Σάββατο 6 Αυγούστου 2022

Ο μονόδρομος της παραίτησης


Ενα σκάνδαλο, δύο παραιτήσεις, πολλές αντιφάσεις. Ο πολιτικός σεισμός πολλών Ρίχτερ με επίκεντρο το Μέγαρο Μαξίμου που από χθες δονεί τη χώρα, με την έμμεση αλλά σαφέστατη παραδοχή ενοχής στο σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που σηματοδότησαν οι δύο παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών, θα προκαλέσει ισχυρούς μετασεισμούς με μεγάλο εστιακό πολιτικό βάθος.

Οι προσπάθειες του πρωθυπουργού να εξευμενίσει τους πολίτες και να διασώσει το προσωπικό του γόητρο ωθώντας σε παραίτηση το «δεξί του χέρι», τον ίδιο του τον ανιψιό (και γενικό γραμματέα του) Γρηγόρη Δημητριάδη, αλλά και τον άνθρωπό του στην ΕΥΠ, Παναγιώτη Κοντολέοντα, είναι σίγουρο ότι θα πέσουν στο κενό. Το «ΚΥΡΙΑΚΟΣ-GATE» φέρει την υπογραφή του πρωθυπουργού, παρά το γεγονός ότι ο κ. Μητσοτάκης ισχυρίζεται ότι έως και την Πέμπτη δεν είχε την οποιαδήποτε ενημέρωση για την παρακολούθηση Ανδρουλάκη. Ο παιδαριώδης αυτός ισχυρισμός δεν αντέχει ούτε μια στιγμή στη βάσανο της λογικής.

Από το καλοκαίρι του 2019 η ΕΥΠ υπάγεται απευθείας στο πρωθυπουργικό γραφείο και ο Παναγιώτης Κοντολέων που τη διοικούσε είναι αδύνατον να μην ενημέρωνε τον άμεσο προϊστάμενό του. Ακόμα κι αν, χάριν παιδιάς, κάποιος υιοθετήσει τον συλλογισμό Μητσοτάκη, όπως αυτός αφήνεται να διαρρεύσει από το Μαξίμου, αυτό σημαίνει πως είναι διπλά επικίνδυνος: αν ο πρωθυπουργός δεν γνώριζε τα όσα πράττει αυτή η ευαίσθητη για την εθνική ασφάλεια υπηρεσία, της επέτρεψε επί των ημερών του να λειτουργεί ως παρακράτος στην καρδιά του κράτους.

Η ένοχη σιωπή που τηρούσε το Μαξίμου επί μέρες κι ενώ η δημοσιογραφική έρευνα αποκάλυπτε όλο και περισσότερα στοιχεία, τεκμηριώνοντας κάθε πλευρά της δυσώδους αυτής υπόθεσης, έγινε πλέον εκκωφαντική παραδοχή ενοχής με τις δύο εκπαραθυρώσεις των στενών συνεργατών του πρωθυπουργού. Η συγκεκριμένη παραδοχή γίνεται ακόμα πιο έντονη αν δει κάποιος την αντίδραση του πρωθυπουργικού ανιψιού που αντί στοιχείων και επιχειρημάτων προχώρησε σε εξοντωτικές αγωγές κατά των Reporters United, του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη και της Eφημερίδας των Συντακτών, επιχειρώντας να φιμώσει την ερευνητική δημοσιογραφία.

Οσο κι αν προσπαθεί ο κύριος Μητσοτάκης να διασώσει την ετοιμόρροπη και χωρίς ουσιαστική πολιτική νομιμοποίηση κυβέρνησή του, θα αποτύχει παταγωδώς. Ο μόνος δρόμος για τη χώρα και για τη Δημοκρατία είναι η άμεση προσφυγή στις κάλπες. Παραιτηθείτε κ. Μητσοτάκη, είναι ήδη αργά.

ΕΦ.ΣΥΝ. / Αποψη