ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Τρίτη 2 Απριλίου 2024

Φάουλ Κασσελάκη στα θέματα του Ποινικού Κώδικα


Άγνοια για τις θέσεις του κόμματός του στα θέματα του Ποινικού Κώδικα φαίνεται πως έχει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ., Στέφανος Κασσελάκης. Αυτό προκύπτει από τα λεγόμενα και τη στάση του κατά τη διάρκεια της κυριακάτικης συνέντευξής του στην εκπομπή «Καλύτερα δε γίνεται» του Αlpha. Στο σχόλιο της παρουσιάστριας Ναταλίας Γερμανού «Θα σου το πω πιο λαϊκά και πιο ωμά. Εγώ πιστεύω ότι σε μια χώρα που θέλει να λέει ότι έχει δίκαιο ανεπτυγμένο, σε κάποια κακουργήματα, αδικήματα, όταν λέμε ισόβια, πρέπει να είναι ισόβια, όχι σε 10 χρόνια να είσαι έξω. Το λέω γιατί έχουμε πολύ πρόσφατα παραδείγματα και τα ξέρεις και εσύ», ο Στέφανος Κασσελάκης γνέφει συνεχώς θετικά και στη συνέχεια της απαντά: «Ετσι είναι».

Πρόκειται για ταύτιση με βασικές πτυχές της επιχειρηματολογίας της κυβέρνησης και του υπουργού Δικαιοσύνης, οι οποίοι με το νομοσχέδιο για τους Ποινικούς Κώδικες εργαλειοποίησαν το Ποινικό Δίκαιο στον βωμό του δόγματος «Νόμος και Τάξη», πολλαπλασιάζοντας τον ήδη διογκωμένο πληθυσμό των κρατουμένων στις φυλακές με δυσανάλογες και τιμωρητικές ποινές.
 Ομως στην Ολομέλεια της Βουλής στις 22 Φεβρουαρίου, κατά τη σχετική συζήτηση, ο εισηγητής της μειοψηφίας, Ιωάννης Σαρακιώτης (ΣΥΡΙΖΑ), επέκρινε την κυβέρνηση λέγοντας τα αντίθετα:
 «Γιατί προχωράτε, λοιπόν, σε νέα αυστηροποίηση των ποινών, όταν η ίδια πολιτική έχει αποδειχθεί αποτυχημένη, σε μια χώρα η οποία πρωτεύει πανευρωπαϊκά σε αριθμό ισοβιτών και μακροχρόνιων ποινών;[...] Γιά να δούμε σε ό,τι αφορά τα ισόβια. Οι ποινές των ισοβίων είναι 13%. Στην υπόλοιπη Ευρώπη είναι 1,7%, 10 φορές παραπάνω ισόβια. Και τι έγινε; Βλέπετε να έχει περιοριστεί το έγκλημα; Το αντίθετο γίνεται».

Εξίσου ενδιαφέροντα στοιχεία περιείχε και η τοποθέτηση του βουλευτή Νάσου Ηλιόπουλου (Νέα Αριστερά) στην ίδια συζήτηση: 
«Τι λένε οι δικαστές αυτή τη στιγμή; Οτι σήμερα στην Ελλάδα οι ποινές που είναι μεταξύ δέκα και είκοσι ετών αντιστοιχούν στο 47,8% των ποινών. Ποιο είναι το αντίστοιχο στοιχείο στην Ευρώπη; Είναι 11,8%! Θα έλεγε κάποιος, αν έβλεπε αυτά τα στοιχεία, ότι μάλλον η χώρα είναι χώρα της Λατινικής Αμερικής, της Υποσαχάριας Αφρικής, κάτι τέτοιο συμβαίνει εκεί έξω με την εγκληματικότητα. Το οποίο ξέρετε ότι δεν συμβαίνει, γιατί είμαστε στον ευρωπαϊκό μέσο όρο».