Δευτέρα 13 Μαΐου 2024

Οι «Εμείς την πληρώνουμε» και ο «σάλος» με τη Σάττι στην Επίδαυρο


Η Ελλάδα έχει διχαστεί ανάμεσα στους «Mπράβο Μαρίνα» και στους «Μας ρεζίλεψε η Σάττι». Καμιά έκπληξη για τον διχασμό. Ούτε για τους «Εμείς την πληρώνουμε, με δικά μας λεφτά πήγε» άρα δεν έπρεπε να προσβάλει τους καημένους τους Ισραηλινούς με το χασμουρητό της κόπωσης ή της αποδοκιμασίας. Αγενής η συμπεριφορά της Σάττι, είπαν. Ενώ μας περισσεύει η ευγένεια για τα εγκλήματα στη Γάζα, την απώθηση πληθυσμών σε όλο και μικρότερες εκτάσεις, την ανθρωπιστική κρίση, τα σκοτωμένα, τραυματισμένα, πεινασμένα παιδιά. Πιο σκληρό το χασμουρητό από όλα αυτά.
Η Μαρίνα Σάττι μπήκε στο στόχαστρο πολλών που δεν έχουν γράψει και πει μια λέξη για τη Γάζα. Έχουν να λένε, και θα λένε πολλά, στον απόηχο του Μάλμε.
 Αλλά οι «Εμείς την πληρώνουμε» θα έχουν και άλλη ευκαιρία να ξεφωνίσουν. Τον Αύγουστο η Σάττι θα εμφανιστεί ως σολίστ στην Επίδαυρο, στις Ικέτιδες του Αισχύλου. Ασέβεια το «Ζάρι» να κυλήσει στα αρχαία χώματα. Ήδη άρχισαν τα όργανα.
 «Σάλος με την παράσταση της Μαρίνας Σάττι στη Επίδαυρο: Ικέτιδες του Αισχύλου» γράφει σε τίτλο του ένα σάιτ. Σάλος πού; Πότε πρόλαβε να γίνει; Από ποιους και γιατί για μια κοπέλα με μεγάλη μουσική παιδεία; Πας στο κείμενο (που χρονικά προηγήθηκε του Μάλμε) αλλά δεν βρίσκεις λέξη για σάλο, αντιθέσεις, ενστάσεις –τίποτα! Όλο αναφέρεται στους συντελεστές, τυπικά, ξερά, σαν από δελτίο Τύπου (και μάλλον τέτοιο θα είναι). Αν δεν σας κάνει κόπο διαβάστε και αν βρείτε οποιαδήποτε σχέση με τον τίτλο, γράψτε μας.
«Ικέτιδες του Αισχύλου | Αρχαίο Θέατρο Επιδαύρου – 23 & 24 Αυγούστου
Εξήντα χρόνια μετά την πρώτη παρουσίαση του έργου στην Επίδαυρο, το Θέατρο Τέχνης Καρόλου Κουν σε συνεργασία με το Θέατρο του Νέου Κόσμου ανεβάζει τις Ικέτιδες του Αισχύλου σε σκηνοθεσία Μαριάννας Κάλμπαρη: ένα ποιητικό αλλά και βαθιά πολιτικό έργο στο κέντρο του σύγχρονου προβληματισμού για την έννοια του ασύλου σε μια δημοκρατική κοινωνία – ιδιαίτερα όταν στη θέση του διωκόμενου βρίσκονται οι γυναίκες.
Κείμενο: Αισχύλος
Σκηνοθεσία: Μαριάννα Κάλμπαρη
Ερμηνεία: Λυδία Κονιόρδου, Λουκία Μιχαλοπούλου, Λένα Παπαληγούρα, Άκης Σακελλαρίου, Γιάννης Τσορτέκης
Κορυφαίες CHÓRES: Ελένη Βασιλάκη, Κωνσταντίνα Γιαννοπούλου, Γιώτα Δημητρακοπούλου, Φανή Λύκου, Ιόνυ Μοσχοβάκου, Δάφνη Παγουλάτου, Ελένη Πούλιου, Ελίνα Σταμοπούλου, Δανάη Στεργίου, Νικολάια Τριανταφύλλου
Κορυφαίες Δραματικής Σχολής Θεάτρου Τέχνης Καρόλου Κουν: Νεφέλη Δοδοπούλου, Μυρτώ Καπώλη, Ρένια Κρητικού, Άννα Μωρόγιαννη
Σολίστ: Μαρίνα Σάττι
Κορυφαία χορεύτρια: Χριστίνα Σουγιουλτζή».

Βρήκατε τον Σάλο;