες και διαφθορές να εκπορθήσει το Σούλι. Στη προσπάθειά του αυτή ήρθε συνεργός στον γιο του Αλή, τον Βελή Πασά, ο Πήλιος Γούσης, που υπηρετούσε ως έμπιστος του Τουρκαλβανού στρατηγού Ζελιχτάρ Μπόττα, ο οποίος και υπέδειξε στους Τουρκαλβανούς που επιχειρούσαν τον αποκλεισμό των Σουλιωτών ένα ιδιαίτερο αφύλακτο μονοπάτι που οδηγούσε στο Κούγκι.
Όταν ένα τμήμα των Τουρκαλβανών ανέβηκε αυτό το μονοπάτι οι μαχόμενοι Σουλιώτες βρέθηκαν ανάμεσα στα πυρά τους όπου αναγκάστηκαν πλέον να υποχωρήσουν, να εγκαταλείψουν τον αγώνα τους και τελικά, λόγω και έλλειψης τροφών και πολεμοφοδίων να συνθηκολογήσουν».
Αυτά κατέγραψε η επίσημη ιστορία, ο ίδιος ο Πήλιος είχε άλλη εκδοχή, ότι τον παγίδευσαν και καλά με αδιευκρίνιστα ποσά (μην αναστατώνεστε κύριε υπουργέ, πλάκα κάνω!), τέλος πάντων, μην το πολυσυζητάμε, στη συνείδηση του έθνους κατεγράφη ως προδότης. Τελεία. Τελεία και παύλα.

Ως εκ τούτου, λογικό ήταν να τον θυμηθώ πρώτον πρώτον, τώρα που ο γίγαντας Κωστής Χατζηδάκης ανακοίνωσε το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τον άκουσαν οι ελεύθεροι επαγγελματίες και ψάχνανε να βρούνε λαμπάδες στο μπόι του Κατρούγκαλου να τις κάνουνε τάμα στις εκκλησίες!

Τέλος πάντων, εγώ υπάλληλος στον θείο Τάκη είμαι, πέφτει ο μισθός πρώτη του μηνού, δεν τα ξέρω αυτά. Άλλο ήταν που μου κίνησε το ενδιαφέρον από τις εξαγγελίες. Πάμε πάλι με κόπυ πάστε, γιατί είναι κουραστικό το μεροκάματο του γραφιά:
«Μπόνους έως 3.000 ευρώ στους φορολογούμενους. Οι πολίτες που καταγγέλουν παραποιημένες ταμειακές μηχανές μέσω της εφαρμογής «Appodixi», θα λαμβάνουν ως επιβράβευση το δεκαπλάσιο της αξίας της συναλλαγής για την οποία έγινε η καταγγελία, με ελάχιστο τα 100 € και μέγιστο τις 3.000 €. Προϋπόθεση για την καταβολή της αμοιβής είναι μετά την καταγγελία να γίνει έλεγχος και να επιβληθεί στην επιχείρηση πρόστιμο για παραβίαση της ταμειακής».
Άδικα είχα, λοιπόν, που τον έφερα ξανά στη μνήμη μου τον Πήλιο Γούση; Το δικό του το παράδειγμα καλούμαστε να ακολουθήσουμε όλοι και όλες εν έτι 2023, αν θέλουμε να γεμίσει ο κρατικός κορβανάς και να πάει μπροστά η πατρίδα. Κινητούμπα, απλικέσια, καταγγελία, τρώει πρόστιμο ο φοροφυγάς, κονομάς κι εσύ το κατιτίς σου και δεν χρειάζεται καν να είσαι «κουκουλοφόρος» όπως στην υπόθεση τη φαρμακευτική. Γουίν γουίν που λένε στη δεύτερη πατρίδα του Κασσελάκη, καζάν καζάν που λένε στην πρώτη πατρίδα του Ταγίπ. Στου Χατζηδάκη το χωριό ιδέα δεν έχω πως την αποκαλούν τη ρουφιανιά, αλλά είμαι σίγουρος ότι άμα κάτσει ο υπουργός για καφέ κάτω απ’ τον πλάτανο, θα σπεύσουν άπαντες και άπασες να τον χειροκροτήσουν!

Χρήστος Ξανθάκης