ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Δευτέρα 11 Δεκεμβρίου 2023

Το πλέον αρνητικό της Tεχνητής Nοημοσύνης στη δημοσιογραφία είναι η ευκολία στην παραγωγή fake news


Τα συμπεράσματα της Ημερίδας της ΠΟΕΣΥ για την Τεχνητή Νοημοσύνη

Με μεγάλη επιτυχία διεξήχθη την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου 2023 η Hμερίδα που διοργάνωσε Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) για την Tεχνητή Nοημοσύνη (Τ/Ν) με θέμα «Τεχνητή Νοημοσύνη, ΜΜΕ και Δημοσιογραφία: προκλήσεις και προοπτικές». Με την Hμερίδα αυτή, η ΠΟΕΣΥ άνοιξε τη συζήτηση για τη χρήση της Τ/Ν στα ΜΜΕ και από τα συμπεράσματα που προέκυψαν θα καθοριστούν και τα επόμενα βήματα σε σχέση με τη χρήση της Τ/Ν στα ΜΜΕ.
Τα βασικότερα συμπεράσματα της Hμερίδας είναι τα εξής:
  • Η βασική αρχή που θα πρέπει να βρίσκει εφαρμογή και στην Τ/Ν, είναι ότι η τεχνολογία δεν πρέπει να βλάπτει τον άνθρωπο.
  • Η Τ/Ν διαδραματίζει κομβικό ρόλο για την ελευθερία της έκφρασης. Η ανάγκη ρύθμισης του πεδίου είναι επιτακτική, καθώς υπάρχουν κίνδυνοι χειραγώγησης εκλογών, δημιουργίας προκαταλήψεων και δυσπιστίας.
  • Απαιτείται διαφάνεια στη χρήση της Τ/Ν και είναι ιδιαίτερα επιτακτική η ανάγκη θέσπισης κωδίκων δεοντολογίας για τη χρήση της στα ΜΜΕ. Στο πεδίο της ρύθμισης της Τ/Ν, οι αρχές που πρέπει να το διέπουν είναι: Διαφάνεια, ακρίβεια, πλαίσιο και σαφήνεια στην παραγωγή περιεχομένου.
  • Η Tεχνητή Nοημοσύνη είναι μη προβλέψιμη και πλέον τίθεται θέμα για ένα νέο υποκείμενο δικαίου, τις μηχανές, που αποτελεί βόμβα στα θεμέλια του νομικού συστήματος.
  • Θα πρέπει να λογοδοτούν οι σχεδιαστές αυτών των συστημάτων όταν παραβιάζονται οι κανόνες δεοντολογίας.
  • Η είσοδος των μηχανών δεν αντικαθιστά τον άνθρωπο, στην πλειοψηφία των ΜΜΕ που χρησιμοποιούνται έως σήμερα συστήματα Τ/Ν, δρουν υποστηρικτικά προς τους δημοσιογράφους και δεν έχουν οδηγήσει σε απώλεια θέσεων εργασίας, αν και αναφέρθηκαν περιπτώσεις Μέσων που εκμεταλλεύθηκαν τη συγκυρία της Τ/Ν και απέλυσαν προσωπικό. 
  • Σε γενικές γραμμές, η χρήση αυτών των συστημάτων στα ΜΜΕ απελευθερώνει τους δημοσιογράφους για να κάνουν την καθαρά δημοσιογραφική δουλειά, ρεπορτάζ, έρευνες κλπ. Τα συστήματα Τ/Ν μπορούν να βοηθήσουν στο να παράγουν μεγάλες ποσότητες δημοσιογραφικού περιεχομένου σε σύντομο χρονικό διάστημα.
  • Εγείρονται ανησυχίες, η Tεχνητή Nοημοσύνη μπορεί να παράγει λανθασμένο περιεχόμενο και για το λόγο αυτό, θα πρέπει ο ανθρώπινος παράγων να παραμείνει στον έλεγχο των συνολικών εργασιών, ο τελικός κριτής του περιεχομένου που παραδίδεται στο κοινό πρέπει να είναι ο δημοσιογράφος.
  • Το πλέον αρνητικό της Tεχνητής Nοημοσύνης στη δημοσιογραφία είναι η ευκολία στην παραγωγή fake news.
Η ΠΟΕΣΥ ευχαριστεί τους ομιλητές, τους συντονιστές των θεματικών ενοτήτων, καθώς και όσους συνέβαλλαν στην επιτυχημένη διοργάνωση της Hμερίδας. Ευχαριστεί ακόμη το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων που ήταν Χορηγός Επικοινωνίας και τη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης για τη στήριξή της.