ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ - Για οποιοδήποτε παράπονο ή σχόλιο μπορείτε να επικοινωνήσετε με τους zoornalistas στο email: zoornalistasgr@googlemail.com

Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

«Μου λέτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα»...

  • «Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;»
  • «Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες
  • Ο κατηγορηματικός τρόπος που απέκλειε ο πρωθυπουργός την αλλαγή του εκλογικού νόμου

Προς αλλαγή του εκλογικού νόμου οδεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης και έχει βρει πολλές δικαιολογίες για αυτό. Δηλαδή τα γνωστά: "η χώρα έχει ανάγκη από κυβερνητική σταθερότητα", "οι εποχές είναι δύσκολες και χρειαζόμαστε μια κυβέρνηση που θα εγγυάται το παρόν και το μέλλον της χώρας" κ.α.. Αλλωστε πολλοί... λαγοί (Οικονόμου, Γεραπετρίτης) έχουν βγει με δηλώσεις τους και προλειαίνουν το έδαφος για σχετική «αναίμακτη» αλλαγή του εκλογικού νόμου. 
«Ο εκλογικός νόμος δεν είναι σκοπός, είναι ένα εργαλείο για να έχει η χώρα σταθερές και βιώσιμες κυβερνήσεις…Το θεσμικά σωστό είναι να μην εγκλωβίζεις τη χώρα σε μια διαρκή περίοδο ακυβερνησίας ή έλλειψης σταθερότητας ή να προκύψει μια κυβέρνηση η οποία δεν θα έχει τη δυνατότητα, την αμεσότητα να παίρνει τις αποφάσεις που χρειάζεται, χωρίς εσωστρέφεια και εσωτερικές διαδικασίες κάθε τρεις και λίγο» δήλωσε πρόσφατα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου (Alpha Tv), τονίζοντας ότι «ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ θα απαντήσει με καθαρό τρόπο».
Βασικό επιχείρημα στη ΝΔ είναι αυτό της "ανάγκης πολιτικής σταθερότητας και ισχυρής κυβέρνησης εν μέσω πολλαπλών προκλήσεων στην οικονομία αλλά και στα εθνικά θέματα".
Και φυσικά ο Μητσοτάκης θα ξεχάσει τις διαβεβαιώσεις που έδινε και τον κατηγορηματικό τρόπο με τον οποίο απέκλειε την αλλαγή του εκλογικού νόμου. 
"Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με τι μας συμφέρει;" ήταν η απάντηση Μητσοτάκη σε σχετική ερώτηση τον περασμένο Ιούνιο.
 Δειτε τι γράφει ο Βασίλης Σκουρής στο ieidiseis, που μας θυμίζει τι έλεγε κατά καιρούς ο Κυριάκος Μητσοτάκης:
12 Φεβρουαρίου 2022
  • Ερώτηση: Υπάρχει περίπτωση να αλλάξετε ξανά τον εκλογικό νόμο;
  • Μητσοτάκης: Καμία. Έχουμε εκλογικό νόμο. Με αυτόν τον εκλογικό νόμο θα πάμε στις εκλογές, με αυτόν τον εκλογικό νόμο, εκτιμώ, θα κερδίσουμε τις εκλογές.
29 Μαρτίου 2022
  • Ερώτηση: Θα αλλάξετε τον εκλογικό νόμο στην πορεία προς τις εκλογές;
  • Μητσοτάκης: Ποιον να αλλάξω; Αφού έχουμε εκλογικό νόμο. Μου λέτε αν θα ξαναλλάξω τον εκλογικό νόμο; Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Είμαι ένας υπεύθυνος, θεσμικός πολιτικός, ο οποίος έχει μάθει να πορεύεται με κανόνες.
14 Ιουνίου 2022
  • Ερώτηση: Έχετε μετανιώσει καθόλου για τον εκλογικό νόμο που φέρατε, ο οποίος απαιτεί ένα αρκετά υψηλό ποσοστό για να πάρει κανείς την αυτοδυναμία; Δηλαδή, απαιτεί περίπου 37-38%, ενώ ο προηγούμενος μπορούσε και με 35% να σου δώσει την αυτοδυναμία;
  • Μητσοτάκης: Μου ζητάτε να προσαρμόζω, επειδή έχω ακούσει και αυτές τις κουβέντες, να πάμε να αλλάξουμε ξανά τον εκλογικό νόμο. Είμαστε σοβαροί; Είμαστε σοβαροί; Θα αλλάζουμε τους κανόνες του παιχνιδιού ανάλογα με το τι μας συμφέρει;
Και ο Βασίλης Σκουρής σχολιάζει: 
"Μετά από αυτές τις δηλώσεις του στο αμέσως προηγούμενο διάστημα πώς θα δικαιολογήσει τυχόν αλλαγή του εκλογικού νόμου; Με το ότι το ΠΑΣΟΚ αποκλείει τις συνεργασίες, όπως λένε διάφοροι αφελείς υπουργοί του; Με αυτά τα κριτήρια φτιάχνει ο πρωθυπουργός τους εκλογικούς νόμους; Αλλάζοντας τα γκολπόστ, αναλόγως πού πάει το σουτ που κάνει;
Θα μας πάρουν με τις πέτρες!"
Σύμφωνα με την ιστοσελίδα ieidiseis, ο Αμερικανός επικοινωνιολόγος του πρωθυπουργού Σταν Γκρίνμπεργκ επιμένει σταθερά σε δύο «όχι»: ούτε αλλαγή του εκλογικού νόμου, ούτε πρόωρες εκλογές. Γιατί και οι δύο κινήσεις, επισημαίνει, θα δείξουν αδυναμία, ηττοπάθεια και πανικό, ενώ θα «στραπατσάρουν» και το προφίλ του.