Πέμπτη 9 Μαΐου 2024

Στον 7ο όροφο της Χρήστου Λαδά


Θα σας ταξιδεύσω αρκετά χρόνια πίσω στη ναυαρχίδα της εφημερίδας του Οργανισμού, Το Βήμα, στην Χρήστου Λαδά 3, στην ιστορική στιγμή που οι εφημερίδες πέρασαν από την λινοτυπία στην φωτοσύνθεση.
Οι λινοτύπες ήταν το πιο ισχυρό σωματείο στον χώρο του Τύπου, αμείβονταν καλύτερα από όλους και πολλές φορές πρόσφεραν το επάγγελμά τους και τη θέση τους στην εφημερίδα ως… προίκα στους μέλλοντες γαμπρούς τους. Η αντίστασή τους ήταν σκληρή, γεμάτη από στάσεις και απεργίες. Ένωσε όμως όλους τους δημοσιογράφους όλων των εφημερίδων εκείνης της εποχής.
Στον τελευταίο όροφο της Χρήστου Λαδά 3, βρισκόταν το τυπογραφείο του «Βήματος». Με τις βαριές λινοτυπικές μηχανές, με τους λινοτυπες να έχουν δίπλα τους μπουκαλάκια από γάλα ως αντίδοτο από πιθανή μόλυνση από τις αναθυμιάσεις του μολυβιού, με το τεράστιο μάρμαρο στο οποίο κτυπούσαν τις βρεγμένες σελίδες, με την ικανότητα των συντακτών ύλης να διαβάζουν ανάποδα τα κείμενα, αφού την εφημερίδα στην αρχή την σελιδοποιούσαν ανάποδα ώστε να τυπωθεί σωστά στο πιεστήριο
Αυτό το μάρμαρο όπου τυπωνόταν η εφημερίδα, ορισμένοι λινοτυπες το χρησιμοποιούσαν δυο φορές τον χρόνο (παραμονές Χριστουγέννων και πρωτοχρονιάς) ως…μπαρμπουτιέρα, όπου πάνω σε αυτό παίζονταν σημαντικά ποσά, καμιά φορά και το δώρο των Χριστουγέννων.
Εκεί στον 7ο όροφο της Χρήστου Λαδά, στο τυπογραφείο, είχε στηθεί και ένα τηλεσκόπιο με τρίποδο και μπορούσε κανείς να δει τι διαδηλωσεις γίνονταν, για παράδειγμα, στο Σύνταγμα, ποιοι και πόσοι ήταν οι επισκέπτες στην Ακρόπολη, πότε άρχιζε η πορεία του Πολυτεχνείου, σε ποιο σημείο οι επιτάφιοι τη Μεγάλη Παρασκευή συναντιώνται στο κέντρο της Αθήνας.
Η τελευταία σελίδα της εφημερίδας ήταν η πιο σημαντική μετά την πρώτη. Έκλεινε άλλωστε τελευταία. Αρχισυντακτης για πολλά χρονια ήταν ο Βίκτωρας Νέττας, ένας δημοσιογράφος με απίστευτο επαγγελματισμό, με πρωτόγνωρο χιούμορ, άκρως πολιτικοποιημένος και αμετανόητος ψηφοφόρος και υποψήφιος της Ένωσης Κέντρου.
Στην τελευταία σελίδα ο Βίκτωρας φρόντιζε και έβαζε τις πιο hot διεθνείς ειδήσεις, τις εξελίξεις στο αστυνομικό ρεπορτάζ και γενικότερα ότι πιο έκτακτο υπήρχε. Ο όρος «επί του πιεστηρίου» βγήκε απο την τελευταία σελίδα των εφημερίδων για να δείξει ότι το πιο έκτακτο υπήρχε.
Ήταν όντως δύσκολο το πέρασμα προς την φωτοσύνθεση και «Το Βήμα» ήταν η πρώτη εφημερίδα που το επιχείρησε, με την έκδοση ενός ένθετου πολύχρωμου μαγκαζίνο με την ονομασία «Εβδομάδα». 
Μας προετοίμαζαν άλλωστε για αυτό το «πέρασμα» κατάλληλα οι διευθυντές ( Λέων Καραπαναγιώτης, Χάρης Μπουσμπουρέλης, Γιώργος Ρωμαίος, αλλά και ο τότε πολιτικος συντάκτης Σταύρος Ψυχαρης) ένα χρόνο πριν λεγοντάς μας, «κανένα κειμενο δεν δεχόμαστε εάν δεν έχει γραφτεί με γραφομηχανή…».
Νίκος Χασαπόπουλος (fb)