ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2022

Tα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» υποψήφια για βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ σε Ντουμπάι και Λος Αντζελες


Το ουμανιστικό φιλμ του Θωμά Σίδερη «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ», μετά τη βράβευσή του στο Τόκιο και τη συμμετοχή της σε πολλά διεθνή κινηματογραφικά φεστιβάλ, είναι υποψήφιο για το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ σε δύο κινηματογραφικά φεστιβάλ που πραγματοποιούνται τις επόμενες μέρες στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Συγκεκριμένα, το META Film Festival, που διεξάγεται στο Ντουμπάι από 27 έως 29 Οκτωβρίου και υποστηρίζεται από μεγάλους ειδησεογραφικούς οργανισμούς, επέλεξε μόλις 12 ντοκιμαντέρ στο επίσημο διαγωνιστικό του πρόγραμμα από χιλιάδες συμμετοχές από όλο τον κόσμο. Ανάμεσα στα ντοκιμαντέρ αυτά είναι και τα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» που είναι υποψήφια για το βραβείο καλύτερου διεθνούς ντοκιμαντέρ. Η ταινία θα προβληθεί στο Ντουμπάι, στις 28 Οκτωβρίου, στις 3.45 το απόγευμα στα VOX CINEMAS.
Λίγες ημέρες αργότερα, θα προβληθεί -για δεύτερη φορά μέσα σε λίγους μήνες- στο Λος Άντζελες, στο πλαίσιο του Pembroke Taperelli Arts and Film Festival, ένα φεστιβάλ που εστιάζει σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κοινωνικής δικαιοσύνης. Τα «Ρόδια του Ναγκόρνο Καραμπάχ» θα προβληθούν στην κεντρική αίθουσα του LET LIVE THEATER την Παρασκευή 4 Νοεμβρίου, στις 8:55 το βράδυ. Η ταινία επιλέχθηκε από την κριτική επιτροπή ανάμεσα σε χιλιάδες ταινίες από την πρόσφατη παγκόσμια κινηματογραφική παραγωγή, πέρασε στον τελικό και πλέον διεκδικεί το βραβείο του καλύτερου ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους.
Έχοντας ως βασικό στοιχείο το ρόδι και με άμεσες αναφορές στο σύμπαν του Σεργκέι Παρατζάνοφ, η ταινία πραγματεύεται την έξοδο των Αρμενίων από τον θύλακα του Ναγκόρνο Καραμπάχ και την επιστροφή των Αζέρων ύστερα από την εύθραυστη συμφωνία ειρήνης του φθινοπώρου 2020. Είναι όμως κάτι παραπάνω από μία απλή καταγραφή της μεταπολεμικής πραγματικότητας σε ένα περίκλειστο και διαφιλονικούμενο θύλακα, είναι η ταυτόχρονη αποσύνθεση και ανασύνθεση της ταυτότητας των ανθρώπων του Ναγκόρνο Καραμπάχ που αδύναμοι ακολουθούν τη μοίρα τους, αναζητώντας τα ίχνη τους σε προαιώνια μονοπάτια.
Τη φωτογραφία της ταινίας υπογράφει ο βραβευμένος Τούρκος φωτογράφος Selahattin Sevi και την πρωτότυπη μουσική ο Χρήστος Τσιαμούλης.
Η ταινία αποτελεί επίσημη συμμετοχή και στο 10ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και θα προβληθεί στα Χανιά τη Δευτέρα 24 Οκτωβρίου (Πνευματικό Κέντρο Χανίων, 9 μμ).