Παρασκευή 29 Μαΐου 2026

Ο Γιάνης Βαρουφάκης καταγγέλλει το «συνέδριο του ολιγαρχικού κατεστημένου» στην Κρήτη


Δήλωση του Γιάνη Βαρουφάκη για το «συνέδριο του ολιγαρχικού κατεστημένου στην Κρήτη»:
"Είμαστε στην Κρήτη. Συμπέσαμε με Μητσοτάκη, Μενδώνη, Τασούλα, Στουρνάρα, τον Economist – το διεθνές ολιγαρχικό κατεστημένο και βεβαίως το εγχώριο ολιγαρχικό κατεστημένο.
Ίσως ακούσατε για αυτό το τεράστιο συνέδριο –πάρα πολλά χρήματα παρεμπιπτόντως– με θέμα την ανάπλαση της Κρήτης, την αναζωογόνηση της Κρήτης, την ανάπτυξη της Κρήτης... Κοιτάξτε γιατι συζητάνε, μιλάνε για την ανάπτυξη της υποανάπτυξης της Κρήτης, μιλάνε για την παράδοση της Κρήτης –του κομματιού που δεν έχει ήδη παραδοθεί στην ολιγαρχία– στην ολιγαρχία, μιλάνε για κτηνώδεις πυλώνες ηλεκτρινού ρεύματος αντί για υπόγεια καλώδια, μιλάνε για ανεμογεννήτριες που θα καταστρέψουν τις βουνοκορφές της Κρήτης, μιλάνε για παράδοση περιοχών που δεν έχει πατήσει ακόμα η υποανάπτυξη αυτή που έχει καταστρέψει ένα πολύ μεγάλο κομμάτι ιδίως της βόρειας Κρήτης, για παράδοση της σε τεράστια καρτέλ ξενοδοχείων, για έναν βόρειο οδικό άξονα ο οποίος, σε συνδυασμό με το Καστέλι, δίνει τη δυνατότητα στην ΤΕΡΝΑ, στη Μetlen, στον Άκτωρ ουσιαστικά να βάλουνε χέρι σε ό,τι έχει μείνει από την Κρήτη.
Εμείς, στο ΜέΡΑ25 Ενωτική Αριστερά, λέμε αντίσταση σε όλα αυτά, αντίσταση για να σωθεί η Κρήτη, για να σωθούν οι αξίες της Κρήτης οι οποίες θυσιάζονται έτσι ώστε να χρεώνουν πολύ υψηλές τιμές τα κοράκια της ολιγαρχίας.
ΜέΡΑ25 Ενωτική Αριστερά για την επανάκτηση όλων αυτών των εργαλείων που μας έκλεψαν για να μας λεηλατούν, μία επανάκτηση που πρέπει να γίνει και στην Κρήτη!"
@yanis.varoufakis Μιλούν για το πώς… «μεταμορφώνεται η Κρήτη» σε ένα συνέδριο που δίνουν τον λόγο μόνο στους ολιγάρχες φίλους τους. @ΜέΡΑ25 ♬ πρωτότυπος ήχος - Yanis Varoufakis