Τρίτη 14 Μαΐου 2024

Αργά ξυπνήσατε κύριε Μητσοτάκη

Ο... Σατιρικός (Το Ποντίκι)

Υψηλούς διατηρεί τους τόνους της κριτικής έναντι της κυβέρνησης η Χαριλάου Τρικούπη για τα εθνικά θέματα. Με μια σκληρή δήλωση του ίδιου του προέδρου του αντέδρασε το ΠΑΣΟΚ για τα όσα προέκυψαν στη χθεσινή συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στην Αγκυρα, εστιάζοντας στο «φάουλ» του Τούρκου προέδρου για τη μειονότητα αλλά και το γνωστό θέμα με τη Μονή τη Χώρας.

«Ο Ερντογάν συνέχισε ακάθεκτος τις προκλήσεις του, επιβεβαιώνοντας ότι ο όποιος διάλογος πρέπει να γίνεται χωρίς αυταπάτες. Για εμάς η συνθήκη της Λωζάνης είναι γραμμένη σε πέτρα και η μόνη πραγματικότητα στην Κύπρο είναι η κατοχή και βάρβαρη εισβολή του «Αττίλα»», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, υποστηρίζοντας ότι η λύση πρέπει να δοθεί με σεβασμό στα ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Αναφορικά με τη μετατροπή της Μονή της Χώρας σε τζαμί, σχολίασε ειρωνικά ότι «αργά ξύπνησε ο κ. Μητσοτάκης», καθώς -όπως σημείωσε- από το 2020 είναι διακηρυγμένες οι προθέσεις του Ερντογάν και για την Αγία Σοφία και για τη Μονή της Χώρας. Σύμφωνα με το Νίκο Ανδρουλάκη, η Ελλάδα όφειλε έγκαιρα να προβεί σε διάβημα στην Ευρώπη και σε όλα τα διεθνή fora για να προστατεύσει τα μνημεία της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Στο μεταξύ, στο γενικότερο σχολιασμό που κάνει η Χαριλάου Τρικούπη για τις τελευταίες εξελίξεις στα εθνικά θέματα καταλογίζει στη ΝΔ απρονοησία και επικίνδυνες επιλογές που οδηγούν σε ολέθρια αποτελέσματα για τα εθνικά συμφέροντα. Όπως ανέφερε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος και υπεύθυνος ΚΤΕ Εξωτερικών Δημήτρης Μάντζος, η Ν.Δ. ασκεί εξωτερική πολιτική με βάση μικροκομματικούς υπολογισμούς και σκοπό τη δημιουργία εντυπώσεων.

Ως προς τη θέση του ΠΑΣΟΚ ο έτερος κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ, Μιχάλης Κατρίνης ξεκαθάρισε ότι τάσσεται υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία, αλλά σε αυτή τη συγκυρία και κατόπιν όλων όσα έχουν συμβεί εκτίμησε ότι η επίσκεψη «ούτε χρήσιμη είναι ούτε παραγωγική».

Σε ό,τι αφορά ειδικά το «επεισόδιο» με τη Βόρεια Μακεδονία, ο εκπρόσωπος Τύπου, Θανάσης Γλαβίνας, σχολίασε πως «αποδείχτηκε ότι η Συμφωνία των Πρεσπών έχει θολά σημεία» και η νέα πρόεδρος έστειλε το μήνυμα πως η συμφωνία βρίσκεται στον αέρα. Ο κ. Γλαβίνας υποστήριξε ότι πλέον το μόνο «όπλο» που έχει μείνει στην Ελλάδα είναι η Ευρώπη και όπως δήλωσε (OPEN), «πρέπει οπωσδήποτε να διεθνοποιήσουμε το ζήτημα, κάτι που παρέλειπε να κάνει η κυβέρνηση της Ν.Δ. το προηγούμενο διάστημα».

Δ. Κουκλουμπέρης / ΕφΣυν